Ιδιαιτέρως θετική χαρακτηρίζουν την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την ελληνική επικράτεια των νεοαφιχθέντων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων που μίλησαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εντούτοις, ζητούν την εφαρμογή του μέτρου και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών του Αιγαίου.

«Ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά, συχνά σε άθλιες συνθήκες, είναι εξαιρετικά άδικος. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, οι ελληνικές Αρχές πρέπει τώρα να επιτρέψουν στους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα», λέει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, στην ενδοχώρα θα πρέπει να μετακινηθούν και οι αιτούντες άσυλο που ήδη βρίσκονται στα νησιά, «ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα τους και να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε καταλύματα και υπηρεσίες».

Ο κ. Σακελλαρίδης προσθέτει ότι «οι Ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που είχαν μετατρέψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από σύμβολα αλληλεγγύης σε ανοιχτές φυλακές, πρέπει να αντιστραφούν και όλες οι χώρες της ΕΕ να μοιραστούν μαζί την ευθύνη για τους πρόσφυγες».

Ως καταρχάς θετική χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ και η Κυριακή Μαργαρίτη, εκπρόσωπος Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η απόφαση για την ακύρωση των γεωγραφικών περιορισμών στα ελληνικά νησιά είναι πολύ θετική εξέλιξη, καθώς αναγνωρίζει επιτέλους ότι ο επ` αόριστον εγκλωβισμός των ανθρώπων στα νησιά σε απάνθρωπες συνθήκες δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση», σημειώνει η κ. Μαργαρίτη, καλώντας, παράλληλα, τις ελληνικές Αρχές να άρουν τους περιορισμούς που αφορούν την ημερομηνία άφιξης των αιτούντων άσυλο.

«Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για τις νέες αφίξεις και όχι για τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι για μήνες –ορισμένοι για χρόνια– στα ελληνικά νησιά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί ήδη πάρα πολλά δεινά και κακουχίες και υποδέχτηκαν την είδηση με οργή και αγανάκτηση. Αυτό μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις σε μέρη όπως ο υπερπλήρης καταυλισμός της Μόριας», καταλήγουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.