Θυμήθηκε πάλι τα τρίπτυχα

Της Ελένης Μαύρου

 

 

Πριν μια βδομάδα, είχαμε τις συναντήσεις της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τους δύο ηγέτες. Ήμασταν με την εντύπωση ότι στόχος αυτού του κύκλου επαφών είναι να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να διευκρινιστεί ότι όλες οι πλευρές μιλούν την ίδια γλώσσα – και πάνω στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και στις συγκλίσεις και κυρίως στη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης.

Η εβδομάδα έφτασε στο τέλος της και αντί να ξεκαθαρίζουν οι στόχοι και η τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, μάλλον έχει επέλθει μεγαλύτερη σύγχυση.

Ακούσαμε, για παράδειγμα, ότι το Συμβούλιο Αρχηγών αναλώθηκε και πάλι σε μια αχρείαστη διελκυστίνδα για το ποιο Πλαίσιο Γκουτέρες είναι στο τραπέζι! Ο ίδιος όμως ο κ. Γκουτέρες έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι «ένα είναι το Πλαίσιο», αυτό της 30ής Ιουνίου. Υπενθυμίζουμε δε ότι σε εκείνο το Πλαίσιο είναι που γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων αλλά και στην επιστροφή της Μόρφου.

Ακούσαμε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στο Συμβούλιο Αρχηγών ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει, αξιώνοντας τη χρησιμοποίηση των έξι παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες.

Την προηγούμενη μέρα, όμως, μας έλεγαν ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Μ. Ακιντζί τον καταρτισμό ενός τρίπτυχου με τις συγκλίσεις και τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό! Θα θυμάστε βέβαια ότι κάτι τέτοιο είχε εισηγηθεί (και τελικά ετοιμάστηκε) και το καλοκαίρι του 2016. Και μετά δηλώνουμε έκπληκτοι όταν κατηγορείται η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι με τις ιδέες που «ρίχνει» κάθε λίγο και λιγάκι, προσπαθεί να ροκανίσει τον χρόνο. Άστε που ακόμα περιμένουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μας εξηγήσει συγκεκριμένα την άλλη «πρότασή» του για «χαλαρή» ομοσπονδία.

Διερωτόμαστε πώς αυτή η εκτροπή από τις ουσιαστικές συζητήσεις θα βοηθήσει την αναζήτηση συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

Εκτός αν στόχος κάποιων, με αυτές τις αντιφατικές δηλώσεις, δεν είναι απλώς η δημιουργία εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση, αλλά ο εκτροχιασμός της διαδικασίας του ΟΗΕ. Αν, δηλαδή, δεν ανησυχούν όλοι από τον κίνδυνο, με την παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, να μας μείνει η διχοτόμηση, η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι εξυπηρετεί μόνο τους στόχους της Τουρκίας.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στις πραγματικότητες. Και είναι αλήθεια ότι, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις και τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθοριστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις θα παίξει η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Είναι σημαντικό όμως οι δικές μας ενέργειες να μεταφέρουν το βάρος και την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Είναι σημαντικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δηλώνει ξεκάθαρα, χωρίς αμφισημίες, ότι δεν συζητά τίποτα άλλο πέρα από τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι σημαντικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετείται ξεκάθαρα σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Είναι σημαντικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάψει να ανοίγει ζητήματα τα οποία τον φέρνουν σε σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα. Είναι σημαντικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει την αρνητική ρητορική και τη δαιμονοποίηση της λύσης.

Για να επαναρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις. Εντός της συμφωνημένης βάσης λύσης και σε ένα πλαίσιο με ξεκάθαρη προοπτική.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy