Θάβουν ειδήσεις για τον Ασάνζ

Ο Νιλς Μέλτζερ, ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, κατηγορεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ ότι αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν επιστολή του για τον ιδρυτή των Wikileaks, Tζούλιαν Ασάνζ, ενώ στο παρελθόν δημοσίευαν ασήμαντες και επιβαρυντικές πληροφορίες για την προσωπική του ζωή, αλλά ακόμη και για τη… γάτα του.

Ο Ασάνζ, είχε γράψει σε παλαιότερη αναφορά του ο Μέλτζερ, είχε εκτεθεί σκόπιμα για αρκετά χρόνια σε σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, το σωρευτικό αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια.

«Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με θύματα πολέμου, βίας και πολιτικών διώξεων, δεν έχω ξαναδεί μια ομάδα δημοκρατικών κρατών να συνεργάζονται με σκοπό να απομονώσουν, δαιμονοποιήσουν και να κακοποιήσουν σκόπιμα ένα άτομο για τόσο μεγάλο διάστημα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον νόμο», πρόσθεσε ο ειδικός εισηγητής. Ωστόσο, όταν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων στις 26 Ιουνίου ο Μέλτζερ έγραψε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας τα βασανιστήρια εναντίον του Ασάνζ», κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης δεν θέλησε να το δημοσιεύσει.

Μεταξύ άλλων τα Μέσα που αρνήθηκαν ήταν ο Guardian, οι Times, οι Financial Times, η Sydney Morning Herald, η Australian, οι Canberra Times, ο Telegraph, οι New York Times, η Washington Post, η Thomson Reuters Foundation και το Newsweek. Ο Μέλτζερ, ένας από τους σημαντικότερους νομικούς του κόσμου σχετικά με ζητήματα βασανιστηρίων, αναγκάστηκε να δημοσιεύσει το άρθρο του στο blog Medium. O Μέλτζερ δήλωσε στο Russia Today πως έλαβε διάφορες δικαιολογίες από τις εφημερίδες για τη μη δημοσίευση του άρθρου του π.χ. ότι δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα ή στα ενδιαφέροντά τους.

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για αυτές τις δικαιολογίες, ο Μέλτζερ παρατήρησε πως τα ίδια Μέσα είχαν πολύ ευχαρίστως δημοσιεύσει θέματα σχετικά με τον Ασάνζ «αναφορικά με τη γάτα και το σκέιτ του, καθώς και τις κατηγορίες πως άφηνε περιττώματα στους τοίχους της πρεσβείας του Εκουαδόρ».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.