Θέμα χρόνου οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων και στην Κύπρο

Αδειοδότηση των Ronapreve (casirivimab/imdevi mab) και Regkirona (regdanvimab)

 

Θέμα χρόνου είναι η άφιξη των θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέφερε πως η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την παρασκευάστρια εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε την οριστική έγκρισή του για τις πρώτες δύο θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι οποίες μπαίνουν στο οπλοστάσιο των χωρών για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση των Ronapreve (casirivimab/imdevi mab) και Regkirona (regdanvimab) για τη νόσο COVID-19. Η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του Ronapreve για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος τουλάχιστον 40 kg), οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή.

Όσον αφορά το Regkirona, η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του φαρμάκου για τη θεραπεία ενηλίκων με νόσο COVID-19, οι οποίοι δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθεί η κατάσταση της νόσου τους σε σοβαρή. Σύμφωνα με την κα Παναγιωτοπούλου, αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνία με την εταιρεία, η οποία ωστόσο, σημείωσε, δεν έχει γνωστοποιήσει ημερομηνία που θα γίνει η προμήθεια των συγκεκριμένων θεραπειών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ερωτηθείσα για τις ποσότητες που αναλογούν στην Κύπρο, η Δρ Παναγιωτοπούλου είπε πως οι ποσότητες που θα παραληφθούν θα είναι με βάση την αναλόγια του πληθυσμού στην Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας είπε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χορηγούνται σε ασθενείς, στη βάση πρωτοκόλλων που θα ετοιμαστούν, για να σημειώσει πως «απαιτείται ενδονοσοκομειακή περίθαλψη». Όπως συμπλήρωσε, οι θεραπείες αυτές δεν αφορούν τον γενικό πληθυσμό, για να προσθέσει ότι συστήνονται για ήπιες ή μέτριες μορφές νόσησης και πριν την οξυγονοθεραπεία, έτσι ώστε να προβλεφθεί η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος.

Η Δρ Παναγιωτοπούλου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως υπάρχει «έντονη κινητικότητα και σε ό,τι αφορά στα εμβόλια αλλά και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις», για να σημειώσει πως «η Κύπρος συμμετέχει σε διαδικασίες άμεσης προμήθειας και αμέσως μόλις αδειοδοτηθούν και τροφοδοτηθούν στην Ευρώπη, θα τα έχουμε και εμείς». Επίσης, η Κύπρος συμμετέχει και στις διαδικασίες για το αντι-ιικό χάπι της Phizer, το οποίο σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία μειώνει κατά 89% τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου για τους ενήλικες που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.