«Θηλυκή κυριαρχία» στον χώρο της εκπαίδευσης

Το 2013, 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στην εκπαίδευση – από το προνηπιακό έως το πανεπιστημιακό επίπεδο – εκ των οποίων τα 5,8 εκατομμύρια ήταν γυναίκες (ποσοστό 70%). Οι γυναίκες κυριαρχούν ως εκπαιδευτικοί στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης, αντιπροσωπεύοντας το 95% όλων των εκπαιδευτικών της προνηπιακής και νηπιακής εκπαίδευσης και το 85% της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντιθέτως, στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι άντρες (59%).

Αντίστοιχη είναι κι η εικόνα για την Κύπρο. Στο σύνολο της εκπαίδευσης, οι γυναίκες αποτελούν το 68,1%. Στη νηπιακή και προνηπιακή εκπαίδευση αποτελούν το 99,1%. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 83,1%. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι γυναίκες αποτελούν το 64,9%. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όμως συνιστούν μόνο το 38,8%.

Επί του συνόλου του διδασκαλικού προσωπικού στην ΕΕ, 820.000 άτομα – σχεδόν το 10% του συνόλου – ήταν ηλικία 30 ετών ή λιγότερο και 2,9 εκατομμύρια – περίπου 36% – ηλικίας 50 ετών και άνω. Το ποσοστό των διδασκόντων 50 ετών και άνω ήταν υψηλότερο στα δευτεροβάθμια σχολεία (39,2%) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (36,1%).

Με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας διδασκαλίας, η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα σειρά στατιστικών στοιχείων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.