ΘΟΚ: Σε συγκεκριμένο πλαίσιο ανεβαίνει στη Σαλαμίνα ο “Ιππόλυτος”

Σε συγκεκριμένο πλαίσιο ανεβαίνει από τον ΘΟΚ η παράσταση “Ιππόλυτος” του Ευριπίδη στην κατεχόμενη Σαλαμίνα, απαντά ο ΘΟΚ στις επικρίσεις που δέχεται από κόμματα τις τελευταίες μέρες.

Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ Γιάννης Τουμάζης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ανέφερε ότι οι κάρτες εισόδου έχουν εξαντληθεί και πέραν από την κριτική “υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από πολύ μεγάλη μερίδα του κυπριακού κοινού για να παρακολουθήσει την παράσταση”.

“Η παράσταση πραγματοποιείται στην κατεχόμενη Σαλαμίνα σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι υπό την αιγίδα της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τον πολιτισμό, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, που συστάθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί”, δήλωσε.

Ο κ. Τουμαζής είπε ότι έχει σημασία να λεχθεί το πώς ξεκίνησαν οι επιτροπές.

“Έχει σημασία να το πούμε ότι είναι αποτέλεσμα της απόφασης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ της 8ης Ιουλίου του 2006 για τη δημιουργία τέτοιων επιτροπών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες, ακριβώς σε ένα ανθρώπινο επίπεδο να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για μια επανενωμένη Κύπρο, για τη λύση και αυτό έχει γίνει από το 2006”, σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι λειτουργούν ήδη αρκετές επιτροπές με αρκετή επιτυχία όπως η επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά που ασχολείται με τον Απόστολο Ανδρέα και τον Πύργο του Οθέλλου.

“Άρα δεν είναι κάτι καινοφανές, στόχος αυτής της επιτροπής που πρόσφατα συστάθηκε, είναι να διευκολύνει την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, ώστε να γνωρίσει η μια τον πολιτισμό της άλλης στο καλύτερο επίπεδο και αυτό είναι το πλαίσιο και είναι ξεκάθαρο”, σημείωσε.

Ο κ. Τουμαζής είπε ότι ο ΘΟΚ μεταβαίνει στην κατεχόμενη Κύπρο και βάσει της ιδρυτικής του νομοθεσίας είναι ο κατεξοχήν θεατρικός οργανισμός να προάγει την καλλιτεχνική δημιουργία σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Επειδή ακούστηκε το θέμα περί κατεχομένων κλπ., εγώ είμαι από την Αμμόχωστο, έχω ζήσει όλη τη διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεννήθηκα το `60 , το σπίτι μου είναι στην Σαλαμίνα και θεωρώ ότι ξέρουμε πολύ καλά και το πρόβλημα της εισβολής και το πρόβλημα της κατοχής, πόσο μάλλον της προσφυγιάς εμείς που ξεριζωθήκαμε”, ανέφερε ο κ. Τουμαζής.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κάθοδος στη Σαλαμίνα, τη σημαντικότερη κοιτίδα του Ελληνισμού στην Κύπρο “είναι μια σημαντική στιγμή όπου θα ακουστεί ο λόγος του Ευριπίδη στην ελληνική με υπέρτιτλους στην αγγλική και τουρκική αφού προσκλήθηκαν και συμπατριώτες μας Τ/κ”.

Απαντώντας στις επικρίσεις των Οικολόγων περί θεατρινισμών, ο Πρόεδρος του ΘΟΚ είπε ότι το θέατρο δεν είναι θεατρινισμοί.

“Νομίζω οι Οικολόγοι θα έπρεπε να το γνωρίζουν που είναι και θεατρόφιλοι και μακάρι το θέατρο και ο πολιτισμός να μπορούσε να αλλάξει το διεθνές δίκαιο και να αναγνωρίζει κάτι, αλλά λειτουργεί ως γέφυρα και πιστεύω η Θυμέλη, που διασώζεται στην Σαλαμίνα, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα συμβολικός χώρος και ένας τόπος συνένωσης, συνδημιουργίας και επανένωσης, αν θέλουμε να μιλάμε για λύση και επανενωμένη Κύπρο αφού στην ουσία όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού” , σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι επικρίσεις διατυπώνονται και για το γεγονός ότι στην αφίσα δεν αναφέρεται ότι η παράσταση δίνεται στο κατεχόμενο θέατρο της Σαλαμίνας, ο κ. Τουμαζής είπε ότι για τον ίδιο “είναι φως φανάρι”.

“Βεβαίως και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της κατοχής αλλά διερωτώμαι όταν ανεβάζουμε παράσταση στο Ριάλτο πρέπει να λέμε ότι είναι στην ελεύθερη Λεμεσό;”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy