Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα για άρθρο γνώμης που στρέφεται κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα με αφορμή ένα άρθρο γνώμης της εφημερίδας «Κίπρις» που στρέφεται κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Αφορμή για τη νέα εξέλιξη υπήρξε το άρθρο του νέου διευθυντή της εφημερίδας, Οζέρ Κανλί, το οποίο θέτει στο στόχαστρο του τις βασικές ατομικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με την «Οζγκιούρ Γκαζέτε», η τουρκοκυπριακή πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα (İHP), αποτελούμενη από πέντε συνιστώσες και 9 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καταδίκασε το άρθρο με τίτλο “Επιθέσεις στις εθνικές μας αξίες, την οικογένεια και την κοινωνική δομή” που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Κίπρις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλατφόρμας, ο γνωστός δημοσιογράφος από τον χώρο της εθνικιστικής Τ/κ Δεξιάς, ο οποίος πρόσφατα «διορίστηκε επικεφαλής της ομάδας μέσων ενημέρωσης που ιδρύθηκε με το κεφάλαιο του ΑΚΡ» είναι ο συγγραφέας ενός άρθρου γνώμης, «το οποίο περιέχει ρητορική μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων».

Σε γραπτή δήλωσή της, η πλατφόρμα δήλωσε ότι ως οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζουν τη ρητορική μίσους του κ. Κανλί. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τροποποίηση που έγινε στον ποινικό κώδικα το 2020, αποτελεί ποινικό αδίκημα η εκφορά λόγων που προκαλέσουν μίσος, και εξευτελισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022, ο Οζέρ Κανλί εξισώνει την ύπαρξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων με “φόνο”, “ανηθικότητα” και “κλοπή” και τους στοχοποιεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο επίμαχο άρθρο ο κ. Κανλί επικεντρώθηκε σε μια έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Queer Cyprus για σκοπούς κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Η έρευνα απευθυνόταν σε Τουρκοκύπριους εκπαιδευτικούς.

Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασία Ναντίρ πρόσφατα μεταβίβασε τον Όμιλο Κίπρις σε μια εταιρία που σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα έχει σχέσεις με την συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy