«Θερμή ανταπόκριση» για υπηρεσίες φυσιοθεραπείας εντός ΓεΣΥ

Συγκεκριμένος μέγιστος αριθμός συνεδριών ανά διάγνωση, ανά δικαιούχο, ανά έτος, με δυνατότητα αιτήματος εξαίρεσης 

Έλα στο Google News

Ένας από τους κλάδους που βρήκε ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι αυτός των Φυσιοθεραπευτών, με το Σύστημα να δίνει πλέον τη δυνατότητα για διενέργεια αριθμού θεραπειών (ανάλογα με τη διάγνωση) τις οποίες αποζημιώνει ο Οργανισμός.

Οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της Β’ φάσης του Συστήματος Υγείας, από την 1η Δεκεμβρίου 2020, μαζί με τις υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας.

Ο δικαιούχος του ΓεΣΥ που πιθανόν να χρειάζεται υπηρεσίες φυσιοθεραπείας έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον προσωπικό του ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει κατά πόσο χρήζει να λάβει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας ή περαιτέρω αξιολόγησης από ειδικό ιατρό. Όλοι οι προσωπικοί ιατροί και οι πλείστες ειδικότητες ειδικών ιατρών έχουν τη δυνατότητα παραπομπής δικαιούχων για υπηρεσίες φυσιοθεραπείας. Οι δικαιούχοι, εφόσον εξασφαλίσουν παραπεμπτικό, επιλέγουν τον φυσιοθεραπευτή που θέλουν να επισκεφθούν από τον κατάλογο φυσιοθεραπευτών που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ και προβαίνουν στη διευθέτηση ραντεβού.

Σημειώνεται ότι το ΓεΣΥ καλύπτει συγκεκριμένο μέγιστο αριθμό συνεδριών φυσιοθεραπείας ανά διάγνωση, ανά δικαιούχο, ανά έτος. Ο δικαιούχος μπορεί να λάβει πληροφορίες αναφορικά με το μέγιστο αριθμό επισκέψεων που καλύπτει το Σύστημα από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος και θα τον παραπέμψει σε υπηρεσίες φυσιοθεραπευτή, εφόσον κριθεί σκόπιμο. Για κάθε συνεδρία φυσιοθεραπείας ο δικαιούχος καταβάλλει συμπληρωμή δέκα ευρώ.

Στην παρούσα φάση εκδίδονται δύο είδη παραπεμπτικών, τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα. Ένα βραχυπρόθεσμο εκδίδεται για 3 θεραπείες και έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών για να εκτελεστεί. Ένα μεσοπρόθεσμο εκδίδεται για 6 θεραπείες, και έχει επίσης χρονικό περιθώριο 6 μηνών για να εκτελεστεί.

Ο αριθμός θεραπειών που αποζημιώνει το ΓεΣΥ, ανάλογα με τη διάγνωση του δικαιούχου, αναγράφεται στους πίνακες των καλυπτόμενων διαγνώσεων που βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ.

Οι ενήλικες ασθενείς έχουν δικαίωμα να λάβουν το μέγιστο 12 θεραπείες το χρόνο, για διαγνώσεις που καλύπτουν τις υπηρεσίες αυτές. Στις περιπτώσεις όπου ο φυσιοθεραπευτής και ο θεράπων ιατρός κρίνουν ότι συγκεκριμένο περιστατικό χρήζει περισσότερων θεραπειών, τότε έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος εξαίρεσης από κοινού, κάτι που θα τύχει αξιολόγησης από τον Οργανισμό.

Στις περιπτώσεις όπου ασθενής προσκομίσει παραπεμπτικό του οποίου η διάγνωση (κωδικός) δεν υπάρχει στον κατάλογο διαγνώσεων για τις οποίες το ΓεΣΥ αποζημιώνει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, τότε οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα χρεωθούν εκτός ΓεΣΥ.

Η παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο υπηρεσιών. Παρόλα αυτά εάν η κατάσταση του δικαιούχου είναι τέτοια η οποία χρήζει κατ’ οίκον φροντίδας, εναπόκειται στον εκάστοτε φυσιοθεραπευτή εάν επιθυμεί να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Τέλος, οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας που παρέχονται κατά τη διάρκεια νοσηλείας δικαιούχου σε νοσηλευτήριο, αποζημιώνονται στο πλαίσιο της όλης νοσηλείας του δικαιούχου και δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε επιπλέον αποζημίωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.