Θράσος να κατηγορεί ο Πρόεδρος το ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

 

  • Οι θέσεις που κατατίθενται και από τις δύο πλευρές χάλασαν το κλίμα

Για θράσος κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Το ΑΚΕΛ, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Άστρα» και στην εκπομπή «Χωρίς Όρια», στήριξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κυπριακό -όταν επανήλθε σε σωστούς χειρισμούς- με πολιτικό κόστος και σήμερα «έχει το θράσος να κατηγορεί το κόμμα ότι σκέφτεται τις εκλογές και όχι τον τόπο», όπως είπε.

Το 2013 ο κ. Αναστασιάδης για να καταφέρει να εκλεγεί στην προεδρία έκανε στροφή 180 μοιρών και έλεγε τα αντίθετα από αυτά που έλεγε μέχρι τότε στο Κυπριακό, και σήμερα έχει το θράσος να κατηγορεί το ΑΚΕΛ, σημείωσε ο Α. Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, γιατί οι θέσεις που κατατίθενται και από τις δύο πλευρές χάλασαν το κλίμα.

Είναι φανερό, ανέφερε, πως πλέον έχουν γίνει άλλες επιλογές. Τόνισε ότι δεν είναι σοβαρή η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος αρχικά μίλησε σε πολλούς για λύση δύο κρατών, ενώ στη συνέχεια χωρίς να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και χωρίς να έχει επεξεργαστεί την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία την κατέθεσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα ο κ. Αναστασιάδης μιλά για Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, πρόταση για την οποία επίσης δεν έχει ενημερώσει κανέναν.

Η Τουρκία, είπε ο Α. Κυπριανού, είναι δύσκολος αντίπαλος, είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό, είναι επιθετική και για να μπορέσει κανείς να την αντιμετωπίσει πρέπει να είναι σταθερός στις θέσεις και τις αρχές του, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι κάποιοι φαίνεται να κρύβονται πίσω από τους σχεδιασμούς του Νίκου Αναστασιάδη. Αναφέρθηκε στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ και φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να μείνει εκτός η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι από τους σχεδιασμούς για τα ενεργειακά, εκτίμησε.

Ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι μπορούν να συνεχίζονται και να αναβαθμίζονται οι τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή και να μένει έξω η Τουρκία από τους σχεδιασμούς. Χαρακτήρισε τυχοδιωκτική αυτή την προσέγγιση και εκτίμησε ότι θα θέσει την Κύπρο ενώπιον πολλών κινδύνων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να συνεργαστεί για να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή και έτσι να αποτελέσει μέρος του διαλόγου.

 

Δεν αντέχει μικροκομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες η Κύπρος

Η Κύπρος περνά κρίσιμες στιγμές και δεν αντέχει μικροκομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. «Δεν θα ακολουθήσουμε στον κατήφορο και στην ένταση που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γενικά οι κυβερνώντες να προκαλέσουν με δηλώσεις περί δανεικών ψήφων και άλλων δηλώσεων που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του χθες ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε πως αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η επικέντρωση στην προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, γεγονός που θα οδηγήσει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. «Στη δική μας την αντίληψη, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν μια προσπάθεια να υπάρξει μετατόπιση της προσοχής της κοινωνίας από το ουσιαστικό, δηλαδή την προσπάθεια για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Την ίδια ώρα η μετατόπιση αυτή επιδιώκεται από τους κυβερνώντες και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί θέλουν να αποφύγουν την απάντηση πάνω στα ουσιαστικά ερωτήματα που το ΑΚΕΛ θέτει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, είπε ο Στ. Στεφάνου: Με ποια αξιοπιστία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαλεί την τουρκική πλευρά για εκτροπή από το πλαίσιο Γκουτέρες όταν ο ίδιος με τις ιδέες που θέτει ουσιαστικά εξουδετερώνει το πλαίσιο;

Πώς, αλήθεια, μπορεί να θέσει την τουρκική πλευρά ενώπιον των ευθυνών της για να ανταποκριθεί στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για συνομολόγηση συμφωνίας στους όρους αναφοράς, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος με τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα τελικά διευκολύνει την Τουρκία να εκτρέπεται από το πλαίσιο Γκουτέρες;

 

Η κυβέρνηση να εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα

 

  • Και να αναλάβει τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες που τις επιμερίζει το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, τονίζει το ΑΚΕΛ

 

Το ψήφισμα, το οποίο με ισχυρή πλειοψηφία υιοθέτησε η Βουλή απηχεί και εκφράζει τη θέληση της κοινωνίας, η οποία είναι αγανακτισμένη από την απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας και ζητά η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, διαμηνύει το ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ τόνισε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων με μια ισχυρή πλειοψηφία, με εξαίρεση το κυβερνών κόμμα και το ΕΛΑΜ, με ψήφισμα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες που τις επιμερίζει το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

«Έστω και πολύ αργοπορημένα η κυβέρνηση ας εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα, έστω και μια φορά ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας πάψει πάντοτε να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους. Αυτό κάνει σε όλα τα ζητήματα. Αυτή η πρακτική της κυβέρνησης την αφήνει εκτεθειμένη στον κόσμο που πλέον δεν αντέχει την αναισθησία, την κοροϊδία και τον αυταρχισμό των κυβερνώντων».

 

Ο Αβέρωφ καλεί σε βουλευτικές άμεσα

Στο μεταξύ, επιμένει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε αυτοδιάλυση της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» όπως χαρακτήρισε την πρότασή του προς όλα τα πολιτικά κόμματα για παράλληλες βουλευτικές με τις ευρωεκλογές. Σε δηλώσεις του στην Πόλη Χρυσοχούς είπε χαρακτηριστικά: «Κατηγορούν το ΔΗΣΥ για τη διάλυση του Συνεργατισμού, επιρρίπτουν ευθύνες για το θέμα της 56ης έδρας, αλλά δεν δέχονται την πρόκλησή μας να πάμε σε βουλευτικές εκλογές. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», ανέφερε διερωτώμενος αν υπάρχει σήμερα πολιτικό κόμμα ή πολιτευτής στην Κύπρο που φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία.

«Τους τελευταίους δύο μήνες γίνεται μια οξεία αντιπαράθεση για τα αίτια, τα αιτιατά και τις ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Την ίδια ώρα έχουμε μια τρίτη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την έδρα της Λεμεσού. Το είπα πολλές φορές, θα το επαναλάβω. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και είναι άξιον απορίας πώς στην Κύπρο το κυβερνών κόμμα προκαλεί να πάμε σε βουλευτικές εκλογές και το αρνείται η αντιπολίτευση. Ας πάμε στον κυρίαρχο λαό να κρίνει ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, αλλά να δώσουμε και διέξοδο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η ευθύνη είναι στον Δημοκρατικό Συναγερμό τι έχουν να φοβηθούν; Ας πάνε στις εκλογές να τους δικαιώσουν οι πολίτες. Ένα θα σας πω, έχουμε 18 ψήφους δεδομένες για να αυτοδιαλυθεί η Βουλή και παράλληλα με τις ευρωεκλογές να έχουμε και βουλευτικές εκλογές. Αναφέρομαι στις 18 ψήφους του ΔΗΣΥ και χρειαζόμαστε μόλις 10 ψήφους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Θέλουν καλύτερη εποχή να κάνουν εκλογές;»

Ερωτηθείς αν αυτό είναι εφικτό ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως βεβαίως και είναι αφού το άρθρο 67 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο και λέει πως με τη σύμφωνο γνώμη 28 από τους 55 βουλευτές που σήμερα έχουμε, αφού είμαστε και λειψό κοινοβούλιο, διαλύεται η Βουλή και μπορούμε να κάνουμε εκλογές σε 20, 30, 40 ημέρες.

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy