Θέμα αρχής η διαχείριση δημοσίων χώρων για τον Δήμο Λάρνακας

Σε σχέση με απόδειξη είσπραξης που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η ενέργεια αυτή σκοπό έχει την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση του κοινού, αφού αφορά άλλο πλακόστρωτο σημείο και όχι το συγκεκριμένο πλακόστρωτο και αφορά το έτος 2020 και όχι το έτος 2021, ξεκαθάρισε ο Δήμος Λάρνακας

Η ανάκτηση του πλακόστρωτου στις Φοινικούδες έχει ευρύτερη σημασία για τη Δημοτική Αρχή, η οποία διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει ό,τι θέλει με δημόσιους χώρους

Ανάμεσα σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφίες με ανθρώπους να ξαπλώνουν στη μέση του δρόμου, το μήνυμα του Δήμου Λάρνακας ήταν σαφές με την επιχείρηση ανάκτησης του δημοσίου πλακόστρωτου στις Φοινικούδες τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου: Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει ό,τι θέλει με δημόσιους χώρους. Με αυτό ως δεδομένο, η επιχείρηση αυτή αφορά μεν σε μια έκταση 135 τετραγωνικών μέτρων, αλλά έχει πολύ ευρύτερη και μεγαλύτερη σημασία για τη δημοτική Αρχή, που εμφανίζεται αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει πολιτική παραχώρησης δημοσίων χώρων σε επιχειρήσεις εστίασης.

Δήμος Λάρνακας: «Έγιναν πολλές προτάσεις συμβιβασμού χωρίς ανταπόκριση»

Στις 10 Μαΐου 2021, ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση εξηγώντας με λεπτομέρειες το ιστορικό της υπόθεσης και ξεκαθαρίζοντας ότι η ανάκτηση κατοχής του δημοσίου πλακόστρωτου δεν είναι επιμέρους ζήτημα, αλλά αφορά στην εφαρμογή της πάγιας πολιτικής του δήμου.

Τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης του δήμου ήταν τα εξής:

· Η πολιτική του Δήμου Λάρνακας, η οποία εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις σε όλη την πόλη, αφορά την παραχώρηση κοινόχρηστου πλακόστρωτου χώρου για κάθε υποστατικό εστίασης, νοουμένου ότι αυτά κατέχουν κατάστημα με την ανάλογη πρόσοψη προς το πλακόστρωτο.

· Το υπό αναφορά υποστατικό, στο οποίο έγινε η επιχείρηση απομάκρυνσης του εξοπλισμού, κατέχει τον πλακόστρωτο χώρο, χωρίς όμως να έχει την ανάλογη πρόσοψη. Από το 2017, με την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της Ευανθίας Πιερίδου, το κατάστημα που εφάπτεται τού υπό αναφορά πλακόστρωτου χώρου, από ταξιδιωτικό γραφείο πήρε πολεοδομική άδεια για καφεστιατόριο. Βάσει της πιο πάνω πολιτικής του Δήμου Λάρνακας, δικαιωματικά ο πλακόστρωτος χώρος αναλογεί στο νέο καφεστιατόριο, πράγμα που ζητήθηκε από τους νέους ιδιοκτήτες του χώρου.

Σημειώνεται ότι το κέντρο αναψυχής Royal Ris – Margarita δεν διαθέτει πρόσοψη στον πλακόστρωτο χώρο, αλλά κατέχει χώρο εστίασης εντός της αυλής στο πίσω μέρος του διατηρητέου κτιρίου.

· Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία, για ανάκτηση του πλακόστρωτου χώρου που κατέχει το Royal Ris – Margarita, του οποίου η άδεια λειτουργίας είχε λήξει από το 2016 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε, οι ιδιοκτήτες αρνιούνταν να παραδώσουν κενό και ελεύθερο το πλακόστρωτο/ δημόσιο πεζοδρόμιο, γεγονός που τους καθιστά παράνομους.

Σημειώνεται ότι από το 2017 μέχρι και σήμερα, το εν λόγω υποστατικό λειτουργούσε στο συγκεκριμένο πλακόστρωτο χωρίς τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες Αρχές (άδεια λειτουργίας από το Υφυπουργείο Τουρισμού, άδεια πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, άδεια χρήσης μεγαφώνων) για τον εξωτερικό πλακόστρωτο χώρο που χρησιμοποιούσε.

· Οι δικαστικές διαδικασίες μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και του Royal Ris – Margarita ξεκίνησαν από το 1994 και συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα με αποτέλεσμα πάντα να λήγουν υπέρ του Δήμου Λάρνακας, καθότι αφορά την ξεκάθαρη εφαρμογή της πολιτικής του δήμου. Επίσης, όταν το 2017 η εταιρεία Royal Ris – Margarita εξασφάλισε διάταγμα για να μην μπορεί ο Δήμος Λάρνακας να εξασκήσει τα δικαιώματά του στον πλακόστρωτο χώρο, αυτή ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο υπέρ του Δήμου Λάρνακας (Πολιτική Έφεση αρ. Ε187/2017).

