Θεοπέμπτου: Αυτόνομα θα διεκδικήσουν τις βουλευτικές οι Οικολόγοι

  • «Άξιο απορίας είναι φυσικά και το γεγονός ότι, αν όχι όλα, η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων κατευθυνόταν στην αγορά ακινήτων. Μια αγορά που η κυβέρνηση είχε τόση πολλή έγνοια να συντηρήσει, που ακόμη και στη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, γνωστή σαν CETA, έβαλε πρόνοιες»
  • «Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα πρέπει ίσως να αλλάξουμε την αναφορά του συντάγματος που παρέχει την ευχέρεια στην εκκλησία να κάνει π.χ. αναπτύξεις πάνω από τα αρχαία»
  • «Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς, ακόμη και σε σειρές μας προβάλουν στο Netflix και η κυβέρνηση αντί να ψάξει να βρει πως θα διορθώσει τα λάθη που έκανε ψάχνει να βρει ποιος έδωσε πληροφορίες»

 

Αυτόνομα θα διεκδικήσει τις βουλευτικές του 2021 το Κίνημα Οικολόγων και μάλιστα πιστεύει ότι θα πετύχει το στόχο για αύξηση των εδρών του σε τρεις. Από τα δυνατά σημεία για να πετύχει αυτό το στόχο, ο νέος πρέοδρος του Κινήματος και βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρει, τον όγκο δουλειάς που παράγουν οι δύο βουλευτές στη Βουλή και την προώθηση των περιβαλλοντικών θέσεων που πιστεύουν ότι παράγουν θέσεις εργασίας. Ο κ. Θεοπέμπτου δηλώνει απογοητευμένος για τις επεμβάσεις της επιχειρηματικής Εκκλησίας και προειδοποιεί πως αν συνεχιστεί η κατάσταση ίσως θα πρέπει να αλλάξει η σχετική πρόνοια του Συντάγματος…

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Μια ακόμα μεγαλύτερη νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι μια από τις προτεραιότητές σας ως πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων. Πώς θα πετύχετε αυτό το στόχο;
Σχεδιάζετε αυτόνομη κάθοδο και με πλήρη συνδυασμό σε όλες τις επαρχίες ή θα επιδιώξετε συνεργασίες;

Ο στόχος μας στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές του Μάιου του 2021, είναι να αυξήσουμε τις έδρες μας στις τρεις. Θεωρούμε ότι τα δυνατά μας σημεία είναι:

Α) Η δουλειά που έκανε το Κίνημα τα τελευταία χρόνια, μέσα και έξω από τη Βουλή είναι από τα πιο δυνατά μας σημεία. Μέσα στη Βουλή οι ερωτήσεις και οι προτάσεις νόμου που έχουμε καταθέσει και που αποδεικνύουν την έκταση της ενασχόλησης μας με το βουλευτικό μας έργο είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον αριθμό των δυο Βουλευτών. Φυσικά κανένας από τους δύο μας δεν έχει δεύτερη εργασία και αφιερώνουμε όλο μας το χρόνο στα βουλευτικά μας καθήκοντα.

Β) Οι θέσεις μας σαν Κίνημα είναι βασισμένες στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην δημιουργία δουλειών, τον ελάχιστο μισθό, την προσιτή στέγη για όλους, την προστασία της Δημόσιας Υγείας, την επιτυχία του ΓΕΣΥ, την καταπολέμηση της διαφθοράς και πολλά άλλα. Προωθούμε περιβαλλοντικές θέσεις που ήδη έχουν υιοθετηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και που έχουν δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας όπως πχ η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων που η κυβέρνηση δεν έκανε παρά τις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις και που άφησε τώρα μαθητές και εκπαιδευτικούς να εργάζονται κάτω από αφόρητες θερμοκρασίες και κακή ποιότητα του αέρα. Αγωνιζόμαστε για τον πολιτισμό με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την αγορά τέχνης σε κυβερνητικά κτήρια, την υποστήριξη των καλλιτεχνών, για τις σωστές πρόνοιες στο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για το καθεστώς του καλλιτέχνη.

Γ) Τα πιο πάνω συμπληρώνονται σε συνδυασμό με ένα καλό ψηφοδέλτιο είναι ικανά να μας χαρίσουν αυτή την επιτυχία.
Και όπως λέω πάντα θα πρέπει να εργαστούμε έτσι που ο κόσμος μας να μπορεί να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους, να έχει υγεία, να νιώθει ότι έχει τις δυνατότητες και ότι μπορεί να ελπίζει.
Το Κίνημα θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο σε όλες τις επαρχίες. Μας έχουν όμως όπως και στο παρελθόν, προσεγγίσει μεγάλες ομάδες πολιτών με τις οποίες είμαστε τώρα σε διάλογο.

Έχετε χαράξει στρατηγική ως προς τις προεδρικές εκλογές; Γιατί το Κίνημα Οικολόγων αφήνει συνήθως την (όποια) εκλογική του δύναμη να πάει χαμένη στο β’ γύρο των εκλογών, χωρίς να παίρνει θέση;

Οποιαδήποτε συζήτηση για τις προεδρικές θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Να θυμίσω ότι στο παρελθόν υποστηρίξαμε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το Δημήτρη Χριστόφια στις προεδρικές εκλογές και στις προηγούμενες τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Απλά κάποτε στο δεύτερο γύρο είναι δύσκολο να υποστηρίξεις κάποιο με τον οποίο δεν έχεις συνεργαστεί στη διαμόρφωση των θέσεων του ή που δεν γνωρίζεις καλά.

Με ποιες πολιτικές δυνάμεις συγκλίνουν συνήθως οι θέσεις των Οικολόγων στα πλείστα θέματα που συζητούνται εντός της Βουλής (πολιτογραφήσεις, εκποιήσεις, κοινωνική πρόνοια κ.ο.κ.) ;

Τα Πράσινα κόμματα ανήκουν συνήθως στο κέντρο-αριστερό χώρο αν και ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν είναι πάντα σωστός γιατί ορισμένες από τις πολιτικές που προωθούνται από τα πράσινα κόμματα δεν βρίσκουν την υποστήριξη οποιωνδήποτε άλλων κομμάτων.
Για όλα τα θέματα που αναφέρεστε πιο πάνω αλλά και σε θέματα όπως την διαχείριση των παραλιών και την καταπολέμηση της διαφθοράς είχαμε ξεκάθαρη συναντίληψη με το ΑΚΕΛ. Υπάρχουν όμως και διαφωνίες.

Εχετε ρίξει το γάντι στον πρόεδρο της Βουλής για να κατονομάσει το βουλευτή και το συνεργάτη του που διέρρευσαν έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις στον Αλ Τζαζίρα, αλλά δεν υπήρξε (μέχρι στιγμής) ανταπόκριση. Υπάρχουν σκοπιμότητες; Ποιες;

Υπήρξε μια για μένα, περίεργη αναφορά η οποία δεν έχει καμιά βάση όσον αφορά τα έγγραφα των πολιτογραφήσεων. Όλα τα κόμματα έχουν στην κατοχή τους τις ίδιες πληροφορίες για τις οποίες κατά καιρούς ζητήσαμε πληροφορίες. Να θυμίσω ότι εμείς σαν Κίνημα είχαμε εδώ και πολλά χρόνια ξεκινήσει ένα αγώνα εναντίον αυτής της πρακτικής γιατί όλες αυτές οι ανεξέλεγκτες αναπτύξεις για τις οποίες εμείς φωνάζαμε παραβίαζαν και διαδικασίες και νομοθεσίες. Παράδειγμα το κτίσιμο των θαλασσινών σπηλιών, οι πύργοι κατά μήκος του παραλιακού μετώπου στη Λεμεσό και οι μεγάλες αναπτύξεις αλλού.
Όποτε ψάχνεις τέτοια πράγματα κάποιοι ενοχλούνται.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τις πολιτικές καταπολέμησης της διαφθοράς και να εφαρμόσουμε πιο αυστηρές πολιτικές ούτως ώστε να γίνει δύσκολο για οποιοδήποτε να παίρνει τέτοιες αποφάσεις.
Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς, ακόμη και σε σειρές μας προβάλουν στο Netflix και η κυβέρνηση αντί να ψάξει να βρει πως θα διορθώσει τα λάθη που έκανε ψάχνει να βρει ποιος έδωσε πληροφορίες.

Φυσικά έχουμε τώρα και όλους όσους προγραμμάτιζαν να κάνουν όλες αυτές τις πωλήσεις ακινήτων να φωνάζουν για την κακή δημοσιότητα γιατί ίσως να μην μπορούν να πωλήσουν τα υπόλοιπα.

Άξιο απορίας είναι φυσικά και το γεγονός ότι, αν όχι όλα, η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων κατευθυνόταν στην αγορά ακινήτων. Μια αγορά που η κυβέρνηση είχε τόση πολλή έγνοια να συντηρήσει, που ακόμη και στη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, γνωστή σαν CETA, έβαλε πρόνοιες. Η μόνη έγνοια τους άσχετα αν εμείς στην Κύπρο φωνάζουμε για την ασφάλεια τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος ή ακόμη και για το χαλούμι.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι κράτος και (επιχειρηματική) Εκκλησία βάζουν την ανάπτυξη και το ίδιον όφελος πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος;

Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον τρόπο που ενεργεί η εκκλησία και τις πιέσεις που εξασκεί. Πέραν από την προσπάθεια να κτίσει μητροπολιτικό ναό στο κήπο στην Πάφο, είχαμε και την μεγάλη ανάπτυξη με νησί μέσα στη θάλασσα και τώρα το μέρος της ανάπτυξης πάνω σε αρχαία.
Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα πρέπει ίσως να αλλάξουμε την αναφορά του συντάγματος που παρέχει την ευχέρεια στην εκκλησία να κάνει πχ αναπτύξεις πάνω από τα αρχαία.

Πώς κρίνετε τη στάση της ΕΕ έναντι της Κύπρου και ειδικά την χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών στην επιβολή κυρώσεων σε τρίτες χώρες;

Με τα όσα έχουμε περάσει τόσα χρόνια, αλλά και από την ένταξη μας στην ΕΕ, έπρεπε να είχαμε μάθει τις ευαισθησίες, τις τακτικές αλλά τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε πιο σωστά την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις χώρες της ΕΕ. Η διπλωματία μας χρειάζεται να αναβαθμιστεί, να ενεργεί και σε άλλα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα να μας νιώθουν συμμάχους. Μόνο έτσι θα έχουμε πιο αποτελεσματική υποστήριξη όταν τη χρειαζόμαστε.

 

Να είμαστε προσεκτικοί στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Θα θεωρούσατε επιτυχία αν υπό το φως των πολιτικών εξελίξεων καταφέρναμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες από κει που έμειναν το Κραν Μοντάνα; Ποια η θέση των Οικολόγων;

Το Κίνημα Οικολόγων είναι από τα κόμματα που θέλουν να λυθεί το κυπριακό το συντομότερο, γιατί όσο περνούν τα χρόνια παγιώνεται η κατοχή.
Όσον αφορά το αν πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που μείναμε στον Κραν Μοντανά, νομίζω έγνοια όλων θα πρέπει να είναι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είχε αποδεχθεί οτιδήποτε αλλά ήταν αρνητική στα θέματα εγγυήσεων. Η δική μας πλευρά είχε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις και αποδεχτήκαμε θέματα που αφορούν την διακυβέρνηση, προνόμια Τούρκων υπηκόων, περιουσιακό.

Και το ερώτημα είναι τι θα ισχύσει στο μέλλον. Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να γίνει καλή προεργασία και συνεννόηση για να θέσουμε τη σωστή βάση επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News