Θετικά νέα για Περβόλια και Ορόκλινη: Έγκριση κατασκευής κυματοθραυστών

Έναρξη εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2021 υποσχέθηκε ο Καρούσος

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Θετικά νέα επιφύλαξε στις κοινότητες Περβολιών και Ορόκλινης ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων ανακοινώνοντας την έγκριση της κατασκευής κυματοθραυστών.

Σε συνάντηση που έγινε στα Περβόλια στις 23 Οκτωβρίου, ο Γιάννης Καρούσος ανακοίνωσε στις δύο Τοπικές Αρχές ότι έχει εγκριθεί η κατασκευή των υπολειπόμενων κυματοθραυστών με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών. Για την ακρίβεια, ο υπουργός εξήγγειλε την άμεση προκήρυξη προσφορών για ολοκλήρωση της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία άλλων εννέα κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Περβολιών και άλλων επτά στο θαλάσσιο μέτωπο της Ορόκλινης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καρούσος στους δύο κοινοτάρχες, οι προσφορές θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος με δήλωσή του στη «Χ» ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν στη θετική έκβαση. Όπως είπε, ένας στόχος 40 χρόνων επιτέλους εκπληρώνεται, ενώ έχει βρεθεί λύση και στο καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης. Η κοινότητα θα καταβάλει ποσοστό 25% της συνολικής δαπάνης που υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα επιβαρυνθεί εφάπαξ το κοινοτικό ταμείο, αφού το 1,5 εκατομμύριο ευρώ θα καταβληθεί με δόσεις και κατ’ αποκοπή από την ετήσια κρατική χορηγία.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα που θα δημιουργήσουν αντιδιαβρωτική ασπίδα σε μια περιοχή που έχει χάσει πέραν των 30 μέτρων ακτής τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα της διάβρωσης επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την ακτογραμμή της επαρχίας Λάρνακας ξεκινώντας από το Ζύγι και φτάνοντας μέχρι την Πύλα. Για την ακρίβεια όμως τα μέτωπα τα οποία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τρία. Το μέτωπο των Περβολιών, το οποίο χωρίζεται σε δύο υποπεριοχές και το μέτωπο της Ορόκλινης. Για τις δύο περιοχές έχουν γίνει δύο μελέτες από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από όσα προβλέπουν οι ακτομηχανικές μελέτες όμως, έχουν γίνει μόνο τμήματα, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο δεν έχει λύσει το πρόβλημα αλλά το έχει επιδεινώσει.

Oroklini2

Τι προβλέπει η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η μελέτη του Μετσόβιου για την ακτογραμμή Περβολιών αφορά συγκεκριμένα στην υποπεριοχή από το Φάρο των Περβολιών μέχρι το σημείο όπου εκβάλλει ο ποταμός Τρέμιθος στην περιοχή Σοφτάδων, μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων. Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή 15 κυματοθραυστών, από τους οποίους έχουν κατασκευαστεί μόνο οι 6, οι οποίοι παραδόθηκαν το καλοκαίρι του 2018. Τώρα θα κατασκευαστούν οι υπόλοιποι 9 κυματοθραύστες στο τμήμα από το Φάρο μέχρι τον Τρέμιθο.

Στην ακτή της Ορόκλινης υπολογίζεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χαθεί άλλα δύο μέτρα ανεβάζοντας το συνολικό πλάτος καταποντισμένης παραλίας στα 25 μέτρα!

Η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου χωρίζει το μέτωπο εκείνο σε τρεις υποπεριοχές: την υποπεριοχή 1, η οποία εκτείνεται από το ανατολικό όριο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι και τα διοικητικά όρια Λάρνακας – Ορόκλινης, μήκους τριών περίπου χιλιομέτρων, την υποπεριοχή 2 η οποία εκτείνεται από τα

όρια Λάρνακας – Ορόκλινης μέχρι τον κάθετο κυματοθραύστη του ξενοδοχείου Λένιος (LeBay) στα ανατολικά και την υποπεριοχή 3 η οποία καλύπτει το τμήμα από τον κάθετο κυματοθραύστη πίσω από το ξενοδοχείο Lebay στα δυτικά μέχρι τα όρια της κοινότητας Ορόκλινης με την Πύλα στα ανατολικά.

Για το πρώτο τμήμα που βρίσκεται σε όρια Λάρνακας έχουν ήδη κατασκευαστεί οι 5 κυματοθραύστες που πρότεινε η μελέτη. Εκκρεμεί όμως η κατασκευή 7 κυματοθραυστών στο δεύτερο τμήμα στην Ορόκλινη και 2 κυματοθραυστών στο τρίτο τμήμα στην Πύλα.

Συνολικά, το Μετσόβιο πρότεινε 29 κυματοθραύστες, 15 στα Περβόλια και 14 στον κόλπο της Λάρνακας, από τους οποίους έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής μόνο οι 11, 6 στα Περβόλια και 5 στη Λάρνακα.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.