Θέμα χρόνου η έλευση της «Όμικρον» και στην Κύπρο

«Αν είναι ελαφριάς νόσησης μπορεί να φέρει ανοσία αγέλης», εκτιμά ο δρ Βωνιάτης

 

Είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο η μετάλλαξη «Όμικρον», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος δρ Μιχάλης Βωνιάτης, τονίζοντας ότι αν είναι ελαφριάς νόσησης μπορεί να φέρει και την ανοσία της αγέλης και το τέλος της πανδημίας.

Ο δρ Βωνιάτης σημείωσε, επίσης, ότι το σύστημά μας φαίνεται να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στον ερχομό της «Όμικρον», συστήνοντας ωστόσο τον περαιτέρω εμβολιασμό του πληθυσμού και την τήρηση των μέτρων προσωπικής προστασίας.

Εκφράζοντας αισιοδοξία, ο δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι «αν πράγματι είναι ελαφριάς διαδρομής νόσηση, είναι πιθανόν να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και την ανοσία αγέλης στον κορονοϊό», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο, αυτή η μετάλλαξη να φέρει και το τέλος της πανδημίας, αν είναι τόσο ελαφριά όσο τη χαρακτηρίζουν κάποιοι ιατροί στη Νότια Αφρική». Ο δρ Βωνιάτης, ωστόσο, ανέφερε ότι «γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για την “Όμικρον” μόλις πριν δύο 24ωρα αλλά όχι πάρα πολλά πράγματα».

Σημείωσε ότι είναι μια μετάλλαξη που έχει ονομαστεί «super», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι θα είναι χειρότερη από την «Άλφα». Εκείνο το οποίο φαίνεται να είναι μάλλον σίγουρο, συνέχισε, είναι ότι μεταδίδεται πάρα πολύ πιο εύκολα, δηλαδή είναι πιο γρήγορη η μετάδοσή της. «Κι αυτό ανησυχεί γιατί θα μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα, θα εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες. Από εκεί και πέρα η τελική εικόνα πιστεύεται να είναι πιο ήπια, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που γνωρίζουμε από τη Νότια Αφρική», πρόσθεσε.

Όμως όλα αυτά, είπε, είναι πάντα με επιφύλαξη γιατί γνωρίζοντας τον κορονοϊό, όταν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, είναι δυνατό να έχουμε και θύματα, δηλαδή να έχουμε κάποια άτομα, τα οποία να νοσήσουν βαριά και να έχουμε θανάτους.

Όσον αφορά την κάλυψη, από εμβόλια, της «Όμικρον», ανέφερε ότι αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο γιατί πρέπει να γίνουν κάποιες δοκιμές τόσο σε εργαστήριο όσο και επιδημιολογικές έρευνες για να δούμε κατά πόσο τα παρόντα εμβόλια μας καλύπτουν. Τόνισε ότι δεν πρέπει να πανικοβληθούμε γιατί φαίνεται ότι μεν θα μεταδοθεί γρήγορα αλλά δεν θα έχει πολλές σοβαρές συνέπειες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο δρ Βωνιάτης είπε ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο. «Έχουμε ανοικτά σύνορα με χώρες στις οποίες ήδη έχει εμφανιστεί, επομένως δεν είναι δύσκολο να έρθει κι εφόσον η μετάδοσή της είναι υπερταχεία, όπως έχει χαρακτηριστεί».

Ερωτηθείς αν είμαστε ως Κύπρος έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την «Όμικρον» απάντησε καταφατικά. «Σίγουρα, είμαστε έτοιμοι, πιστεύω. Ειδικά αν δεν έχουμε πρόβλημα με την κάλυψη από τα εμβόλια».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.