Θεσμική κρίση χωρίς προηγούμενο για το μέγα σκάνδαλο

Σαββίδης – Μιχαηλίδης ενδέχεται να τα πούνε στο Ανώτατο Δικαστήριο

Χωρίς προηγούμενο είναι η θεσμική κρίση η οποία ξέσπασε για το μεγάλο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Μάλιστα η κόντρα μεταξύ των δύο κρατικών αξιωματούχων ενδέχεται να οδηγηθεί ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες παρενέργειες, αφού ήδη η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου και έχει ζητήσει επιτακτικά τον έλεγχο των «χρυσών» διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν και την ανάκληση των προβληματικών περιπτώσεων.

Η θεσμική κρίση, η οποία ξεκίνησε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να στήσει μπλόκο στις έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσία και τη συνεπακόλουθη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, κορυφώθηκε χθες με πρωτοφανή κόντρα μεταξύ του Γ. Σαββίδη και του Οδ. Μιχαηλίδη. Συγκεκριμένα, ο Γ. Σαββίδης κατηγόρησε τον Οδ. Μιχαηλίδη για «προκατάληψη», «εκτροπή», «ανάρμοστο τρόπο» και «εργολαβική προσπάθεια» για αποδόμηση του ιδίου και της Ερευνητικής Επιτροπής. Εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλημένος για τις δηλώσεις στελεχών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει «προφανή σκοπό να πιέσει, ή να εκφοβίσει, ή ακόμη να αποδομήσει προκαταβολικά τον Γενικό Εισαγγελέα». Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας επέμεινε στη μη παραχώρηση των στοιχείων για τις πολιτογραφήσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία, επικαλούμενος το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής.

Απαντώντας η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε ότι είναι από τον Ιούλιο του 2019 που είχε ενημερώσει την εκτελεστική εξουσία για την πρόθεσή της να ξεκινήσει έλεγχο επί του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), δηλαδή 14 μήνες πριν το διορισμό της Ερευνητικής Επιτροπής (7 Σεπτεμβρίου 2020). Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία της με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ότι επειδή διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε με την Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό υπό τον Γεώργιο Αρέστη.

Επίσης ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία κανενός». Απαντώντας επίσης στο ερώτημα κατά πόσο η Υπηρεσία συνεχίσει να ζητά στοιχεία, ανέφερε ότι: «Προφανώς συνεχίζουμε να ζητάμε πρόσβαση σ’ όλα τα στοιχεία, ώστε να διεξάγουμε απρόσκοπτα τον έλεγχό μας ασκώντας τις συνταγματικές αρμοδιότητές μας. Οι εξουσίες των ανεξάρτητων θεσμών δεν οροθετούνται από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά απ’ το Σύνταγμα και το Ανώτατο Δικαστήριο».

Όπως έγινε με τους Δικαστές που έκριναν για τους μισθούς τους

Εν τω μεταξύ, ο Γ. Σαββίδης απέρριψε την κριτική η οποία ασκείται, τόσο στον ίδιο όσο και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, περί ασυμβίβαστου, καθότι και οι δύο υπηρέτησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από το διορισμό τους στη Νομική Υπηρεσία. Ανέφερε μάλιστα ότι υπό την ιδιότητά του ως Γενικός Εισαγγελέας, ήταν «η μόνη επιλογή για διορισμό διερευνητικής επιτροπής, διότι δεν υπήρχε άλλο Σώμα που να μπορούσε να διορίσει». Παραλλήλισε μάλιστα την υπόθεση με την περίπτωση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίοι εκδίκασαν την υπόθεση για τη μείωση των δικών τους μισθών, επειδή δεν υπάρχει άλλο Σώμα που να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά.

Ραντεβού για καφέ

Σημειώνεται πάντως ότι οι Γ. Σαββίδης και Οδ. Μιχαηλίδης δήλωσαν πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν συνάντηση. Ωστόσο και οι δύο άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy