Θεατρική Ομάδα Σκηνοβάτες Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας

Ανοιχτός ορίζοντας

Θεατρική Ομάδα Σκηνοβάτες Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας

Είμαστε μια ομάδα από δασκάλους και νηπιαγωγούς της Λευκωσίας που μας ενώνει η αγάπη για το θέατρο σε όλα τα επίπεδα -σκηνοθεσία, σκηνογραφία, μουσική, χορογραφίες, ερμηνεία. Το 2009 μαζευτήκαμε και γίναμε ομάδα. Μια όμορφη ομάδα, σχεδόν οικογένεια, οι Σκηνοβάτες Π.Ο.Ε.Δ. Λευκωσίας.

Στόχος μας το ποιοτικό θέατρο, για τα παιδιά κυρίως, όπως εμείς το καταλαβαίνουμε βλέποντας τις ανάγκες των σημερινών παιδιών μέσα από την επαφή που έχουμε με τους μαθητές μας καθημερινά.

Πρώτη μας σοβαρή προσπάθεια ήταν η θεατρική παράσταση «Ο Σπανός τζιαι οι σαράντα Δράτζιοι» από το βιβλίο του Χαμπή Τσαγγάρη. Μια παράσταση που ταξίδεψε σε όλη την Κύπρο, αλλά και στην Κρήτη και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Ακολούθησαν οι παραστάσεις «Το Βασιλόπουλλον της Βενεδιάς», «Οδυσσεβάχ» και φέτος «Τα μαγικά μαξιλάρια του Σαυρίλιου Βρισελιέ». Σημαντικές στιγμές μας οι συμμετοχές μας στα Πανελλήνια Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου σε Κρήτη και Κόρινθο, οι συμμετοχές μας στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του ΘΟΚ, αλλά και οι πολλές μας διακρίσεις. Συγκινητικές στιγμές για την ομάδα μας ήταν φυσικά οι παραστάσεις που δώσαμε στο Ογκολογικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου όταν παρουσιάσαμε αποσπάσματα έργων μας στους διαδρόμους και έξω από τα δωμάτια των παιδιών που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Ακόμα η συνεργασία μας με διαφόρους φορείς, δήμους, σχολεία και φιλανθρωπικές ομάδες μάς γεμίζει ουσία και χαρά γιατί μπορούμε έτσι να προσφέρουμε κάτι μέσα από αυτό που αγαπάμε πολύ, δηλαδή το θέατρο.

Το ερασιτεχνικό θέατρο είναι ίσως η πιο αγνή μορφή θεάτρου, με την έννοια ότι άνθρωποι που το υπηρετούν και που προέρχονται από άλλους επαγγελματικούς και κοινωνικο-οικονομικούς χώρους, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κάτι εκεί που αγαπούν πολύ, δηλαδή το θέατρο. Το ερασιτεχνικό θέατρο ενσαρκώνει απόλυτα αυτό που λέει και η ετυμολογία της λέξης «ερασιτέχνης», εραστής δηλαδή της τέχνης, με αγάπη, μεράκι, ειλικρίνεια και σεβασμό αλλά και πάθος, ένταση και ενέργεια για να βγει κάτι καλό και ουσιαστικό.

Το ερασιτεχνικό θέατρο έχει αναβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια και σίγουρα πολλές παραστάσεις που παρακολουθούμε αγγίζουν τα όρια του επαγγελματισμού. Τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτεχνικοί θίασοι είναι πρακτικής φύσεως. Έχουν να κάνουν με την εξεύρεση οικονομικών πόρων, την αγωνία αν θα τα καταφέρουν με τον προϋπολογισμό τους, την απουσία δικών τους χώρων και υποδομών και γενικά διάφορα τεχνικά προβλήματα που για τους ερασιτέχνες φαίνονται και είναι τεράστια. Ακόμα, μιας και οι ερασιτεχνικοί θίασοι σε κάποιο βαθμό λειτουργούν λίγο διαισθητικά και με ενθουσιασμό, καλό θα ήταν η προσφορά από τους επαγγελματικούς θιάσους της χώρας μας μιας σειρά μαθημάτων ή σεμιναρίων για διάφορα θέματα (όπως σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ερμηνεία κλπ), τα οποία θα βοηθούσαν τους ερασιτεχνικούς θιάσους να εκπαιδευτούν, να μάθουν και να βελτιωθούν. Μια καλή ιδέα θα ήταν να μπορούμε να χρησιμοποιούμε σκηνικά, κοστούμια ή αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια στον ΘΟΚ ή σε άλλους θιάσους, κάτι που θα μείωνε πολύ τα έξοδά μας.

Αναφορικά με το φεστιβάλ του ΘΟΚ, έναν εξαιρετικό θεσμό, καλό θα ήταν να υπάρχει μια πιο εκτενής και διά ζώσης συζήτηση – ανατροφοδότηση από την κριτική επιτροπή για τα δυνατά και αδύνατα σημεία της παράστασης, μετά από το τέλος αυτής, έτσι που η ομάδα να μπορεί να βελτιωθεί ακόμα πιο πολύ. Έχουμε την εντύπωση όμως ότι γίνεται μια σοβαρή δουλειά από το τμήμα θεατρικής ανάπτυξης του ΘΟΚ και έχοντας υπόψιν και τη δουλειά που εξελίσσεται και στα σχολεία, αλλά και το θεσμό των αγώνων μαθητικού θεάτρου είμαστε αισιόδοξοι ότι το θέατρο στη χώρα μας, επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό, μόνο μπροστά και ακόμα πιο ψηλά μπορεί να πάει.

Η ομάδα Σκηνοβάτες ΠΟΕΔ Λευκωσίας παρουσιάστηκε στο 30ό Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και συμμετείχε στην τελική του φάση με το έργο “Τα μαγικά μαξιλάρια του Σαυρίλιου Βρισελιέ”, βασισμένο στο παραμύθι “Τα μαγικά μαξιλάρια”, του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βασιλείου.

Σκηνοβατεσmagika 2

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.