Θέλουν να τους πούμε και μπράβο!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Της Ελένης Μαύρου

 

Θέλουν να τους πούμε και μπράβο!

«Μια ιστορική μέρα για τις εργασιακές σχέσεις, για το κράτος πρόνοιας, το κοινωνικό κράτος που οραματίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας την κυβερνητική απόφαση για τον κατώτατο μισθό.

Η «ιστορική μέρα» για τον Υπουργό Εργασίας είναι τα 940 ευρώ, από τα οποία ο εργαζόμενος θα παίρνει 840 ευρώ. Κι αυτό σε μια περίοδο που το όριο της φτώχειας είναι 834 ευρώ. Και αν είναι νέος θα πρέπει να αρκεστεί, πάνω-κάτω, στα 790 ευρώ, αφού για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης ο κατώτατος μισθός καθορίστηκε στα 885 ευρώ!

Το δε «κοινωνικό κράτος» που οραματίστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης είναι εκείνο που, σε τελική ανάλυση, στερεί τους νέους από ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και το δικαίωμα να κάνουν όνειρα για το μέλλον.

Κι ας πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες για την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι «οίκοι» δεν λαμβάνουν υπόψη ότι 154.000 άνθρωποι (το 17,3% του πληθυσμού) ζουν με την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κι αυτά είναι στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το 2021. Χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος, ή του νερού, ή τα δάνειά τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ή να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη αλλά αναγκαία δαπάνη κ.λπ.

Πρόκληση δεν είναι μόνο το ποσό που έχει καθοριστεί ως κατώτατος μισθός. Παρόλο που σε μία περίοδο που η ακρίβεια έχει γονατίσει τους εργαζόμενους, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός έφθασε να είναι διψήφιος και το κόστος ζωής συνεχώς ανεβαίνει, έχει κι αυτό τη σημασία του.

Η κυβέρνηση με την απόφασή της δίνει άλλοθι στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η μη αναφορά σε ωράριο εργασίας ή σε ωριαίο μισθό νομιμοποιεί τα φαινόμενα «ελαστικών» ωραρίων και την επέκταση του ωραρίου εργασίας χωρίς καταβολή υπερωριακής απασχόλησης.

Η κυβερνητική απόφαση εδραιώνει τη φθηνή εργασία, ιδιαίτερα των νέων και αφήνει απροστάτευτη μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

Η κυβερνητική απόφαση διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις λίγες μάλιστα βδομάδες μετά που τα θεσµικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν (στις αρχές Ιουνίου) ότι τα κράτη-µέλη, στα οποία λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναµικού προστατεύεται από συλλογική σύµβαση, υποχρεούνται να πάρουν μέτρα για αύξηση αυτής της κάλυψης. Στην Κύπρο, μετά το 2012, μειώθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις από 70-80% στο 55%. Κι αυτό ως αποτέλεσμα των πολιτικών απορρύθμισης, αύξησης της μερικής απασχόλησης, αγοράς υπηρεσιών κ.λπ.

Σε μια περίοδο που η ανεργία ή η υποαπασχόληση αυξάνονται, οι μισθοί χάνουν δραματικά από την αγοραστική τους αξία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν, οι παροχές στην υγεία και την παιδεία μειώνονται, αλλά τα κέρδη ανθίζουν, οι κυβερνώντες πήραν ξεκάθαρα θέση υπέρ των τελευταίων. Όπως κάνουν πάντα άλλωστε.

Οι εργαζόµενοι όμως διεκδικούν να είναι ισότιμο µέρος της κοινωνίας. Να µπορούν να τρέφονται σωστά, να έχουν αξιοπρεπή στέγη, να φροντίζουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Και αυτή τη διεκδίκηση δεν είναι διατεθειμένοι να την εγκαταλείψουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.