Τι αηδία ήταν αυτή!

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Ως δεύτερης γενιάς πρόσφυγας, δεν έχω ζήσει την Αμμόχωστο. Είναι όμως, σαν να την έζησα έστω και λίγο μέσα από τις διηγήσεις της μάνας μου, του θείου μου, καθώς και άλλων προσφύγων που έτυχε να γνωρίσω περπατώντας στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και Κένεντι, είτε διαβάζοντας αναμνήσεις τους μέσα από γκρουπ Αμμοχωστιανών.

Μια αηδία, λοιπόν, την ένιωσα βλέποντας για ακόμα μια φορά την πόλη μου να χρησιμοποιείται ως σκηνικό για show, όχι από την Τουρκία και αυτή τη φορά, αλλά από πλευράς του Αβέρωφ Νεοφύτου και του θιάσου του.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τη στιγμή που οι καπνοί από την πυρκαγιά στην Καντάρα έφταναν μέχρι την Αγία Νάπα, θεώρησε ότι αυτό που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη στιγμή την προεκλογική του εκστρατεία είναι να επισκεφτεί το Βαρώσι… για την πατρίδα! (Πιπέρι στο στόμα όσοι νομίζετε ότι επειδή έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες, το έκανε για να εξυπηρετήσει τον προεκλογικό του αγώνα!)

Ας θυμηθούμε όμως την τρίχρονη ιστορική γραμμή του Βαρωσιού, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020. Από τότε μέχρι και προχθές, δεν ένιωσε την ανάγκη να επισκεφτεί το Βαρώσι και να μας πει τα περί συμβολικότητας του Βαρωσιού, έχοντας ως ντεκόρ τις αμμουδιές της πόλης. (Αναγνωρίζω ότι, ως καλός ηθοποιός, πάντα επιλέγει το σωστό σκηνικό. Θυμάστε το μονόπρακτο στο πρατήριο για τα καύσιμα;)

Ας επιλέγει ό,τι σκηνικό θέλει, έχω και φίλους ηθοποιούς που επιλέγουν σκηνικά, αλλά ό,τι κάνει να το κάνει σπίτι του, δεν είναι ανάγκη να τον βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος.

Καλό θα ήταν να θυμηθούμε και τι έλεγε ο Αβέρωφ σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 31 Αυγούστου 2020, μήνες πριν ανοίξει το Βαρώσι, καθησυχάζοντας τους πρόσφυγες: «Όσον αφορά τα Βαρώσια, δεν ανησυχώ ότι κάτι θα συμβεί επί του εδάφους μέχρι τον Οκτώβριο. Στα χαρτιά και στις προετοιμασίες τους μπορεί να επεξεργάζονται τα διάφορα σενάρια, αλλά επειδή είναι σαφέστατη η πεποίθησή μου που βλέπω εξελίξεις για το Κυπριακό, δεν εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν επιπρόσθετες προκλητικές ενέργειες όσον αφορά τα Βαρώσια».

Το καλοκαίρι του 2021, όμως, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωνε το άνοιγμα του 3,5% του Βαρωσιού, για να το «διεκδικήσουν πίσω οι Ε/Κύπριοι» υπό τ/κυπριακή διοίκηση, ο κ. Νεοφύτου ήταν εξαφανισμένος από προσώπου γης. Οι κακές γλώσσες λένε ότι έπαιρνε μπρούτζινο χρώμα στις αμμουδιές του Ινδικού Ωκεανού, οικογενειακώς στις Μαλδίβες. Από τότε μέχρι και προχθές, δεν ένιωσε την ανάγκη να επισκεφτεί το Βαρώσι και να μας μιλήσει για τη συμβολικότητά του.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και τον μεγάλο πυροτεχνουργό του Βαρωσιού, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που αυτός όχι μόνο δεν έβλεπε τις προετοιμασίες για άνοιγμα της κλειστής πόλης, αλλά αντίθετα έβλεπε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μπλόφες.

Και το παζλ συμπληρώνει ο μαέστρος της Διχοτόμησης, Νίκος Αναστασιάδης, να σουφρώνει το φρύδι και να μας κουνά το δάχτυλο για δήθεν οπαδούς της οποίας λύσης.

Κανένας τους δεν ένιωσε την ανάγκη απολογηθεί στους Αμμοχωστιανούς για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το θέμα της πόλης τους. Δεν βρήκαν λέξη να απολογηθούν και για αυτά που έκαμαν, αλλά κυρίως για αυτά που δεν έκαμαν. Μια αηδία πάντως τη νιώσαμε…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.