Θετικοί στην υπογραφή «αντιρατσιστικής» χάρτας

Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ στη Βουλή – Ετοιμάζεται κείμενο για να προωθηθεί στην Ανθρωπίνων

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε χθες την ανάγκη όπως τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο συνυπογράψουν, υιοθετήσουν και εφαρμόσουν την αναθεωρημένη χάρτα των πολιτικών κομμάτων για μια συμπεριληπτική, μη ρατσιστική κοινωνία, με την ανταπόκριση από κόμματα να καταγράφεται ως θετική.

Σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προέλθει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει ήδη υπογραφεί από αριθμό κομμάτων τον περασμένο Ιούνιο σε ειδική τελετή που έγινε κατά την Εαρινή Σύνοδο της ΚΚΣΕ.

Ο Γ Λουκαΐδης σημείωσε με ικανοποίηση ότι «όλα τα κόμματα τα οποία παρίσταντο στη συνεδρία τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι σε αυτή την προοπτική» και ότι «όλοι οι προσκεκλημένοι, μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση, έχει επίσης τοποθετηθεί θετικά απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία».

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ το κόμμα θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ετοιμάσει σχετικό ψήφισμα, το οποίο όμως θα κατατεθεί εκ μέρους της ίδιας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ολομέλεια. Μέσα από αυτό θα καλωσορίζεται αυτή η πρωτοβουλία, θα υιοθετείται η χάρτα από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα καλούνται τα κόμματα να την συνυπογράψουν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο στη χάρτα προβλέπονται κυρώσεις και σε ποιο επίπεδο εφαρμόζονται, ο Γ. Λουκαΐδης απάντησε ότι τα κόμματα, τα οποία συνυπογράφουν τη χάρτα, αναλαμβάνουν αυτοδέσμευση, ούτως ώστε να τηρούν τις πρόνοιές της.

Υπογράμμισε ότι «σε περίπτωση παραβιάσεων από πλευράς στελεχών ή μελών τους, τότε τα ίδια τα κόμματα αναλαμβάνουν την ευθύνη να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων. Οι κυρώσεις προφανώς θα ποικίλουν ανάλογα με την έκταση της παραβίασης από πλευράς κάποιων στελεχών ή μελών των κομμάτων, κατά τρόπο που θα αυτορυθμίσουν τα ίδια τα κόμματα. Δεν θα έλθει κάποιος τρίτος από έξω να επιβάλει κυρώσεις σε κόμμα ή σε στέλεχος ή μέλος κόμματος. Είναι ζήτημα αυτορρύθμισης, αυτοδέσμευσης των ίδιων των κομμάτων».

Μεταξύ άλλων, η Χάρτα αναφέρει πως τα κόμματα που θα την υπογράψουν δεσμεύονται να υπερασπίζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές και να απορρίπτουν «κάθε μορφή ρατσισμού και μισαλλοδοξία, ρητορική μίσους, την υποκίνηση φυλετικού μίσους και την παρενόχληση», οφείλουν να παίρνουν «μια ανοιχτή, σταθερή και ενεργή θέση κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του μίσους και της μισαλλοδοξίας για οποιονδήποτε λόγο και με οποιονδήποτε τρόπο εκδηλώνονται».

 

 

Ζήτημα αυτορρύθμισης
Ο Γιώργος Λουκαΐδης σημείωσε ότι σε περίπτωση παραβιάσεων από πλευράς στελεχών ή μελών κομμάτων, τότε τα ίδια τα κόμματα αναλαμβάνουν την ευθύνη να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων. «Δεν θα έλθει κάποιος τρίτος από έξω να επιβάλει κυρώσεις σε κόμμα ή σε στέλεχος ή μέλος κόμματος. Είναι ζήτημα αυτορρύθμισης, αυτοδέσμευσης των ίδιων των κομμάτων», υπογράμμισε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy