Τι αλλάζει από σήμερα 11/04 στην αποδέσμευση κρουσμάτων

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι νέες χαλαρώσεις που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με τη νόσο COVID-19. Στα σημαντικά είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η κατάργηση του Safepass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και η κατάργηση επίδειξης Safepass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό. Σύμφωνα με τη διευκρινιστική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Υπουργείο Υγείας, από σήμερα θα ισχύουν τα εξής:

α) από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

• Υπενθυμίζεται πως για όλους τους εσωτερικούς/κλειστούς χώρους, οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

• Συστήνεται όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).

• Να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας προσώπου.

β) από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση του Safepass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

• Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

• Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

γ) από τις 18 Απριλίου 2022, την κατάργηση του Safepass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα.

• Εξαιρούνται οι χώροι εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης και άλλοι χώροι όπου βάσει διατάγματος πρέπει να προσκομίζεται Safepass.

• Η επίδειξη Safepass απαιτείται σε χώρους άνω των 100 τ.μ., δηλαδή όπου συναθροίζονται πέραν των 25 προσώπων.

δ) από τις 11 Απριλίου 2022, την αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς τη διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test), νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.

• Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με ίδια έξοδα. Πριν τη μετάβαση σε κλινικό εργαστήριο, το θετικό περιστατικό θα πρέπει να ενημερώσει το χημείο για τη διενέργεια της εξέτασης, να φέρει προστατευτική μάσκα και να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Συστήνεται όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας (τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).

• Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.

• Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.

• Θετικό περιστατικό που έχει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνεί με τον προσωπικό του ιατρό για επέκταση της αναρρωτικής άδειας.

ε) από τις 11 Απριλίου 2022, μείωση της χρονικής περιόδου αυτοπεριορισμού από 7 σε 5 ημέρες, ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα (άτομα που δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης).

• Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή.

• Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.

• Οι στενές επαφές που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό περιστατικό θα πρέπει να παραμένουν σε περιορισμό μέχρι την αποδέσμευση του θετικού περιστατικού κατά την 7η ημέρα.

στ) από τις 11 Απριλίου 2022, τη μείωση της χρονικής περιόδου του μέτρου “test to stay” (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες.

• Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11 Απριλίου 2022.

• Από τη χρήση του μέτρου “test to stay” εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.

• Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία θα αναγράφονται στο δελτίο Τύπου – “Σημεία test to stay σε σχολικές μονάδες και κλινικά εργαστήρια για τις 11 Απριλίου 2022”.

ζ) από τις 11 Απριλίου 2022, την επέκταση ισχύος μέτρου “test to stay” (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.

• Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία θα αναγράφονται στο δελτίο Τύπου – “Σημεία test to stay σε σχολικές μονάδες και κλινικά εργαστήρια για τις 11 Απριλίου 2022”

η) από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση επίδειξης Safepass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα, τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

• Επίσης, Safepass δεν απαιτείται ανεξαρτήτως τ.μ., σε φαρμακεία, υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, περίπτερα, μίνι μάρκετ και υπηρεσία take away.

• Απαιτείται η επίδειξη Safepass στις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, καζίνο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, παιδότοπους, λούνα παρκ, θεματικά πάρκα, γήπεδα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικούς χώρους.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.