Θετικά αξιολογεί η κυβέρνηση τις διαπιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος, ερωτηθείς πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση τις διαπιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία, είπε ότι «είναι θετικό όταν ένας τέτοιος οργανισμός όπως το ΔΝΤ,  που είναι τοις πάσι γνωστό ότι δεν χαρίζεται και δεν εξυπηρετεί σκοπιμότητες, διαπιστώνει αυτό που όλοι διαπιστώνουμε, ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον σε μια σταθερότητα, σε μια πορεία ανάκαμψης».
                                                                                                        
Ανέφερε ότι το γεγονός ότι παρ’ όλες τις αρνητικές προβλέψεις εντός και εκτός Κύπρου, «βρισκόμαστε σε επίπεδα ανάπτυξης 3,5% ίσως από τα ψηλότερα, να μην πω το ψηλότερο της ΕΕ, το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε πτωτική τάση – δεν είμαστε  καθόλου ικανοποιημένοι για το διψήφιο αριθμό και για το ύψος της αλλά είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι είναι συνεχόμενη η πτώση της ανεργίας – στόχος της κυβέρνησης είναι το συντομότερο δυνατό, στο επόμενο έτος, να έχουμε μονοψήφια νούμερα ανεργίας».

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ελλείμματα και η ΚΔ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πλήρως ισοσκελισμένους υπολογισμούς και μάλιστα με πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία αυξάνονται, μαζί με το γεγονός ότι η Κύπρος πλέον απολαμβάνει στις διεθνές αγορές στις οποίες έχει επιστρέψει εδώ και αρκετό καιρό, το χαμηλότερο επιτόκιο 15ετίας, λίγο κάτω από το 2%, «μας επιτρέπει με την εξοικονόμηση αυτών των πόρων και μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργείται να γίνουν αναπτυξιακές δαπάνες ώστε να τονωθεί ακόμη περισσότερο η αγορά, να υπάρχει ακόμη περισσότερη ανάπτυξη και μόνο μέσα από την ανάπτυξη έρχονται και οι θέσεις εργασίας και η ευημερία του κόσμου».
 
Σημείωσε ότι αυτά τα διαπιστώνει ο κάθε καλόπιστος Κύπριος πολίτης, και είναι επιτυχίες που επιτεύχθηκαν με την προσπάθεια και της κυβέρνησης αλλά και με τη συνεργασία των κομμάτων στη Βουλή στις πλείστες των περιπτώσεων, τις θυσίες του κόσμου και την απίστευτη ωριμότητα που επέδειξε ο κυπριακός λαός και οι κοινωνικοί εταίροι. «Και αυτήν ανάπτυξη, σταθερότητα και ανοδική πορεία, θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού με σοβαρές και σωστές κινήσεις», σημείωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η οικονομία δεν μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει ανάπτυξη, «είναι οι αριθμοί και οι δείκτες, είναι αδιάψευστα στοιχεία που το λένε. Εκείνο που είναι κατανοητό λόγω προεκλογικής περιόδου είναι ότι απομονώνουν κάποια θέματα ή κάποιους ασήμαντους δείκτες για να ασκήσουν προεκλογικά κριτική στην κυβέρνηση.
 
Κληθείς να σχολιάσει ότι η υπομονή των κοινωνικών εταίρων έχει εξαντληθεί και οδηγούμαστε σε στάσεις εργασίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ακριβώς γι΄ αυτό είπα ότι δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε σε πρακτικές του παρελθόντος και θα πρέπει όλοι μαζί, και με τους κοινωνικούς εταίρους, να περιφρουρήσουμε τις θυσίες του κυπριακού λαού.»

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «εξήλθαμε του μνημονίου χωρίς να χρειαστεί να επιβάλουμε νέες φορολογίες, αντιθέτως υπήρξαν μειώσεις φορολογιών σε πολλές περιπτώσεις όπως στην ακίνητη περιουσία και εμμέσων φορολογιών όπως στα μεταβιβαστικά τέλη».
 
Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος πρόσθεσε, επίσης, ότι στους εργαζόμενους άρχισε να επιστρέφεται λελογισμένα μέρος των θυσιών τους, όπως η ΑΤΑ που θα επανέλθει από την αρχή του νέου έτους με ένα πιο εξορθολογισμένο τρόπο υπολογισμού, ενώ καταργήθηκε η έκτακτη εισφορά για τους δημόσιους υπαλλήλους, δόθηκαν προσαυξήσεις και προαγωγές.

Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί ώστε στον βωμό των εκλογών να μην θυσιάσουμε την προσπάθεια που έγινε με τη συνεργασία όλων περιλαμβανομένων και των κοινωνικών εταίρων.