“Θλίψη διότι ο Έιντε υιοθετεί θέσεις της μιας πλευράς”

Θλίψη γα το γεγονός ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι με δηλώσεις ή εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, τόνισε όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του κ. Έιντε, τόσο το καλύτερο.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο φιλανθρωπικού αγώνα καλαθόσφαιρας, στη Λευκωσία και κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κ. Έιντε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως ο ίδιος μεταφέρει γεφυρωτικές προτάσεις, αλλά πρέπει και οι δύο ηγέτες να το ζητήσουν.

«Κατ` επανάληψη είχαμε πει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας (ο διάλογος), ότι δεν θέλουμε την επιδιαιτησία – αυτή ήταν μια συμφωνία – ότι δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα και ακούω συνεχώς να επισείεται αυτός ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει αν παραταθεί», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θέλει να συνειδητοποιήσει κάτι «ο φίλος Έσπεν Έιντε», «ότι με δηλώσεις ή εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα». «Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο», είπε.

“Θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του, τουλάχιστον, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι “είναι ένα ευαίσθητο θέμα το θέμα του Κυπριακού και δεν διανοούμαι να γίνονται αναφορές στο τόσο επείγον του θέματος όταν έχουμε μια διακοπή δύο μηνών στις συνομιλίες για μια απλή αναφορά – κακώς, λέω, αλλά απλή αναφορά – σε ιστορικό γεγονός”.


Και ο κ. Έιντε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, “προσπαθεί να μηn βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες navtex, την παρουσία του Μπαρμπαρός”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Έιντε δεν εκτιμά το γεγονός ότι “εγώ, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Και με λυπεί ακόμα περισσότερο και η αποδοχή ή η δια ψιθύρου διάδοση περί τάχα προεδρικών εκλογών – οι προεδρικές εκλογές είναι τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχω δείξει να λαμβάνω υπόψη πότε θα γίνουν οι εκλογές”, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν παραγνωρίζει “στα χρονοδιαγράμματα και στη βιασύνη, κάποιες άλλες εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και πιο συγκεκριμένα στη Νορβηγία”.

Ερωτηθείς αν τα όσα προείπε θα περιλαμβάνονται στην επιστολή που αναμένεται να αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τριβή ούτε και θέλω να εκληφθεί ως μια προσωπική διαφορά με τον Ειδικό Σύμβουλο, αλλά κατ’ επανάληψη του έχω επιστήσει την προσοχή ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις όποιες δηλώσεις γίνονται διότι προκαλούν τη δυσπιστία ή δίδουν τον χαρακτηρισμό ότι υιοθετεί θέσεις της μιας εις βάρος της άλλης πλευράς”.


“Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται δυστυχώς με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη, για πολυμερή σύνοδο”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον της πολυμερούς συνόδου, διότι στην πολυμερή σύνοδο, όπως εξήγησε, “είναι η Τουρκία που πρέπει να απαντήσει τι πρέπει να γίνει με το θέμα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και ούτω καθεξής”.

“Βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν. Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα φέρουμε είναι την απογοήτευση στον κυπριακό ελληνισμό που κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό”, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.