Θύελλα αντιδράσεων για φιρμάνια της ΡΑΕΚ που ευνοούν μεγάλα συμφέροντα

Το ΑΚΕΛ θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τις μεθοδεύσεις στην αγορά ηλεκτρισμού

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει για τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕΚ, οι οποίες ευνοούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος τόσο της ΑΗΚ, όσο και των καταναλωτών.

Μετά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, χθες και η ΕΠΟΠΑΗ χαρακτήρισε «εχθρική, επικίνδυνη και καταστροφική» την απόφαση της ΡΑΕΚ να απαγορεύσει στην ΑΗΚ να αναπτύξει δικές της ΑΠΕ ή έστω να αγοράσει ενέργεια από άλλους παραγωγούς ΑΠΕ μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να μειώσει το κόστος της και κατ’ επέκταση να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το ΑΚΕΛ, διά του Γιώργου Κουκουμά, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση της ΡΑΕΚ οδηγεί στην κατάρρευση της ΑΗΚ προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των καταναλωτών.

«Με αυτή την πορεία, αντί να επωφελούνται οι καταναλωτές από τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, ωφελούνται ορισμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες που πολλαπλασιάζουν τα υπερκέρδη τους», κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουκουμάς. Υπενθύμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις για τον τομέα της Ενέργειας, όπως η προκήρυξη μειοδοτικών διαγωνισμών για τις ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης χωρίς αποκλεισμούς ως προς τη συμμετοχή για την ΑΗΚ. Ακόμη, υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολές για το θέμα τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στην Υπουργό Ενέργειας. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε ότι και η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε την προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

«Ο επιχειρούμενος αποκλεισμός της ΑΗΚ από τα έργα ΑΠΕ συνιστά ευθεία υπονόμευσή της. Δεν διακυβεύεται όμως μόνο η βιωσιμότητα και το μέλλον του Οργανισμού, αλλά τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού, ο οποίος πληρώνει διπλά και τριπλά τα κέρδη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της Ενέργειας», υπέδειξε ο Γ. Κουκουμάς.

Σημειώνεται ότι το 2012 που πραγματοποιήθηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για ΑΠΕ, εξασφαλίστηκαν τιμές από 7,4 μέχρι 9,5 σεντ/κιλοβατώρα για ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα. Παρά ταύτα, με τα σχέδια τα οποία εφαρμόζονται σήμερα από το Υπουργείο Ενέργειας, οι καταναλωτές πληρώνουν 18 σεντ/κιλοβατώρα. Δηλαδή, πληρώνουν διπλάσια και βάλε. Επισημαίνεται μάλιστα ότι άλλες χώρες οι οποίες πραγματοποίησαν πρόσφατα μειοδοτικούς διαγωνισμούς στις οποίες συμμετείχαν εταιρείες με πιο σύγχρονη τεχνολογία, σε σύγκριση με το 2012, εξασφάλισαν πολύ χαμηλότερες τιμές. Ενδεικτικά η Πορτογαλία εξασφάλισε 1,5 σεντ/κιλοβατώρα, η Ελλάδα 3,5 σεντ και η Γερμανία 5 σεντ.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο επεσήμανε ότι «η χώρα στερείται οράµατος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ», καθώς έχει «τεράστιες δυνατότητες ειδικά για ηλιακή ενέργεια», αλλά την ίδια ώρα είναι πρωταθλήτρια στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, τους ρύπους και την ενεργειακή φτώχεια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy