Θέσεις διάτρητες ανακολουθιών

ΠτΔ – Συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. // PoR – Meeting with the members of the Holy Synod Holy Archbishopric of Cyprus, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, at a meeting with the members of the Holy Synod.
Έλα στο Google News

Του Άντρου Καυκαλιά*

Από το «πρόταση-απάντηση στις επεκτατικές βλέψεις Τατάρ» στο «σχήµα λόγου». Και µέχρι να …συνέλθουµε από τις ανακολουθίες, πίσω στο πρώτο. ∆εν θα σχολιάσω µε το κλασικό και στην περίπτωση αυτή απόλυτα ταυτισµένο (έστω και παραφρασµένο), «δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η δεξιά της». Γιατί ξέρει, δυστυχώς. Και ξέρει πως οι παλινωδίες, τα µπρος-πίσω και το να πατάς σε δυο βάρκες είναι συµπεριφορές τροµακτικές κι επικίνδυνες για την υπόθεση της Κύπρου.

Από το 2017 επιχειρεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κουστωδία του να µας πείσουν πως θέλουν επιστροφή στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης από εκεί που µείναµε στο Κραν Μοντανά.

Άλλο, βέβαια, αν δεν µας έπεισαν ποτέ για τους λόγους που φύγαµε, λόγοι τους οποίους µόνο αυτοί επιµένουν να υποστηρίζουν, αφού αλλιώς τα εξήγησε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτοί δεν είναι άλλωστε που αµφισβήτησαν την ύπαρξη Πλαισίου Γκουτέρες, που µιλούσαν για ένα της 30ής Ιουνίου και για άλλο της 4ης Ιουλίου;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους Τ/κ σε επιστροφή στο 1960… Επιστροφή στις εγγυήσεις, στα βέτο, σε αυτά που πασκίζουµε µε συνοµιλίες να αναιρέσουµε. Σε ενιαίο κράτος αυταπόδεικτα δεν µπορούµε να επιστρέψουµε και όπως τόσες φορές επαναλάβαµε και δεσµευτήκαµε, µόνο µε λύση διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας θα λύσουµε το Κυπριακό.

Ούτε πρόταση ούτε σχήµα λόγου ήταν η κουβέντα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Ήταν ένας τακτικισµός, σαν τους πολλούς άλλους που έκανε κατά καιρούς και θα κάνει και στο µέλλον. Ο Πρόεδρος συµπεριφέρθηκε σαν θαµώνας σε καφενείο. Και οι θαµώνες των καφενείων λένε ό,τι λένε στη βάση όσων ξέρουν, για αυτό και δεν τους κρίνουµε. Τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, όµως, που διαχειρίζεται το Κυπριακό και οφείλει να ξέρει, τον κρίνουµε. Κι έχουµε απαιτήσεις.

Η σοφή λαϊκή ρήση αναφέρει πως «όποιος δεν θέλει να πάει στο µύλο, πέντε µέρες κοσκινίζει». Αυτής της σχολής απόφοιτος είναι ο κ. Αναστασιάδης. Και δεν µπορεί να λειτουργεί µε πρακτικές που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν το ακροατήριο του και να συσπειρώνουν όλη τη «χορωδία της άρνησης» -δικός του ο χαρακτηρισµός.

Καιρός να συνειδητοποιήσουµε πως η διχοτόµηση δεν κτυπά απλά την πόρτα µας, αλλά στρογγυλοκάθισε, ήδη, στο κατώφλι µας. Και δεν θα την αποτρέψουµε µε πατριωτικές κορώνες κι εύηχα λόγια, απλά για να χαϊδεύουµε αυτιά, ούτε και µε θέσεις που παίρνουν την υπόθεση της Κύπρου δεκαετίες πίσω. Όσες φορές στο παρελθόν συµπεριφερθήκαµε µε αυτόν τον τρόπο, την πληρώσαµε ακριβά. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, ο επαπειλούµενος εποικισµός των Βαρωσίων και το άνοιγµα της περίκλειστης πόλης είναι το αποτέλεσµα της στασιµότητας στο Κυπριακό και της απουσίας διαπραγµάτευσης.

Η λύση του Κυπριακού επείγει και πρώτοι που επείγονται είµαστε εµείς -ή θάπρεπε να είµαστε εµείς. Η δική µας γη είναι µοιρασµένη, ο δικός µας λαός πληρώνει τις συνέπειες της διαίρεσης. Και σήµερα, µε τα µπρος-πίσω της δικής µας πλευράς, εκτεθειµένοι είµαστε εµείς.

Ζητούµε συνέπεια θέσεων και αρχών από όλους όσοι είναι αναµειγµένοι στο Κυπριακό, αλλά πρώτοι ασυνεπείς είναι η δική µας πλευρά.

Ως εκ τούτου, από τη δύσκολη θέση µόνο η ανάκληση της… κρότου λάµψης θέσης του Προέδρου, η επιστροφή στις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά και η συνέχιση της διαπραγµάτευσης από εκείνο το σηµείο µάς σώζει. Οι θέσεις µας πρέπει να είναι κρυστάλλινες και όχι διάτρητες αµφιβολιών, ανακολουθιών και τακτικισµών. Πολλά στοίχισαν στο λαό µας αυτές οι συµπεριφορές.

* Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ, βουλευτής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.