Θέσεις εργασίας: Έντονες πιέσεις σε έξι μεγάλους τομείς της οικονομίας

Συνολικά η αναλογία των εγγεγραμμένων ανέργων και των κενών θέσεων απασχόλησης είναι 2.2:1

Έντονες πιέσεις στα εργασιακά σε έξι μεγάλους τομείς της οικονομίας δείχνουν στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που επεξεργάστηκε η εφημερίδα μας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυνολικά, η αναλογία των ανέργων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας (13.977 στο τέλος Νοεμβρίου) και των κενών θέσεων απασχόλησης (6.358 στο τέλος του τρίτου τριμήνου) είναι 2.2:1. Ωστόσο αυτό αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, καθώς μετά τη λήξη των επιδομάτων στήριξης της απασχόλησης άρχισε να παρουσιάζεται τάση για αύξηση της ανεργίας και παράλληλη μείωση των κενών θέσεων εργασίας.

Οι έξι μεγάλοι τομείς στους οποίους ήδη παρουσιάζονται προβλήματα είναι οι ακόλουθοι:

Κατασκευές: Υπάρχουν 1.020 άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των γραφείων εξευρέσεως εργασίας, αλλά οι κενές θέσεις ανέρχονται μόλις σε 292. Δηλαδή η αναλογία είναι 3.5:1. Σημειώνεται επίσης ότι με βάση την τελευταία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στον τομέα των κατασκευών, απασχολούνται 41.212 πρόσωπα.

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας: Οι πιέσεις στις κατασκευές επεκτείνονται και στον παρεμφερή τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Με βάση τα στοιχεία υπάρχουν 116 άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των γραφείων εξευρέσεως εργασίας, αλλά οι κενές θέσεις ανέρχονται μόλις σε 10. Δηλαδή η αναλογία είναι 11.6:1. Σημειώνεται επίσης ότι με βάση την τελευταία Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στον τομέα απασχολούνται 2.916 πρόσωπα.

Ξενοδοχεία και εστιατόρια: Παρά τους ισχυρισμούς των ξενοδόχων για πιθανή έλλειψη εργατικού δυναμικού το ερχόμενο καλοκαίρι, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 3.655 άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των γραφείων εξευρέσεως εργασίας και μόνο 1.118 κενές θέσεις. Δηλαδή η αναλογία είναι 3.3:1. Σημειώνεται επίσης ότι στον τομέα των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης απασχολούνται 33.876 πρόσωπα.

Τράπεζες και ασφαλιστικές: Η απασχόληση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μετεξέλιξης των εργασιών του κλάδου ένεκα της τεχνολογίας. Με βάση τα στοιχεία ήδη υπάρχουν 748 άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των γραφείων εξευρέσεως εργασίας, αλλά οι κενές θέσεις ανέρχονται μόλις σε 160. Δηλαδή η αναλογία είναι 4.7:1. Σημειώνεται επίσης ότι στον τομέα απασχολούνται 22.919 πρόσωπα.

Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες: Ο τομέας παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Με βάση τα στοιχεία υπάρχουν 586 άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες των γραφείων εξευρέσεως εργασίας και 249 κενές θέσεις. Δηλαδή η αναλογία είναι 2.4:1. Σημειώνεται ωστόσο ότι είναι αμφίβολο πόσες από τις πιο πάνω θέσεις θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα και πόσες θα μείνουν κενές, ίσως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται επίσης ότι στον τομέα απασχολούνται 10.569 πρόσωπα.

Ενημέρωση και επικοινωνία: Υπάρχουν 335 άνεργοι και 99 κενές θέσεις. Δηλαδή η αναλογία είναι 3.4:1. Σημειώνεται επίσης ότι στον τομέα απασχολούνται 16.193 πρόσωπα.

Οι τομείς στους οποίους υπάρχει ζήτηση

Από την άλλη πλευρά, οι τομείς στους οποίους υπάρχει ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού είναι οι ακόλουθοι: Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (όπου η αναλογία είναι 0,2, δηλαδή οι κενές θέσεις είναι περισσότερες από τους άνεργους), μεταφορά και αποθήκευση (0,9), εκπαίδευση (0,9) και ο τομέας των δραστηριοτήτων οι οποίες είναι σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (0,9)

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei