Θέατρο ΑντίΛογος: Παρουσιάζει στην Κωνσταντινούπολη το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό»

Στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει απόψε στις 21.00 το βράδυ το Θέατρο ΑντίΛογος το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Μάλτεπε στο πλαίσιο Φεστιβάλ που φιλοξενεί 15 παραγωγές από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και της Γεωργίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Πρόκειται για την πρώτη δικοινοτική παράσταση που ανεβαίνει στην Τουρκία με τη χρήση τοπικών διαλέκτων.

Το Θέατρο ΑντίΛογος σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη ανεβάζοντας την παράσταση στην Κύπρο επιχείρησαν για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα να παρουσιάσουν το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» στην κυπριακή διάλεκτο, ελληνική και τουρκική, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κυριάκου και Izel Seylani.

Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δύο ηρώων εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας.

Ο λόγος του Εστραγκόν και του Βλαδιμήρ μεταφέρεται μέσω δυο τριαντάρηδων των δυο κοινοτήτων του νησιού μας. Εκπροσώπων μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ ένα καθεστώς αναμονής. Μιας γενιάς που μεγάλωσε από τη μια με το «Δεν Ξεχνώ» για τον πόλεμο του 1974 – χωρίς να έχει καμία μνήμη γι’ αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει –  κι  από την άλλη κάτι αντίστοιχο για τις τραυματικές εμπειρίες των θυλάκων.

Μιας γενιάς που «γέρασε πριν την ώρα της» ή που «γεννήθηκε γερασμένη». Η εν λόγω παραγωγή γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας, περίοδο κατά την οποία οι επαφές ανάμεσα στις δύο κοινότητες έγιναν ακόμη πιο δύσκολες.

Η ομάδα με καθημερινές συναντήσεις εργάστηκε στην καρδιά της νεκρής ζώνης με τη στήριξη του Σπιτιού της Συνεργασίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.