Θολό παραμένει το τοπίο για τους όρους αναφοράς

Ο κ. Αναστασιάδης καλείται να απαντήσει στον Τσαβούσογλου

Θολό παραμένει το τοπίο στη Νέα Υόρκη ως προς την προοπτική της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, παρά την «πρόοδο» στην οποία είχε αναφερθεί η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή της προς τους δύο ηγέτες.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, η κα Λουτ βρίσκεται σε τηλεφωνική επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως πληροφορούμαστε, ενόψει των συναντήσεων που θα έχει μαζί τους ο ΓΓ του ΟΗΕ, τις επόμενες ώρες και 24ωρα.

Ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αύριο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη Δευτέρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Δεν διαφαίνεται, μέχρι στιγμής, κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, αφού ο κ. Αναστασιάδης αναχωρεί από τη Ν. Υόρκη την Κυριακή. Άγνωστο παραμένει αν ο κ. Αναστασιάδης πει κάτι διαφορετικό από το βήμα της Συνέλευσης από ό,τι είπε στο Λονδίνο για την πολιτική ισότητα και αν θα απαντήσει με σαφήνεια στην Τουρκία για τη μορφή λύσης που επιδιώκει. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «όλα είναι ρευστά» και δεν αναμένεται κάτι συγκεκριμένο άμεσα. Αφού βολιδοσκοπηθούν όλα τα μέρη για τις προθέσεις τους, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα εκτιμήσει τι και πότε μπορεί να γίνει κοινή συνάντηση ή πενταμερής, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς.

«Αυτά είναι λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όταν ρωτήθηκε σχετικά από Έλληνες δημοσιογράφους, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησαν σε χθεσινή συνάντησή τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν και στη χωριστή συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΑΚΕΛ: Άμεσα και τάχιστα να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς

Στο εσωτερικό, πάντως εκείνο που εξακολουθεί να συζητείται είναι οι «τυχαίες συναντήσεις» και οι on camera στιχομυθία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Τουρκίας.

Το ΑΚΕΛ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι πολλά μπορούν να ειπωθούν γι’ αυτή τη στιχομυθία και τα όσα σχετικά διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές, τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με αναζήτηση άλλων λύσεων από πλευράς Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά όπως επισημαίνει «δεν είναι της ώρας». Το ΑΚΕΛ στη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του τονίζει ότι «προέχει όλοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα των ημερών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να διακηρύξει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι μόνο μία επιλογή υπάρχει: η επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ότι η λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ επιλογή. Πρέπει ακόμα να διατρανώσει την ετοιμότητά του για να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, άμεσα και τάχιστα, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης, των συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες.

Να αφήσει κατά μέρος τη δαιμονοποίηση της έννοιας της πολιτικής ισότητας και να επανέλθει -και αυτός αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης- στη σχετική σύγκλιση που αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κλείσει η συζήτηση που άνοιξε, να πάρει την πρέπουσα απάντηση ο κ. Τσαβούσογλου και -το κυριότερο- να σπάσει η στασιμότητα στο Κυπριακό που ενέχει τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και το λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.