Του Βαγγέλη Αρεταίου

  • Ενώ το 60% των ψηφοφόρων με απολυτήριο λυκείου στήριξε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, το 64% όσων έχουν ανώτερα και πανεπιστημιακά πτυχία ψήφισε τον Εκρέμ Ιμάμογλου
  • Σημαντική απήχηση είχε ο Εκρέμ Ιμάμογλου και στις γυναίκες που δεν εργάζονται και ασχολούνται με τα οικιακά, μια από τις πιο ισχυρές εκλογικές βάσεις του ΑΚΡ, καθώς τον ψήφισε το 35%, ενώ στις εκλογές του Μαρτίου ήταν 22%
  • Το 59% των ανέργων της Κωνσταντινούπολης επέλεξε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, πλήττοντας έτσι και το αφήγημα του ΑΚΡ ότι είναι το κόμμα των φτωχών και των αδικημένων

Τις βαθιές κοινωνιολογικές και πολιτισμικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία, αλλά και τις ιστορικές προκλήσεις που καλείται σήμερα να διαχειριστεί το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύει έρευνα έγκριτης εταιρείας δημοσκοπήσεων στην Τουρκία που, μεταξύ άλλων, καταγράφει ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε να προσελκύσει σημαντικό μέρος πιστών μουσουλμάνων ψηφοφόρων, νέων και μειονοτικών.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι επίσης ενδεικτικά της μεγάλης επιτυχίας της στρατηγικής του Εκρέμ Ιμάμογλου και του επιτελείου του CHP με άξονα τη συμφιλίωση, την ενσωμάτωση του «άλλου» και τη μετριοπάθεια, με βάση το αφήγημα για «ριζοσπαστική αγάπη», όπως ονομάστηκε από τους επικοινωνιακούς «στρατηγούς» του κόμματος.

Το 20% αυτών που θεωρούνται πολύ πιστοί μουσουλμάνοι και οι οποίοι είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του ΑΚΡ, και που αποτελούν περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού, ψήφισαν τον Εκρέμ Ιμάμογλου, παρ’ όλο που προέρχεται από το «κεμαλικό» Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Επιπλέον, τουλάχιστον 3,5% των υποστηρικτών του ΑΚΡ άλλαξαν εκλογική συμπεριφορά και στις δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου ψήφισαν Ιμάμογλου, σύμφωνα με έρευνα της έγκριτης εταιρείας KONDA. Αντίθετα, μόνο 3% των μη θρησκευόμενων ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης ψήφισε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Εθνικιστές και οι «άλλοι»

Σύμφωνα με την KONDA, η οποία είχε προβλέψει με εξαιρετική ακρίβεια το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης Ιμάμογλου-Γιλντιρίμ τον Ιούνιο, τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν ψήφισαν υπέρ του Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώνοντας και στατιστικά πλέον ότι η συνεργασία σε επίπεδο βάσεων ανάμεσα στο ΑΚΡ και το ΜΗΡ έχει εισέλθει σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη περίοδο.

Η ίδια έρευνα καταγράφει επίσης ότι ενώ στις πρώτες εκλογές της 31ης Μαρτίου, το 58% των ψηφοφόρων του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στήριξε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, στις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 90%. Και αυτό παρά την πολύ αμφιλεγόμενη έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους Κούρδους να κρατήσουν ουδέτερη στάση, να στηρίξουν δηλαδή ουσιαστικά το ΑΚΡ.

Ακόμα και οι Αλεβήδες, που παραδοσιακά στηρίζουν το CHP αύξησαν τα ποσοστά στήριξής τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου, από 77% τον Μάρτιο σε 87% τον Ιούνιο.

Νέοι και ίντερνετ

Μεγάλη απήχηση είχε ο Εκρέμ Ιμάμογλου και στους νέους, καθώς τον Μάρτιο τον ψήφισε το 37% των νέων μεταξύ 18 και 33 χρόνων, ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 58%. Στερώντας έτσι από το ΑΚΡ ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα μέχρι πρότινος, αυτό του κόμματος που μπορεί να προσελκύει τους νέους.

Ενώ το 60% των ψηφοφόρων με απολυτήριο λυκείου στήριξε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, το 64% όσων έχουν ανώτερα και πανεπιστημιακά πτυχία ψήφισε τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Σημαντική απήχηση είχε ο Εκρέμ Ιμάμογλου και στις γυναίκες που δεν εργάζονται και ασχολούνται με τα οικιακά, μια από τις πιο ισχυρές εκλογικές βάσεις του ΑΚΡ, καθώς τον ψήφισε το 35% ενώ στις εκλογές του Μαρτίου ήταν 22%.

Το 59% των ανέργων της Κωνσταντινούπολης επέλεξε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, πλήττοντας έτσι και το αφήγημα του ΑΚΡ ότι είναι το κόμμα των φτωχών και των αδικημένων, ενώ σημαντική είναι και η διάφορα υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου από τους όσους ενημερώνονται από το ίντερνετ και χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς το 65% των χρηστών Τwitter ψήφισε τον νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.