Θουκής Θουκυδίδης: Χωρίς το Βαρώσι η Κύπρος δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει

Χωρίς το ενιαίο πλουραλιστικό Βαρώσι, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η Κύπρος δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει στο μέλλον παραμένοντας αιχμάλωτη στο έγκλημα του παρελθόντος, αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην Αμμόχωστο, Θουκής Θουκυδίδης.

O πρόεδρος του ιστορικού βαρωσιώτικου σωματείου της Νέας Σαλαμίνας τονίζει παράλληλα ότι ο Πρόεδρος φεύγοντας από το Κραν Μοντανά έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να ανοίξει μονομερώς το Βαρώσι, να περικυκλώσει την Κύπρο κάνοντας γεωτρήσεις παντού παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να θέσετε τον εαυτό σας ενώπιον των Αμμοχωστιανών ψηφοφόρων μέσα από τις τάξεις του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις;

Σαν Αμμοχωστιανός ανήκω στους ανθρώπους που δεν ξέχασαν γιατί είμαστε πρόσφυγες, ότι το πραξικόπημα ήταν η αιτία – πρόσκληση της εισβολής και ότι η επιστροφή μας είναι μία αναγκαιότητα, όχι μόνο για εμάς σαν άτομα, αλλά και για την πόλη μας που είναι ένα σύμβολο της Κύπρου.

Όποιος έζησε στο Βαρώσι δεν μπορεί να το ξεχάσει όπου και να ζει και ταυτόχρονα ξέρει ότι χωρίς το ενιαίο πλουραλιστικό Βαρώσι, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η Κύπρος δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει στο μέλλον… θα είναι αιχμάλωτη στο έγκλημα του παρελθόντος.

Οπότε, η ταύτιση με το ΑΚΕΛ και την Αριστερά είναι μάλλον αυτονόητη. Είναι ο πολιτικός χώρος ο οποίος ουσιαστικά είναι ο φορέας της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα ο πολιτικός χώρος ο οποίος σοφά επέμενε ότι η ιστορία της Κύπρου θα πρέπει να βιωθεί σαν κοινή ιστορία και των δύο κοινοτήτων. Προειδοποιούσε για αυτό από πριν το 1960 και μετά το 1974 υπήρξε ο ιστορικός πόλος ο οποίος στήριζε τους αγώνες για τη συμβίωση, την επαναπροσέγγιση και τη λύση.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ως υποψήφιος βουλευτής αλλά και ως πρόεδρος ενός ιστορικού σωματείου, το οποίο δεν κρύβει τις ιδεολογικές του καταβολές;

Για πρώτη φορά η Αμμόχωστος κινδυνεύει με εποικισμό και αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Διότι η Τουρκία μπορεί να είχε και πριν βλέψεις να ανοίξει το Βαρώσι, αλλά όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά πρόβαλλε την ανάγκη λύσης στο διεθνή παράγοντα και τόνιζε την επιθυμία για επανένωση, μπορεί να μην είχαμε κερδίσει την επιστροφή, αλλά τουλάχιστον είχαμε το ηθικό πλεονέκτημα. Όλα τα εξάτμισε η πολιτική Αναστασιάδη.

Όπως όλοι αναγνωρίζουν πια, φεύγοντας ο Πρόεδρος από το Κραν Μοντανά -για να ικανοποιήσει την ακροδεξιά προεκλογικά, αλλά και για να συνεχίσουν μερικοί το φαγοπότι με τα διαβατήρια- έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να ανοίξει μονομερώς το Βαρώσι, να περικυκλώσει την Κύπρο κάνοντας γεωτρήσεις παντού παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις της ΚΔ.

Η Νέα Σαλαμίνα ήταν πάντα ένας φορέας μνήμης, και βιογραφικής και συλλογικής. Είναι το σωματείο που γεννήθηκε το 1948 σαν μορφή αντίστασης στην προσπάθεια της Δεξιάς να αποκλείσει τα λαϊκά στρώματα από τους θεσμούς. Η Νέα Σαλαμίνα είναι η κωδικοποίηση της ιστορικής μνήμης για την εικόνα του Βαρωσιού, των λαϊκών του γειτονιών, της αντίστασης στην ακροδεξιά, της συντήρησης της μνήμης για μία άλλη Κύπρο χωρίς ταξικούς ή ρατσιστικούς διαχωρισμούς.

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να ανατραπεί η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό με την αποχώρηση του κ. Αναστασιάδη από το Κραν Μοντανά;

Υπήρξε η μεγαλύτερη τραγωδία για την Κύπρο και την Αμμόχωστο ειδικά, διότι από ό,τι φαίνεται ο Πρόεδρος όχι μόνο προσπαθούσε (όπως ομολόγησε και ο Αρχιεπίσκοπος) να προωθήσει την ιδέα των δύο κρατών, αλλά φεύγοντας από το Κραν Μοντανά έδωσε λευκή επιταγή στην Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει.

Αντί για την προσπάθεια να ανοίξει το Βαρώσι σαν κοινή πόλη υπό τον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος έσπρωξε τα δεδομένα στο να ανοίξει το Βαρώσι μονομερώς η Τουρκία και η τ/κ δεξιά.

Δυστυχώς, υπάρχει η πληγή του 1974 και του σήμερα. Και είναι με φόντο αυτό το ημιτελές παρελθόν, το οποίο πρέπει να δικαιωθεί στο μέλλον με την επανένωση και την επιστροφή, που κατεβαίνω σαν υποψήφιος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.