Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η απομάκρυνση Κούρδων δημάρχων

Δημιουργία Ευρωπαϊκής Ομάδας Κουρδικής Φιλίας

Της Άννας Μισιαούλη

Τρεις εκλεγμένοι δήμαρχοι, που είχαν απομακρυνθεί και αντικατασταθεί με εντολοδόχους της κυβέρνησης Ερντογάν στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί Κούρδων και μεγάλα ποσοστά για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο Adnan Selçuk Mızraklı, ο Kezban Yılmaz και ο Orhan Ayaz, εκλεγμένοι δήμαρχοι στις κωμοπόλεις Καγιάπιναρ, Μπισμίλ και Κοτσάκιοϊ με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), συνελήφθησαν και κρατούνται με την κατηγορία της τρομοκρατίας και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.


Σε ανακοίνωσή του το HDP κατήγγειλε τη σύλληψη των δημάρχων κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «καταπνίξει εντελώς» τη δημοκρατία και έχει «αναστείλει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα», όπως η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είχε επικρίνει την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης (AKP) για την απομάκρυνση των τεσσάρων εκλεγμένων δημάρχων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το PKK και το διορισμό εντολοδόχων.

«Η απομάκρυνση των δημάρχων και ο διορισμός εντολοδόχων στη θέση τους είναι αντίθετη στη δημοκρατία», δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου μιλώντας στο Κοινοβούλιο. «Ένας από τους πρώτους κανόνες της δικαιοσύνης είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός στη βούληση του λαού», δήλωσε.

Διερωτήθηκε για ποιο λόγο διεξήχθησαν εκλογές αφού οι εκλεγμένοι δήμαρχοι απομακρύνθηκαν και επεσήμανε ότι αν ήταν εγκληματίες θα είχαν συλληφθεί.


Το θέμα της απομάκρυνσης και αντικατάστασης των εκλεγμένων δημάρχων των συγκεκριμένων περιοχών είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβρη και από ευρωβουλευτές.

Δώδεκα περίπου ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες συναντήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη για να συμφωνήσουν στη σύσταση Ομάδας Κουρδικής Φιλίας.

Ο στόχος της ομάδας είναι να προσφέρει ένα φόρουμ υποστήριξης και συζήτησης για ζητήματα ανησυχίας σχετικά με τον κουρδικό λαό και στα τέσσερα μέρη του ευρύτερου Κουρδιστάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στον Στρασβούργο στις 16 του περασμένου μήνα, με αφορμή τη συζήτηση της απομάκρυνση των εκλεγμένων δημάρχων του προκουρδικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) στις περιοχές Diyarbakır, Van και Mardin, εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τη δημοκρατία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή την εκδίωξη τριών εκλεγμένων δημάρχων και αντικατάστασή τους από αξιωματούχους προσκείμενους στο καθεστώς.


Η συνέντευξη Τύπου της νεοδημιουργηθείσας Ομάδας Κουρδικής Φιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε μια μέρα πριν από μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον φυλακισμένο πρώην συμπρόεδρο του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (HDP).

Στερείται νομιμότητας

Ο συμπρόεδρος του κόμματος HDP, που παρευρέθη στη συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Ομάδας Κουρδικής Φιλίας, υπογράμμισε ότι η απομάκρυνση των εκλεγμένων δημάρχων στις περιοχές Diyarbakir, Van και Mardin και ο διορισμός εντολοδόχων στερείται νομιμότητας και συνιστά παραβίαση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διευκρίνισε ότι η απομάκρυνση των δημάρχων δεν είχε μόνο να κάνει με τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά και με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να μη συμβιβαστούν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών και να δείξουν αλληλεγγύη στο HDP.


Δημοσιογράφος της «Κυριακάτικης Χαραυγής» που βρέθηκε στη διάσκεψη Τύπου, ρώτησε τους ευρωβουλευτές κατά πόσον υπάρχουν σκέψεις ή διεξάγεται συζήτηση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για παραβίαση των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απαντώντας, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, που υπηρέτησε ως ρεπόρτερ του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, διευκρίνισε ότι το ζήτημα των διορισμένων δημάρχων υπερβαίνει το HDP, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού απείλησε επίσης τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Εξήγησε ότι χιλιάδες μέλη του διοικητικού συμβουλίου του HDP παραμένουν στις τουρκικές φυλακές με κατηγορίες για τρομοκρατία και προπαγάνδα, κάτι που οδήγησε σε καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου.

Σημείωσε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν είναι σημαντική μόνο για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει τα δόντια του περισσότερο από τους υπόλοιπους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση στην Τουρκία.


Σημείωσε ότι για την Τουρκία υπάρχουν οι ίδιες απαιτήσεις που υπάρχουν για όλες τις υπό ένταξη χώρες, δηλαδή ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας του δικαστικού Σώματος και φυσικά να μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η κα Πίρι αναφέρθηκε στη διακοπή από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προ-ενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία.

«Ζητήσαμε επίσης από το Συμβούλιο να σταματήσει την ενταξιακή διαδικασία με την Τουρκία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζω ότι δεν είναι κάτι που επιθυμεί οποιοδήποτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (στην Τουρκία) αλλά πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Έχουν ξεπεραστεί κόκκινες γραμμές και συνεχίζουν να ξεπερνιούνται», σημείωσε.

Κλειδί η κοινωνία των πολιτών


Την ίδια ώρα, η Ολλανδή ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι η αλλαγή δεν θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από τις Βρυξέλλες, όπως είπε, αλλά από το εσωτερικό της Τουρκίας. Στο τέλος της ημέρας η κοινωνία των πολιτών αποτελεί το κλειδί, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείουμε οποιαδήποτε μέτρα.

Η κ. Πίρι σημείωσε ακόμη ότι αυτή την περίοδο συζητείται στο τουρκικό κοινοβούλιο πρόταση νόμου για να δοθεί αμνηστία σε πολιτικούς κρατούμενους. «Είναι κρίσιμης σημασίας αυτή η νομοθεσία να υιοθετηθεί», είπε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης εισηγήθηκε την υποψηφιότητα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς για το Βραβείο Andrei Sakharov και η πρόταση έτυχε υποστήριξης. Τελικά σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το βραβείο απονεμήθηκε στον Ουιγούρο διανοούμενο Ιλχάμ Τότι, που καταδικάστηκε στην Κίνα για «αυτονομιστική δράση». Το πρώτο βραβείο Sakharov απονεμήθηκε στον Νέλσον Μαντέλα το 1988, ενώ το 1995 απονεμήθηκε στη Λεϊλά Ζάνα, την πρώτη Κούρδισσα γυναίκα που εξελέγη στο τουρκικό κοινοβούλιο και πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή για την ακτιβιστική της δράση.

«Τέλος στην καταπίεση»


Ταυτόχρονα, 48 ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τη Renew Europe (Φιλελεύθεροι) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με επιστολή που απέστειλαν, κάλεσαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να «σεβαστεί και να εφαρμόσει τα αποτελέσματα των εκλογών» και τον καλούν «να βάλει ένα τέλος στην καταπίεση ενάντια στα μέλη της αντιπολίτευσης» και έστειλαν «μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όσους υφίστανται καταπίεση από το καθεστώς Ερντογάν».

Όπως σημείωσαν στην επιστολή τους στέκονται σθεναρά στο πλευρό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέλουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους στην Τουρκία που πλήττονται από την καταπίεση, επισημαίνοντας ότι οι κατηγορίες, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι απομακρύνσεις των τριών δημάρχων, είναι ψευδείς, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή είναι και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (ΑΚΕΛ), Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) και Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ).

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.