«Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» η στέγαση

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη για το στεγαστικό, το επιτελείο του υπέδειξε ότι: «Η ποιότητα του χώρου όπου ζει κάθε άνθρωπος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του. Γι’ αυτόν το λόγο, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει το δικαίωμα στη στέγη θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ταυτόχρονα, ο παράγοντας “στέγη” επηρεάζει άμεσα και έμμεσα, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά την οργάνωση των αστικών κέντρων».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η πρόσβαση σε προσιτή κατάλληλη κατοικία δεν είναι αυτονόητη για όλους». Σημειώνεται επίσης ότι «οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, ενώ η απουσία λήψης ουσιαστικών μέτρων έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις στην προσφορά οικιστικών μονάδων. Το αποτέλεσμα», προστίθεται, «ήταν να εμφανιστούν τρομακτικές αυξήσεις, τόσο στις τιμές αγοράς, όσο και στα ενοίκια, που σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των εισοδημάτων, έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου στεγαστικό πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας».

Το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη υποδεικνύει ότι «αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα διασφαλίζουν στο κοινωνικό σύνολο το δικαίωμα για αξιοπρεπή στέγαση».

Επισημαίνεται επίσης ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων έχουν επιφέρει τρομακτικές αυξήσεις τόσο στις τιμές αγοράς όσο και στα ενοίκια, ενώ τα εισοδήματα δεν ακολούθησαν τους ίδιους ρυθμούς. Κατά συνέπεια», προστίθεται, «η θέση των χαμηλά και μέτρια αμειβόμενων νοικοκυριών έχει χειροτερέψει. Σε αυτά προστίθεται η ενεργειακή κρίση και η δυσκολία χρηματοδότησης για απόκτηση κατοικίας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.