Θέμα ημερών οι υπογραφές για μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στη Φανερωμένη

Είναι θέμα ολίγων ημερών ή και εβδομάδων να πέσουν οι υπογραφές για τη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτίριο του σχολείου της Φανερωμένης ανέφερε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Τάσος Χριστοφίδης είπε ότι έχει συμφωνηθεί το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου, το οποίο θα υπογραφεί από το Υπουργείο Οικονομικών, το Δήμο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή. Πρόσθεσε ότι το κτίριο πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνουν αντισεισμικά έργα για να μπορέσει να μεταστεγαστεί εκεί η αρχιτεκτονική σχολή. Όπως είπε υπάρχουν ιδιαιτερότητες ως προς τους χώρους δηλαδή πρέπει να γίνουν studios και ειδικές αίθουσες για τις ανάγκες της σχολής. Ο Τάσος Χριστοφίδης εξέφρασε την άποψη ότι η μεταστέγαση θα πάρει γύρω στα δυο χρόνια.

Επίσης είπε ότι για τα έργα αναβάθμισης θα υπάρχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν θα επιβαρυνθεί το ταμείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει και μια προσπάθεια για να ανακαινιστούν τα κτίρια της περιοχής με σκοπό να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες.

Κωνσταντή: Η πρωτοβουλία ανήκει στον ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Υπουργό Οικονομικών σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Δήμαρχο Λευκωσίας.
Πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες συντονιστικές συναντήσεις, στις οποίες σε κάποιες εξ αυτών συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ με στόχο την αναζωογόνηση του κέντρου της Λευκωσίας.

Όπως εξήγησε, μια από τις ενέργειες ήταν να φιλοξενηθούν πανεπιστημιακές σχολές στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένα κτίριο που θεωρήθηκε κατάλληλο ήταν το κτίριο του σχολείου της Φανερωμένης. Σημείωσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο κτίριο θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να γίνουν οι κατάλληλες ενεργειακές και αντισεισμικές αναβαθμίσεις. Επίσης είπε ότι θα επιδιωχθούν κονδύλια μέσα από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο κ. Κωνσταντή είπε ακόμα ότι το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στην Αρχιεπισκοπή σημειώνοντας ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση και συμβόλαιο μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και του Πανεπιστημίου Κύπρου για μια μακροχρόνια ενοικίαση του συγκεκριμένου κτιρίου. Ακόμα, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει στη ζωτικότητα και τον δυναμισμό της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας. Πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων οικοδομών γερασμένων κτιρίων. Με την απόφαση αυτή, σημείωσε, θα δοθεί ακόμη μια ευκαιρία στην ιστορική περιοχή που διαθέτει ευρύ φάσμα μνημείων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αξίας να γίνουν συνέργειες λόγω της μεταστέγασης της αρχιτεκτονικής σχολής που θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της παλιάς πόλης. Όπως είπε είναι μια καλή αφετηρία για την αναζωογόνηση της καρδιάς της πόλης της Λευκωσίας.

Σε στάση αναμονής το Υπουργείο Παιδείας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ, το Υπουργείο Παιδείας αναμένει να ενημερωθεί επίσημα από την Αρχιεπισκοπή και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σχετικά με την πρόθεση για μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτίριο του σχολείου της Φανερωμένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που πέσουν οι υπογραφές για τη μεταστέγαση, η απόφαση για το αν θα κλείσει ένα σχολείο λαμβάνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αρχιεπισκοπή: Από Δευτέρας επίσημη ανακοίνωση

Παράλληλα, ο διευθυντής του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Μιχάλης Σπύρου δε θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αρκέστηκε μόνο να δηλώσει ότι θα επικοινωνήσει και θα συνεννοηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και από Δευτέρας θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από την Αρχιεπισκοπή για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχολική Εφορεία Λευκωσίας: «Έλλειψη επίσημης ενημέρωσης»

Για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης ως προς τη δρομολογούμενη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτίριο του σχολείου της Φανερωμένης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας Νίκος Μεγάλεμος.

Μιλώντας στη ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ του ΑΣΤΡΑ, ο κ Μεγάλεμος ανέφερε ότι η μόνη πληροφόρηση που είχε η Σχολική Εφορία ήταν από ψιθύρους ή από συζητήσεις που γίνονταν δεξιά και αριστερά. Επισήμως δεν έγινε όπως είπε, ενημέρωση και κάκισε το ότι έγιναν συναντήσεις για το θέμα χωρίς η σχολική εφορία να έχει ιδέα.

Ανέφερε ότι τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρία του Συμβουλίου της Σχολικής Εφορίας έτσι ώστε να ανταλλαχθούν απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.