· Όσο αφορά τον ανθρωπιστικό παράγοντα προς την εταιρεία Royal Ris – Margarita και με πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μη βλάψει την εν λόγω εταιρεία, προτάθηκε όπως παραχωρηθεί άλλος μικρότερος χώρος στο παραλιακό μέτωπο που να οδηγεί στο εσωτερικό της αυλής που κατέχει το εν λόγω υποστατικό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτα. Ακόμη, προτάθηκε να τους δοθούν εναλλακτικά άλλοι προνομιούχοι χώροι, ακόμη και στη νέα Δημοτική Αγορά. Οι ιδιοκτήτες απέρριπταν πάντα κατηγορηματικά όλες τις προτάσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο Δήμος Λάρνακας δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση

· Ο Δήμος Λάρνακας με επιστολή του τον Ιούλιο του 2020 ζήτησε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου όπως με την παρουσία της Αστυνομίας και το προσωπικό του δήμου μεταβούν και να ανακτήσουν την κατοχή του χώρου, μετακινώντας τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός αυτού. Στην επιστολή αυτή συμπεριέλαβε όλα τα υποστηρικτικά στοιχεία, όπως σχετικές επιστολές μεταξύ του δήμου και της εταιρείας, απαιτήσεις, αγωγές, επιστολές  από δικηγόρους, αποφάσεις Δικαστηρίου κ.α.

· Η Νομική Υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι η παραχώρηση χρήσης πεζοδρομίου ή μέρους αυτού εναπόκειται στη δικαιοδοσία του Δήμου Λάρνακας.

· Η Αστυνομία Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψιν τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, ενημέρωσε τον Δήμο Λάρνακας ότι θα ήταν παρούσα κατά την ανάκτηση του πλακόστρωτου χώρου και ότι θα δίνονταν οδηγίες προς τον αστυνομικό διευθυντή Λάρνακας και τον έπαρχο Λάρνακας για την από κοινού διευθέτηση της ημερομηνίας που θα διενεργείτο η συγκεκριμένη επιχείρηση, πράγμα που έγινε ως ανωτέρω.

· Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1997, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (σχέδιο μ. Αγγέλου Δημητρίου), η εταιρεία Royal Ris – Margarita γνώριζε πολύ καλά την πολιτική του δήμου όσον αφορά την παραχώρηση πλακόστρωτου χώρου στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) και δεν προέβηκε σε καμία ενέργεια για εξασφάλιση καταστήματος που να διαθέτει πρόσοψη στο παραλιακό μέτωπο. Ακόμη και σήμερα που υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο, η εταιρεία δεν προέβηκε σε καμία ενέργεια για επίλυση του προβλήματος.

· Ο Δήμος Λάρνακας διευκρινίζει ότι τυχόν παρέκκλιση από την πολιτική που εφαρμόζει για την κατανομή πλακόστρωτων χώρων θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για μη αξιοκρατική μεταχείριση και αποδοχή αιτημάτων που δεν βασίζονται σε μια ενιαία και ομοιόμορφη πολιτική.

· Σε σχέση με την ώρα την οποία πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση ανάκτησης του πλακόστρωτου, αυτή είναι προκαθορισμένη και είθισται να γίνεται τις πρωινές ώρες, κατά τις οποίες η αποκοπή κύριων δρόμων δεν προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία, άρα ούτε και ατυχήματα, άλλα ούτε και προσβολή της οποιασδήποτε εταιρείας δημοσίως.

· Οι οδηγίες που δόθηκαν στο προσωπικό του Δήμου Λάρνακας ήταν όπως ενεργήσει σε πλαίσια που να μην εξασκηθεί βία σε κανένα πρόσωπο, πράγμα που εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Αντιθέτως, παρά την παρουσία και υποστήριξη της Αστυνομίας και το δικαίωμα του δήμου για ολική ανάκτηση του χώρου, όταν το προσωπικό του δήμου διαπίστωσε ότι πιθανόν να τραυματιζόταν κάποιος από τους παρευρισκομένους σε περίπτωση που επενέβαιναν πιο δυναμικά, αποσύρθηκε.

Τι ισχυρίζεται η άλλη πλευρά

Όπως γράψαμε και στις 29 Νοεμβρίου 2020, από την πλευρά της η εταιρεία Royal Ris Ltd βλέπει δίωξη του κέντρου από το δημαρχείο και καταχρηστική ενέργεια που δείχνει, όπως υποστηρίζει, υπερβάλλοντα ζήλο. Οι δικηγόροι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι ενόσω εκκρεμεί δικαστική διαδικασία, ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει δικαίωμα να ανακτήσει κατοχή.

Τάσος Περδίος

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.