Θρομβώσεις: Ιδιαιτερότητες, που, πότε και σε ποια ηλικιακή ομάδα εμφανίζονται περισσότερο

Οι θρομβώσεις που παρατηρήθηκαν σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της ASTRAZENECA έχουν ιδιαιτερότητα και είναι πιο επικίνδυνες ανέφερε ο αιματολόγος Σωτήρης Κούμας. Μιλώντας στη πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες θρομβώσεις συμβαίνουν στον εγκέφαλο και στα σπλαχνικά αγγεία.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΕίπε δε ότι σε αρκετές περιπτώσεις συνδυάζεται η θρόμβωση με μείωση των αιμοπεταλίων λέγοντας ότι όταν δεν υπάρχουν αυτά τα κύτταρα παθαίνει κάποιος αιμορραγία. Πρόσθεσε ότι οι θρομβώσεις αυτές εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, ενώ αυτό συμβαίνει κυρίως μετά τη 4η μέχρι την 28η μέρα μετά τον εμβολιασμό της πρώτης δόσης.

Παράλληλα ο αιματολόγος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση των συγκεκριμένων θρομβώσεων με άλλα είδη θρομβώσεων όπως θρομβοπενία ή κληρονομική θρομβοφιλία. Εξήγησε ότι όταν κάποιος έχει τα χαμηλά αιμοπετάλια εμφανίζονται στο δέρμα μικρές κόκκινες κουκκίδες αλλά τόνισε ότι η θρόμβωση δεν φαίνεται με το μάτι.

Ο κ. Κούμας υπέδειξε ότι αν κάποιος αρχίσει να πονάει το πόδι του ή παρουσιάσει ερυθρότητα στο ένα πόδι ή έντονους κοιλιακούς πόνους ή δύσπνοια ή πόνο στο στήθος ή ιδιαίτερους πονοκεφάλους και ζαλάδες ή και μείωση της όρασης πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον προσωπικό του ιατρό σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί στη συνέχεια γίνονται εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Τόνισε ότι η ταχύτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση σώζει ζωές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei