Θέλει ο εργοδότης να κρυφτεί και η νέα στρατηγική δεν τον αφήνει

Του Γιάννη Κακαρή

 

Η νέα Στρατηγική Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού -εργατών από Τρίτες Χώρες δηλαδή- αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο υπόσκαψης των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων. Η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη κυριολεκτικά πριν εκπνεύσει, δίνει απέραντη χαρά στους εργοδότες που είδαν ακόμα ένα αίτημά τους να ικανοποιείται. Η τροποποίηση της στρατηγικής αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, μια βδομάδα πριν αναλάβει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι προεδρικές εκλογές.

Αυτή η απόφαση λοιπόν καταργεί ουσιαστικά το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην επίβλεψη της κατάστασης και τον συμβουλευτικό τους ρόλο αναφορικά με το αν μια επιχείρηση εφαρμόζει τα εργασιακά θέσμια προκειμένου να λάβει άδεια για εργοδότηση ξένων εργατών. Επίσης, δίνει το δικαίωμα ακόμα και σε αυτούς που δεν εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση να εργοδοτούν ξένους εργάτες στο 30% του προσωπικού τους.

Μέσα από αυτή την κατάσταση δημιουργήθηκε πλιάτσικο αφού δόθηκε στους εργοδότες η μεγάλη ευκαιρία να ικανοποιήσουν χωρίς προηγούμενο τις ορέξεις τους. Μπορεί ο σημερινός υπουργός να διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζεται η διαδικασία χωρίς να γίνονται καταχρήσεις, ωστόσο η πραγματικότητα άλλα δείχνει.

Όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες αιτούνται και λαμβάνουν άδειες για αριθμό ξένων εργατών που δεν έχουν ανάγκη. Μάλιστα, φαίνεται να δόθηκαν πάνω από 900 άδειες στο καζίνο και 200 σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ρούχων. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, δίνονται άδειες για καθαριστές, αλλά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους βρίσκουν «μέσα στις οικοδομές».

Ακόμα και αν αντιδρούν έντονα οι συντεχνίες, ο τωρινός υπουργός αρνείται να αναστείλει την εφαρμογή της στρατηγικής -πράγμα που είναι εύκολο φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση- επικαλούμενος ότι έτσι τα βρήκε και ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί αναταραχή στην τουριστική βιομηχανία εν μέσω καλοκαιριού. Για αυτό θα αναμένει να εκτιμήσει τα δεδομένα μετά το καλοκαίρι και ακολούθως να δει τις όποιες αλλαγές. Ας μην είμαστε άδικοι όμως με τον υπουργό… Έστω και αν προεκλογικά πίσω από κλειστές πόρτες ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε την αλλαγή της, ο υπουργός κάνει πράξη τη δήλωση του Προέδρου ότι θα συνεχίσει την πολιτική Αναστασιάδη!

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, καθώς ανέφεραν ότι «η νέα στρατηγική κατάργησε στρεβλώσεις που υπήρχαν στην προηγούμενη» και ζήτησαν «να στηριχθεί».

Το γεγονός ότι οι εργοδότες μίλησαν με τόσο κολακευτικά σχόλια υπέρ της νέας ΣΑΞΕΔ, πρέπει να προβληματίσει τον υπουργό αν θέλει να διατείνεται ότι έγνοια του είναι οι εργαζόμενοι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο πως μόνο εάν οι εργαζόμενοι λάβουν σοβαρά μέτρα, μπορεί να ανατραπεί αυτό το έκτρωμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy