- Εκτεθειµένος για µια ακόµα φορά, βρίσκεται ο ∆ήµος Λεµεσού εξαιτίας της προχειρότητας ή και της συνειδητής επιλογής ενεργειών και διαδικασιών που αφορούν στην εκτέλεση κάποιων έργων.
- Αυτή τη φορά η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί έχει να κάνει µε τη θύελλα αντιδράσεων και διαµαρτυριών από οργανωµένους φορείς και οµάδες πολιτών, µε αφορµή τις αυθαίρετες και διαπιστωµένα πλέον καταστροφικές διαδικασίες που εφαρµόζονται στον ∆ηµοτικό Κήπο, στα πλαίσια των εργασιών που γίνονται για την κατασκευή νέου παιδότοπου.
- Πέραν των αντιδράσεων όµως των πολιτών, ο δήµος ενδέχεται να βρεθεί αντιµέτωπος και µε τη δικαιοσύνη, αφού το Τµήµα ∆ασών ετοιµάζει κατηγορητήριο για παρανοµίες που αφορούν στη µεταχείριση δέντρων.
Του Χρήστου Χαραλάµπους
Το έργο στον ∆ηµοτικό Κήπο γίνεται µε δαπάνη 1,7 εκ. ευρώ, προερχόµενη από προσφορά ιδιωτικής εταιρείας. Για το έργο, όµως, δεν υπήρξε καµιά προηγούµενη δηµόσια διαβούλευση ή ενηµέρωση των ενδιαφερόµενων φορέων και πολιτών. Απλώς ανακοινώθηκε η σχετική συµφωνία της εταιρείας µε τον δήµο πριν από ένα περίπου µήνα στη διάρκεια δηµοσιογραφικής διάσκεψης. Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα σχετικά σχέδια, για τα οποία είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις πολλοί φορείς της πόλης, οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, δεν λήφθηκαν υπόψη.
Πριν από λίγες µέρες µπήκαν µπουλντόζες στον Κήπο και ξεκίνησαν εκσκαφές και χωµατουργικά έργα, προκαλώντας σοβαρές ζηµιές, αφού έγιναν βαθιές σκαπτικές εργασίες και τσιµεντώµατα που επηρέασαν σηµαντικό αριθµό δέντρων πολλών ετών.
Για το γεγονός ενηµερώθηκε άµεσα το Τµήµα ∆ασών, λειτουργοί του οποίου πήγαν επί τόπου, κατέγραψαν την όλη κατάσταση και ετοιµάζουν τώρα σχετικό κατηγορητήριο εναντίον του δήµου.
«∆ιαπιστώθηκε παρανοµία και θα προβούµε σε καταγγελία», όπως χαρακτηριστικά µας ανέφερε ο περιφερειακός προϊστάµενος του Τµήµατος ∆ασών, Λοΐζος Λοΐζου, εξηγώντας ότι µε βάση τη νοµοθεσία, όταν διανοίγεται αυλάκι σε απόσταση µικρότερη του ενάµισι µέτρου από το δέντρο, απαιτείται προηγουµένως η εξασφάλιση άδειας από το Τµήµα ∆ασών. Αυτό δεν τηρήθηκε στον ∆ηµοτικό Κήπο, αφού τα αυλάκια που ανοίχθηκαν απέχουν από τους κορµούς των δέντρων πολύ λιγότερο από το επιτρεπόµενο και µάλιστα µε βάθος µισού µέτρου όπου και κατασκευάστηκε τσιµεντένιος τοίχος.
Πέραν όµως από τις ζηµιές που είναι οφθαλµοφανές ότι προκλήθηκαν, τίθεται για µια ακόµα φορά σοβαρό ζήτηµα µε τις διαδικασίες που εφαρµόζει ο ∆ήµος Λεµεσού σε θέµατα που αφορούν το σχεδιασµό έργων και τον τρόπο που λαµβάνονται οι αποφάσεις.
Αδιαφανείς αποφάσεις και ενέργειες
«∆εν έκαναν καµιά διαβούλευση, δεν ενηµέρωσαν κανέναν, απλώς ανακοίνωσαν ότι θα γίνει το έργο και ξεκίνησαν… Αυτό από µόνο του δηµιουργεί πολλά ερωτηµατικά…» αναφέρει ο Επαρχιακός Γραµµατέας Λεµεσού του Κινήµατος Οικολόγων, Έτµοντ Χαγουίλα.
«Έρχεται δηλαδή µια εταιρεία, ρίχνει κάµποσα λεφτά και κάνει ό,τι θέλει… ενώ γνώριζε ο ∆ήµος ότι υπήρχαν αντιδράσεις για έργα µέσα στον Κήπο…» επισηµαίνει, υποδεικνύοντας ότι «αν ήθελαν να ξεκινήσουν από κάπου, το πρώτο που έπρεπε να γίνει ήταν το κλείσιµο του Ζωολογικού».
Ο Έτµοντ Χαγουίλα καταγγέλλει ότι υπάρχει συστηµατική άρνηση του δήµου να συζητήσει µε το Κίνηµα καίρια θέµατα, επισηµαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ένα χρόνο ζητούµε συνάντηση µε τον δήµαρχο για να συζητήσουµε θέµατα που αφορούν τόσο τον Κήπο όσο και άλλα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ζητήµατα, αλλά δεν υπάρχει καµιά ανταπόκριση». Τα έργα που γίνονται στον ∆ηµοτικό Κήπο θα απασχολήσουν συνεδρίαση του Κινήµατος Οικολόγων την ερχόµενη Τρίτη, κατά την οποία αναµένεται ότι θα αποφασιστούν και κάποια µέτρα αντίδρασης.
Προκλητική περιφρόνηση των πολιτών
Εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τις ζηµιές που προκαλούνται σε µεγάλα δέντρα από τις εργασίες που γίνονται στον Κήπο, η πρόεδρος της Οργάνωσης «Φίλοι της γης», Αναστασία Κοραή, αναφέρεται και στην προκλητική περιφρόνηση των πολιτών και των οργανωµένων συνόλων της Λεµεσού, αλλά και την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει κάποιες ενέργειες του δήµου.
Τονίζει ιδιαίτερα ότι, χωρίς να γίνει προηγουµένως δηµόσια διαβούλευση µε οργανωµένα σύνολα και τους πολίτες, χωρίς να υπάρξει ένα ολοκληρωµένο master plan για τον Κήπο και χωρίς να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισµός, προχώρησαν οι διαδικασίες και ξεκίνησαν τα κατασκευαστικά έργα.
«Είναι καλοδεχούµενες οι δωρεές, αλλά το θέµα που τίθεται είναι ότι δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς το πλαίσιο που γίνονται οι δωρεές στις τοπικές Αρχές…» αναφέρει χαρακτηριστικά, σηµειώνοντας ότι «τα ποσά που προσφέρονται ξεφεύγουν και δεν είµαστε σίγουροι ότι τηρούνται κάποιες διαδικασίες…»
∆εν τηρούνται στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές
Από την πλευρά του ο επιστηµονικός και διοικητικός λειτουργός της Οµοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού, υπογραµµίζει ότι «η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τον ∆ήµο Λεµεσού γίνεται χωρίς καµιά διαφάνεια και κατόπιν µιας συµφωνίας µε έναν ιδιώτη».
∆εν υπήρξε, όπως τονίζει, «καµιά δηµόσια διαβούλευση, όλα έγιναν χωρίς καµιά ενηµέρωση και συµµετοχή των πολιτών, χωρίς καµία εκτίµηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πρωτίστως το συγκεκριµένο έργο γίνεται µε τον χειρότερο τρόπο. Από τις εικόνες στο χώρο διεξαγωγής των εργασιών καταδεικνύεται ο άµεσος επηρεασµός του ριζικού συστήµατος των δέντρων». Επισηµαίνει ακόµα ότι «δεν φαίνεται να τηρούνται κάποιες στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές για την εκτέλεση τέτοιων έργων σε χώρους πρασίνου».
Προσπάθεια ωραιοποίησης της περιβαλλοντικής καταστροφής
Στριµωγµένος από τις διαστάσεις που πήρε το θέµα, ο ∆ήµος Λεµεσού µε ανακοίνωσή του επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να ωραιοποιήσει αυτό που συντελείται.
Το έργο, όπως αναφέρεται, «έχει σχεδιαστεί µε απολυτό σεβασµό στην ιστορία του ∆ηµοσίου Κήπου, το περιβάλλον και τον υφιστάµενο χώρο, όπως για παράδειγµα η υπάρχουσα κυκλική κατασκευή, η οποία διατηρείται και ενισχύεται περαιτέρω για να αντέξει στο χρόνο…
Όλες οι εργασίες διεκπεραιώνονται υπό τη συνεχή επίβλεψη του αρµόδιου τµήµατος του δήµου, το οποίο απαρτίζουν μηχανικοί και γεωπόνος προκειµένου να µην επηρεαστεί κανένα δέντρο».
Υποστηρίζεται, δε, ότι το υφιστάµενο πράσινο, σύµφωνα και µε τους σχεδιασµούς που έγιναν, «εµπλουτίζεται περαιτέρω µε τη φύτευση περισσότερων από 3.650 νέων προτεινόµενων θάµνων και πολύχρωµων φυτών, µε στόχο ένα φυσικό πράσινο καλλωπισµό περιµετρικά αλλά και εντός του χώρου…»
Ο ∆ήµος κάνει αναφορά και στις κατασκευές-παιχνίδια, στα δάπεδα (EPDM και granostone), στο νέο φωτισµό, το νέο σύστηµα άρδευσης αλλά και «τις αναγκαίες θεµελιώσεις (από µπετόν) για τη στήριξη των παιχνιδιών, µε πρώτιστο µέληµα την ασφάλεια των παιδιών µας και τον όσο το δυνατόν λιγότερο επηρεασµό του υφιστάµενου χώρου, αλλά ταυτοχρόνως τον εµπλουτισµό και την ανάδειξή του συνδυάζοντας νέες τεχνολογίες και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής».
Βέβαια, το πόση ασφάλεια µπορεί να εξασφαλίζει στα παιδιά η ύπαρξη κατασκευών από µπετόν σε έναν παιδότοπο αλλά και πόσο λιγότερο επηρεάζει ένα χώρο πρασίνου, είναι άλλο θέµα.
Ο ∆ήµος, πάντως, αισθάνεται περήφανος, αφού, εκτός όλων των άλλων, «το όλο έργο έχει σχεδιαστεί µε υψηλές προδιαγραφές από την οµάδα των δωρητών και τα παιχνίδια έχουν προµηθευτεί από κορυφαία στον κόσµο κατασκευαστική εταιρεία παιχνιδιών…»
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.