Θέμα ανεπαρκούς προστασίας της Natura στο Μάμμαρι

Θέμα ανεπαρκούς προστασίας της περιοχής Natura στο Μάμμαρι κατά τα γυρίσματα της ταινίας “Jiu Jitsu” θέτει το Κίνημα Οικολόγων διά του προέδρου του, κ. Γιώργου Περδίκη.

Σε κοινοβουλευτική του ερώτηση ο κ.Περδίκης ζήτησε πληροφόρηση για αν δοθήκαν οι απαιτούμενες άδειες για τα γυρίσματα της ταινίας “Jiu Jitsu” με τον ηθοποιό Nicolas Cage, κάποια από τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο “Natura 2000”.

 

Δεν κατατέθηκαν στη Βουλή οι όροι για τα γυρίσματα της ταινίας “Jiu Jitsu”

Επιπρόσθετα, ζήτησε όπως κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τυχόν όροι που επιβλήθηκαν και όπως ενημερωθεί για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων για την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί μαζί με τη χορήγηση της άδειας. Ιδιαίτερα για την περιοχή Natura στο Μάμμαρι, ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι όπως πληροφορήθηκε από τον ημερήσιο Τύπο, σύμφωνα με την άδεια η οποία δόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, η προετοιμασία και τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνταν σε πέντε ημέρες, ωστόσο όπως διαφάνηκε ο χρόνος ξεπεράστηκε κατά πολύ φθάνοντας σχεδόν τις δύο εβδομάδες.Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, απαντώντας στην κοινοβουλευτική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι δόθηκε έγκρι-ση από το Τμήμα Περιβάλλοντος ως αρμόδιο για τη Διαχείριση και Προστασία των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, αφού πρώτα αξιολόγησε την αίτηση για τα γυρίσματα της ταινίας στην ΕΖΔ “Μάμμαρι-Δένεια”. Όπως δε σημειώνει, τέθηκαν συγκεκριμένοι όροι για την προστασία της περιοχής, των ειδών και των οικοτόπων, ωστόσο οι όροι δεν κατατέθηκαν στη Βουλή, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο κ. Περδίκης.

Ο κ. Καδής επιβεβαιώνει επιπρόσθετα ότι όντως στην επιστολή/έγκριση του ΤΠ, η προετοιμασία και τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνταν σε 5 ημέρες, όπως είχαν αρχικά υπολογίσει οι παραγωγοί, αλλά στην πορεία το ΤΠ ενημερώθηκε ότι το τελικό πρόγραμμα των γυρισμάτων στο Μάμμαρι θα ήταν τελικά περίπου 2 εβδομάδες. Ο υπουργός προσθέτει ότι πολύ τακτικά, τις μέρες ή/και νύχτες της προετοιμασίας αλλά και των γυρισμάτων, λειτουργός του ΤΠ βρισκόταν στην περιοχή και διενεργούσε τους απαραίτητους ελέγχους για την τήρηση των όρων που είχαν τεθεί και σημειώνει ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση των όρων, αντιθέτως υπήρξε πλήρης συνεργασία με τους υπεύθυνους της ταινίας και ότι αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων και όχι σε περισσότερο χρόνο από μια μέρα, τα σκηνικά και ό,τι άλλο μεταφέρθηκε στο χώρο των σπηλιών απομακρύνθηκε και η περιοχή επανήλθε στην πρότερή της κατάσταση.Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής», εάν το Κίνημα Οικολόγων ικανοποιήθηκε από την απάντηση, ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι τα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν κατατέθηκαν στη Βουλή και ότι δεν δόθηκε απάντηση για το γεγονός ότι δόθηκε άδεια χρήσης της σπηλιάς για πέντε μέρες, αλλά τα συνεργεία παρέμειναν στο χώρο για 15 μέρες τελικά.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι τίθεται θέμα μη επαρκούς προστασίας της ΕΖΔ “Μάμμαρι-Δένεια” και πλημμελούς ελέγχου από πλευράς του ΤΠ. Επεσήμανε ότι επί της ουσίας δεν απαντήθηκε το ερώτημα αν υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό, ακόμα και θάνατο νυχτερίδων επειδή δεν μπορούσαν απρόσκοπτα να κυνηγήσουν την τροφή τους λόγω του τριπλασιασμού του χρόνου παρουσίας των συνεργείων στη σπηλιά.

Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.