Παράθυρα/Ορίζοντας

The Event of a Thread. Global Narratives in Textiles: Έκθεση στο NeMe στη Λεμεσό

Το NeMe και ο οργανισμός ifa που αποτελεί τον παλαιότερο διεθνή πολιτιστικό και εκπαιδευτικό οργανισμό στη Γερμανία  παρουσιάζουν την έκθεση The Event of a Thread. Global Narratives in Textiles.

Τα υφάσματα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της περιοδεύουσας έκθεσης του ifa, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, στρέφεται προς τα ακόλουθα ερωτήματα: Ποια είναι τα εγγενή νοήματα και τα μηνύματα που ενυπάρχουν στα υφάσματα; Ποια είναι η πολιτιστική τους σημασία; Τι μπορούν να μας πουν τα υφάσματα για τις καταβολές τους, τα νοήματά τους και του κοινωνικούς τους ρόλους; Τα υφάσματα αποτελούν ένα σημείο όπου η τέχνη συναντά τη χειροτεχνία, οι παραδόσεις βρίσκουν το παρόν και η τοπική γνώση διασταυρώνεται με τις διεθνείς σχέσεις.  Η έκθεση φέρνει στο φως τους ποικίλους και περίπλοκους τρόπους με τους οποίους οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες χειρίζονται τα υφάσματα.

Μέσα από τη συνεργασία με συνεπιμελητές από την Κύπρο, η έκθεση αναπτύσσεται ως ένα ανοιχτό μέσο που καθιστά δυνατή την θέσπιση ενός δικτύου τοπικών συνδέσμων, όπως και την εξερεύνηση των περίπλοκων διεθνών αλληλεξαρτήσεων που απαντώνται εδώ και γενιές. Το ιστορικό και παροντικό πλαίσιο του χώρου όπου παρουσιάζονται οι εκθέσεις προσδίδει στην κάθε μια από αυτές έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Με αφετηρία τη Δρέσδη, η έκθεση The Event of a Thread έχει ταξιδέψει στο Koυβέιτ κι’ αργότερα στην Κωνσταντινούπολη όπου παρουσιάστηκε μαζί με έργα δεκατριών ακόμη καλλιτεχνών στην Istanbul Modern (με συνεπιμελητή τον Öykü Oszoy). Έπειτα, η έκθεση ταξίδεψε στο Negev Museum of Art στην Μπιρ Σέβα (με συνεπιμελήτρια την Dalia Manor). Για την έκδοση της Λεμεσού στο NeΜe Arts Centre, την έκθεση συνοδεύει το harmless entrepreneurs, μια διάλεξη-περφόρμανς από την Judith Raum που παρουσιάστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, και ένα σεμινάριο στις 10 Οκτωβρίου με τις Νόλη Μωυσή και Θέκλα Κυρίτση.

Καλλιτέχνες: Ulla von Brandenburg, Κυριακή Κώστα, Noa Eshkol, Andreas Exner, Uli Fischer, Zille Homma Hamid, Heide Hinrichs, Olaf Holzapfel, Christa Jeitner, Elisa van Joolen & Vincent Vulsma, Eva Meyer & Eran Schaerf, Karen Michelsen Castañón, Judith Raum, Franz Erhard Walther και ο χώρος του Bauhaus Space.
Επιμελήτριες: Susanne Weiß και Inka Gressel (ifa). Για την έκθεση στη Λεμεσό, σε συνεργασία με το NeMe.
Υπεύθυνη για το project: Clea Laade (ifa).

Κέντρο Τεχνών NeMe:

Γωνία Ελλάδος και Ενώσεως 3041, Λεμεσός

Διάρκεια έκθεσης:

4 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2020

Τρίτη-Παρασκευή, 17:30-20:30

και Σάββατο: 10:00-13:00

Diaspora – I must have swallowed the dust είναι ο τίτλος της εγκατάστασης της Κύπριας καλλιτέχνιδας Κυριακής Κώστα που στρέφει το βλέμμα προς τις συνέπειες των κατεστραμμένων Συριακών τοπογραφιών αλλά και προς τη σκόνη που έχει ταξιδέψει από τη Συρία στην Κύπρο. Το ίδιο το έργο της Κώστα είναι φτιαγμένο από σκόνη που η καλλιτέχνιδα μάζεψε κατά την περίοδο ύπαρξης του νέφους-σκόνης στην Κύπρο. Έτσι, μέσα από χειρωνακτικούς χειρισμούς και την αναδιαμόρφωση της σκόνης, η καλλιτέχνιδα δημιουργεί τεχνουργήματα φτιαγμένα από «ετεροποιημένα» πλαίσια.
φωτο 2
Άποψη από το έργο της Κυριακής Κώστα
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy