Θύελλα αντιδράσεων σε φορολογία για νέο κοιμητήριο της μείζονος Λεμεσού

Κάθε νοικοκυριό καλείται να καταβάλει 80 ευρώ για απαλλοτρίωση γης που έχει επιλεγεί στην περιοχή Πολεμιδιών έναντι 4 εκατ. ευρώ

 

Έντονες αντιδράσεις έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται από τους κατοίκους της μείζονος Λεμεσού, μετά την απόφαση και των έξι δήμων να επιβάλουν φορολογία για τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου, αποστέλλοντας σχετικές ειδοποιήσεις με τις οποίες ανακοινώνουν ότι το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 80 ευρώ, πληρωτέο σε τέσσερις ετήσιες δόσεις των 20 ευρώ.

Οι έξι δήμοι, επικαλούνται για αυτή την απόφασή τους, τον περί Κοιμητηρίων (Ταφή και Εκταφή) Νόμο του 2004 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί. Να θυμίσουμε ότι με σχετική νομοθεσία η ευθύνη της δημιουργίας και διαχείρισης των κοιμητηρίων πέρασε από την Εκκλησία (που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί ότι στον τροποποιημένο περί Κοιμητηρίων (Ταφή και Εκταφή) Νόμο του 2004, και ειδικότερα στο κεφάλαιο που αφορά την κατανομή των δαπανών μεταξύ κατοίκων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «η Αρχή τοπικής διοίκησης μετά τον καθορισμό της αποζημίωσης για την αποκτηθείσα ακίνητη ιδιοκτησία προβαίνει στην κατανομή του ποσού της αποζημίωσης για την αποκτηθείσα γη καθώς και της δαπάνης για την περίφραξη τού υπό δημιουργία κοιμητηρίου, την υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας ανά νοικοκυριό, ανάλογα με την οικονομική του ικανότητα, οι οποίοι ανήκουν στη θρησκευτική κοινότητα προς χρήση της οποίας δημιουργήθηκε το κοιμητήριο. Αντίγραφο του καταλόγου, που δείχνει το ποσό που θα πληρωθεί από κάθε νοικοκυριό, αποστέλλεται στον υπουργό ή στον Έπαρχο, ανάλογα με την περίπτωση και ταυτόχρονα αναρτάται σε περίοπτο μέρος ή μέρη της κοινότητας. Για τις δημαρχούμενες περιοχές δημοσιεύεται σχετική γνωστοποίηση σε δύο ημερήσιες εφημερίδες».

Στις ειδοποίησες που στάλθηκαν στους δημότες, επισημαίνεται ότι η φορολογία αφορά όλους τους μόνιμους κατοίκους των δήμων της Μείζονος Λεμεσού, ανεξαρτήτως θρησκείας, υπηκοότητας ή καταγωγής, εφόσον «αποφασίστηκε ότι το νέο κοιμητήριο θα είναι προς χρήση όλων» και δίνεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από τους πολίτες στους οικείους δήμους εντός δεκαπέντε ημερών από την ανάρτηση σχετικού καταλόγου φορολογίας. Ήδη, έχουν υποβληθεί εκατοντάδες ενστάσεις και αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει πολλαπλασιασμός αυτών των ενστάσεων.

Μιλώντας με τους δημάρχους Αγίου Αθανάσιου και Γερμασόγειας, μας ανέφεραν ότι η ανάγκη για δημιουργία νέου κοιμητηρίου επιβλήθηκε από το γεγονός ότι το κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας έχει φτάσει στα όρια του, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπερπληρότητας υπάρχει και στα μικρότερα κοιμητήρια.

Όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, η φορολογία που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες, δεν έχει καμιά σχέση με τάφους, αλλά αφορά την αγορά της γης και τις υποδομές που είναι απαραίτητο να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί το κοιμητήριο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες και των έξι δήμων, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν αποφασίστηκε αν τη διαχείριση του νέου κοιμητηρίου θα την έχουν οι δήμοι ή αν θα ζητηθούν προσφορές για να το αναλάβει ιδιώτης.

Ξεκαθαρίζεται ότι η Μητρόπολη Λεμεσού και γενικότερα η Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με το νέο κοιμητήριο, εκτός και αν ενδιαφερθεί ως ιδιώτης να αναλάβει τη διαχείριση μέσω προσφοράς.

Η αναζήτηση κατάλληλου χώρου για κοιμητήριο, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γερμασόγειας, ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και τελικά βρέθηκε έκταση 287.000 μέτρων στην περιοχή Πολεμιδιών κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο, η οποία θα απαλλοτριωθεί με κόστος γύρω στα 4 εκατ. ευρώ.

Σε αυτόν το χώρο, σημειώνει ο κ. Ξυδιάς, «υπολογίζουμε ότι θα μπορούν να χωρέσουν 80.000 τάφοι, κάτι που σημαίνει ότι το νέο κοιμητήριο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της μείζονος Λεμεσού για τα επόμενα 40 περίπου χρόνια», ενώ η έναρξη λειτουργίας του νέου κοιμητηρίου «θα γίνει έναν περίπου χρόνο μετά την ολοκλήρωση των υποδομών από τον διαχειριστή του».

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έγιναν και συνεχίζονται, ο Κυριάκος Ξυδιάς αναφέρει ότι το θέμα θα εξεταστεί συλλογικά από τους όλους τους δήμους. «Θα κατηγοριοποιηθούν οι ενστάσεις και θα τύχουν χειρισμού ανάλογα με την περίπτωση».

Υπάρχει, δε, παραδοχή ότι έγινε και κάποια «υπέρβαση εξουσίας» σε ό,τι αφορά τις διάφορες θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες έχουν δικά τους κοιμητήρια, οπότε αναμένεται ότι θα υπάρξουν απανωτές ενστάσεις.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.