«Θεραπείες μεταστροφής», βασανιστήριο σώματος και ψυχής

Ποινικοποίηση των κακοποιητικών πρακτικών προτείνει το ΑΚΕΛ

 

Τέλος στην κακοποιητική πρακτική της «θεραπείας μεταστροφής/επανόρθωσης» σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή έκφρασης φύλου ενός ατόμου θέλει να βάλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ. Με σχετική πρόταση νόμου προτείνει την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα Νόμου, ώστε ως αδικήματα να θεσπιστούν η εφαρμογή οποιασδήποτε πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό τη μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου. Η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία σε πρακτική, τεχνική ή υπηρεσία με σκοπό τη μεταβολή, την καταστολή ή την εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, η δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων αναγγελία ή διαφήμιση, έστω και συγκαλυμμένα, πρακτικής, τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας που στοχεύει στη μεταβολή ή την καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, την πρακτική αυτή μπορεί να διενεργούν επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εναλλακτικοί θεραπευτές, ιερείς ή θρησκευτικοί καθοδηγητές και έχει κυρίως θύματα νέους και νέες, ιδιαίτερα παιδιά ή εφήβους. Περιλαμβάνει σωματική ή ψυχολογική βία, πίεση, εκβιασμούς για αλλαγή συμπεριφορών, ψυχολογικό καταναγκασμό για έλεγχο στις συμπεριφορές, πράξεις του θύματος μέχρι και επανορθωτικό βιασμό. Οι «θεραπείες μεταστροφής» βασίζονται στην αντίληψη ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι ηθικά, πνευματικά ή και βιολογικά υποδεέστερα ή προβληματικά άτομα, τα οποία πρέπει να θεραπευτούν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σειρά ψηφισμάτων του κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ποινικοποιήσουν τις «θεραπείες μεταστροφής/επανόρθωσης», ενώ στην ίδια προτροπή προέβη και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η «θεραπεία μεταστροφής» βασίζεται στη λανθασμένη αντίληψη ότι μπορεί να αλλάξει τα άτομα που διακρίνονται από διαφοροποίηση του φύλου και πολλές ακόμα χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι απάνθρωπο, σύμφωνα και με έκθεση του ΟΗΕ που κατατέθηκε στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το 2012 ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) σημείωσε ότι οι θεραπείες μεταστροφής όχι μόνο δεν είχαν ιατρική δικαιολογία, αλλά αντιπροσώπευαν επίσης σοβαρή απειλή για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ατόμων. Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2016, η Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία φέρεται να διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να αλλάξει».

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.