Θολό ακόμη το τοπίο για τα σταφύλια (ηχητικό)

Θα δοθούν κίνητρα προς τις οινοβιομηχανίες, ούτως ώστε να παραλάβουν τις αδιάθετες ποσότητες των σταφυλιών ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο Υπουργός Γεωργίας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση, ο Κώστας Καδής είπε ότι εγκρίθηκε μεν από το Υπουργικό Συμβούλιο χθες η πρόταση, αλλά σημείωσε πως επειδή δεν ήταν παρόν στη συνεδρία ο Υπουργός Οικονομικών, θα γίνει μια τελική διαβούλευση με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. Όπως είπε, επέμεινε ο ίδιος να εγκριθεί η πρόταση λόγω του ότι σε αρκετές περιοχές τα σταφύλια είναι ήδη ώριμα.

Ο κ. Καδής εξήγησε ότι η απόφαση δίνει την ευελιξία στις οινοβιομηχανίες να διαχειριστούν την περίσσεια είτε σε ξινιστέρι είτε και σε μαύρο σταφύλι. Είπε ακόμα ότι θα εναπόκειται στο κάθε οινοποιείο το πως θα διαχειριστεί το ποσό που θα του δοθεί όπως για παράδειγμα να προχωρήσει σε ενοικίαση χώρου.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να αρχίσει άμεσα η παραλαβή σταφυλιών. Όπως είπε άρχισαν από χθες οι διαβουλεύσεις με τα οινοποιία, ζητώντας ωστόσο πίστωση χρόνου από αυτά, μέχρι να εγκριθεί η διαδικασία από την Κομισιόν. Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα όσο παρουσιάζεται, λέγοντας ότι οι ποσότητες είναι διαχειρίσιμες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου είπε, οι αδιάθετες ποσότητες σε ξινιστέρι είναι περίπου ένα εκατομμύριο κιλά και πολύ λιγότερο σε άλλες ποικιλίες. Επίσης ανέφερε ότι θα ήταν σωστό να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός τόσο από τις οινοβιομηχανίες όσο και από τους αμπελουργούς.

Κυριάκος Χατζηττοφής (ΛΟΕΛ): Λανθασμένη η αντίληψη ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο για μια ποικιλία

Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη στήριξη από πλευράς του κράτους για τις οινοβιομηχανίες, από την ερχόμενη Παρασκευή η ΛΟΕΛ δεν θα παραλάβει ούτε μαύρα σταφύλια προειδοποίησε ο διευθυντής της εταιρείας Κυριάκος Χατζηττοφής.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι μεθοδεύεται μονοδιάστατη λύση στο πρόβλημα για συγκεκριμένη ποικιλία, με σκοπό να επωφεληθεί μια και μόνο οινοβιομηχανία.

Ο κ. Χατζηττοφής ξεκαθάρισε ότι η ΛΟΕΛ δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε μονοδιάστατη πολιτική, ενώ την ίδια ώρα κάλεσε τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο Γεωργίας να βγουν από τα γραφεία τους και να πάνε στους αμπελώνες να δουν τι γίνεται.

Κάλεσε δε το Υπουργείο να εγκύψει στο πρόβλημα, λέγοντας ότι πρέπει να μοιράζει δίκαια την «πίττα». Ακόμα ανέφερε ότι η ΛΟΕΛ το 2020 και το 2021 δεν άφησε εκτεθειμένο οποιοδήποτε αμπελουργό. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 800.000 με 1 εκατομμύριο κιλά σταφύλι στα αμπέλια, σημειώνοντας ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο για μια ποικιλία. Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηττοφής απέρριψε την αναφορά του Υπουργού Γεωργίας ότι γίνεται κακός προγραμματισμός από τις οινοβιομηχανίες.

Κραυγή απόγνωσης από τους αμπελουργούς για τα αδιάθετα σταφύλια.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο αμπελουργός Παναγιώτης Μιχαήλ τόνισε ότι μακροπρόθεσμα θα είναι χειρότερα τα πράγματα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις αμπελουργών που δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζειν, λόγω υψηλού κόστους.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο οι πολίτες θα ακούνε τους αμπελουργούς να φωνάζουν.

Κατηγόρησε δε το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα και κίνητρα στους αμπελουργούς, λέγοντας ότι είναι προσωρινά τα μέτρα που προτείνονται. Υπέδειξε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ξηλωθούν οι αμπελώνες και να υπάρξουν νέες καλλιέργειες.

Επίσης ο Παναγιώτης Μιχαήλ είπε ότι πέρσι ο Υπουργός έδωσε βοήθεια στις οινοβιομηχανίες για να πάρουν σταφύλια αλλά πρόσθεσε, οι οινοβιομηχανίες πήραν σταφύλια από τους αμπελουργούς με μειωμένη τιμή. Ακόμα ανέφερε ότι η τιμή που δίνουν οι οινοβιομηχανίες στους αμπελουργούς, είναι η ίδια με αυτή που τους έδιναν πριν από 20 χρόνια.

Επίσης ο κ. Μιχαήλ έκανε λόγο για κακό προγραμματισμό από το Υπουργείο Γεωργίας και όχι μόνο από τις οινοβιομηχανίες. Όπως είπε το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια έδωσε πολλές άδειες για φυτευτούν αμπελώνες που ακόμα δεν παράγουν, λέγοντας ότι όταν θα αρχίσει η παραγωγή τους θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα.

Ακούστε το ρεπορτάζ από την Έλπις Γεωργίου:

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.