Θετικό πρόσημο στη συμφωνία Ελλάδα – Αιγύπτου – Σίδερα μασάει… ο Ερντογάν

Για απογοήτευση της ΕΕ από τη συμφωνία, μιλά ο Τσαβούσογλου

Θετικά αντέδρασαν οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις στην ανακοίνωση για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι αυτή «συνιστά άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος των δύο κρατών από τη στιγμή που οι αποστάσεις μεταξύ τους επιβάλλουν τέτοια οριοθέτηση. Πρόκειται για μερική οριοθέτηση η οποία δεν επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Επηρεάζει, όμως, την παράλογη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης όπου η Τουρκία παραγνώρισε το γεγονός ότι έχει αντικείμενες ακτές με την Αίγυπτο και ότι παρεμβάλλονται ελληνικά νησιά.

Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να απειλεί τώρα με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αλλά να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα». Το δίδαγμα από τις εξελίξεις, όπως σημειώνει, είναι ότι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για συνολική διευθέτηση του ζητήματος της οριοθέτησης είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των επηρεαζόμενων κρατών. Κι αν αυτός δεν καταλήξει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η λύση είναι η κοινή προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο.

Ο ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική», σημειώνοντας ότι αυτή επήλθε μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο. Αποδεικνύει παράλληλα και το δρόμο που ακολουθούν φίλιες χώρες μεταξύ τους, μέσα από συνέργειες που σκοπό έχουν την ανάδειξη των κοινών τους συμφερόντων. «Τελικός αποδέκτης όλων των μηνυμάτων που απορρέουν και από αυτήν την εξέλιξη είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει και να εφαρμόσει στην πράξη το διεθνές δίκαιο σε όλες τις πτυχές του».

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει τη συμφωνία θεωρώντας την ως απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και επαναλαμβάνει την ανάγκη οριοθέτησης των ελλαδοκυπριακών θαλάσσιων ζωνών. Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι η συμφωνία ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου. Εκτιμά επίσης ότι λειτουργεί και ως μηχανισμός αποτροπής των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Εκφράζει την ελπίδα να υπογραφεί η συμφωνία και μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η συμφωνία στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών συνομολογούνται μέσω διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστει, όπως άλλωστε προβλέπει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι με μονομερείς ενέργειες ή και με παράνομες και νομικά ανυπόστατες πράξεις, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σίδερα μασάει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάνθηκε ότι η συμφωνία δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία. Άφησε ακόμα υπονοούμενα για την προσπάθεια η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους με τη μεσολάβηση της προεδρεύουσας Γερμανίας. Υποστήριξε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τού είχε ζητήσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις και εκείνος της είχε απαντήσει πως θα τις σταματούσε σε 3-4 βδομάδες, ωστόσο της είπε ακόμη πως δεν εμπιστευόταν την Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν κράτησε το λόγο της και διερωτήθηκε τι θα γίνει τώρα με την Τριμερή Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας. Ανέφερε ακόμη ότι ξεκίνησαν γεωτρήσεις και έστειλαν το Μπαρμπαρός σε αποστολή.

Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους έξω από την Αγία Σοφία, όπου πήγε για την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι διερωτήθηκε «ειδικά η Ελλάδα όσον αφορά τη Λιβύη, έχει καμιά σχέση στο θέμα του παράκτιου κράτους; Τι δουλειά έχει εκεί; Έχει καμιά σχέση η Αίγυπτος; Όχι. Αφού κάναμε μια τέτοια συμφωνία με τη Λιβύη όλοι πετάχτηκαν…» Υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Εμείς δεν αισθανόμαστε καν την ανάγκη να συζητούμε με εκείνους που δεν έχουν καθόλου νόμιμα θαλάσσια δικαιώματα», είπε.

Στο μεταξύ, πρόσθεσε, «εμείς με την Ελλάδα ξεκινήσαμε τριμερείς συναντήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών τους. Μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας. Τι θα γίνει τώρα που δεν τηρούν το λόγο τους; Εμείς αμέσως ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Στείλαμε το Μπαρμπαρός σε αποστολή. Δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Απογοήτευση από την ΕΕ;

Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για τη Λιβύη.

Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν, η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα ΗΕ και επομένως δεν έχει ισχύ.

«Γνωρίζετε ότι για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε. Πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. «Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών». Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι’ αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy