Θεσμική διαφθορά, η οποία τρέφεται από τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η διαφθορά δεν αφορά πλέον μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε διαφορές μεταξύ προσώπων, αλλά έχει πάρει θεσμικό χαρακτήρα, κάτι που είναι ανησυχητικό και άκρως επικίνδυνο.

Οι καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, ότι αξιωματικός της Αστυνομίας διατηρούσε τηλεφωνική επαφή με βαρυποινίτη στις Κεντρικές Φυλακές, δίνοντάς του οδηγίες να παρακολουθεί και να βιντεοσκοπεί την προσωπική της ζωή, αγγίζουν θεσμικά τόσο την ηγεσία της Αστυνομίας, όσο και τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και κατά επέκταση το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μιλάμε για μια προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ της διευθύντριας των Φυλακών και του εν λόγω αξιωματικού, αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο και θα μάθουμε περισσότερα όταν θα αποκαλυφθούν τα κίνητρα.

Μιλάμε για σκανδαλώδη και παράνομη υπόθεση παρακολούθησης και οι πολίτες διερωτώνται πόσες άλλες υποθέσεις υπάρχουν που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου αξιωματικοί της Αστυνομίας συνεργάζονται με άτομα του υπόκοσμου, είτε εντός είτε εκτός των φυλακών, για να συλλέγουν πληροφορίες και να παρακολουθούν άτομα κατά παράβαση των βασικών ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το σοβαρό αυτό θεσμικό σκάνδαλο βγαίνει αβίαστα και το συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη και αναγκαία συνεργασία των Κεντρικών Φυλακών με την Αστυνομία. Απαραίτητη συνεργασία μεταξύ δύο θεσμών που έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην κοινωνία. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι γνώριζαν για αυτή την «κόντρα» μεταξύ Αστυνομίας και Κεντρικών Φυλακών και δεν πήραν μέτρα.

Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι ούτε προσωπικό, ούτε και μεμονωμένο, αλλά φαίνεται να υπάρχει θεσμική διαφθορά και αυτή δεν είναι τυχαία από τη γενικότερη συμπεριφορά της διακυβέρνησης των εννέα χρόνων Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη. Ακολουθήθηκαν πολιτικές που τρέφουν σκάνδαλα και θεσμική διαφθορά. Τρανό παράδειγμα η θεσμική διαφθορά με τα «χρυσά» διαβατήρια και τις πολιτογραφήσεις απατεώνων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν έχει καμία πολιτική βούληση να πατάξει τη θεσμική διαφθορά την οποία, δυστυχώς, τρέφει με τις πολιτικές της συμπεριφορές. Γι’ αυτό θα πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν από την εξουσία και να υπάρξει προοδευτική και ποιοτική αλλαγή για εξυγίανση και ανασύσταση των θεσμών του κράτους σε υγιείς και αδιάφθορες βάσεις…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy