«Θέλω να επιστρέφω σπίτι ασφαλής» ζητούν οι ντελιβεράδες

Στήριξη και προστασία για τις συνθήκες εργασίας τους ζητούν οι ντελιβεράδες

 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το οίκημα της συντεχνίας ΠΕΟ στη Λευκωσία πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα διανομείς φαγητού που εργάζονται για ψηφιακές πλατφόρμες, μετά το εργατικό δυστύχημα την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 26χρονου συναδέλφου τους, με τους εργαζομένους να ζητούν στήριξη και προστασία όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας τους.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών, ΠΕΟ και ΣΕΚ, αναφέρθηκαν στην ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας στο Υπουργείο Εργασίας, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης αυτού του τομέα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που μαζεύτηκαν έξω από το οίκημα της ΠΕΟ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο», «Χρειαζόμαστε προστασία τώρα», «Παρακαλώ στηρίξτε μας» και «Θέλω να επιστρέφω σπίτι ασφαλής».

Αφορμή ήταν το δυστύχημα της περασμένης Πέμπτης στη Λευκωσία, όπου 26χρονος διανομέας έχασε τη ζωή του.

Ο Νεόφυτος Ττιμινής, Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ, κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας «να επισπεύσει τη διαδικασία, να βρεθεί η χρυσή τομή και η λύση για να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι καθημερινά έξω στους δρόμους για να βγάλουν τα προς το ζην».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αυγουστή, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταφορών Πετρελαιοειδών και Γεωργίας (ΟΜΕΠΕΓΕ) ΣΕΚ, είπε ότι ευρισκόμενοι σε μια διαδικασία στο Υπουργείο Εργασίας συζήτησαν και σήμερα μαζί με την επιτροπή των διανομέων «να δούμε πώς θα επισπεύσουμε αυτήν τη διαδικασία για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και της ασφάλειας και της υγείας τους κατά την ώρα εργασίας τους».

«Είμαστε εδώ να τους συμπαρασταθούμε και να τους βοηθήσουμε, ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε οι συνθήκες εργασίας τους να γίνουν ανθρώπινες», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των διανομέων, ο Αμίν, είπε σε δηλώσεις του ότι πήγαν από όλες τις πλατφόρμες για να ζητήσουν βοήθεια και προστασία όσον αφορά τις συνθήκες που οδηγούν σε ατυχήματα εν ώρα εργασίας.

Προχωρημένες συζητήσεις για τη σύμβαση, αλλά η εταιρεία απουσιάζει

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα στην οποία εργαζόταν ο ντελιβεράς αρνείται να συμμετέχει στο διάλογο για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, επικαλούμενη ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου, έγιναν για την Wolt και όχι για τις συνθήκες εργασίας στη δική της εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συνομολόγησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η συζήτηση είναι προχωρημένη και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση κατά την οποία θα συζητηθούν αρκετές λεπτομέρειες προς γεφύρωση των διαφορών σε συγκεκριμένες εισηγήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι. Εισηγήσεις που θα βελτιώνουν αισθητά την υφιστάμενη κατάσταση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy