Για τη χαμένη μας αξιοπρέπεια

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Το πιο σημαντικό ίσως διακύβευμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών είναι η αξιοπρέπεια της χώρας και της κοινωνίας. Αυτό το οποίο απαιτούν και δικαιούνται οι πολίτες είναι να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια της χώρας, η οποία έγινε συντρίμμια με τα πολλά σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να καθαρίσει η τάτσα από τα «χρυσά» διαβατήρια και όλα όσα οδήγησαν στην κατρακύλα της Κύπρου στους δείκτες της διαπλοκής και της διαφθοράς. Επίσης, η κοινωνία απαιτεί να σταματήσει η κυβέρνηση και το οικονομικό κατεστημένο να συμπεριφέρεται στους πολίτες ως να είναι επαίτες. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα, δεν θέλουν να ζητιανεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, να τους μεταχειρίζονται σαν δούλους, να τους υποχρεώνουν σε καθεστώτα όπως η αγορά υπηρεσιών, η εργασία τις Κυριακές και τις αργίες χωρίς αποζημιώσεις κτλ. Επίσης, οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δικαιούνται να έχουν μια σύνταξη η οποία να τους διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Δεν είναι ζητιάνοι για τους αναγκάζουν να περιμένουν για μήνες για να πάρουν μια σύνταξη και μάλιστα κουρεμένη κατά 12%. Ακόμη, οι ευάλωτοι που έχουν ανάγκη στήριξης από το κράτος δεν είναι ζητιάνοι για να τους έχουν για μήνες στο περίμενε. Επιπρόσθετα, τα νεαρά ζευγάρια απαιτούν να μπορούν να απολαμβάνουν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη.

Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης η οποία οδήγησε την αξιοπρέπεια της χώρας και της κοινωνίας στα Τάρταρα, είτε αλλαγή με μια διακυβέρνηση με ήθος, βούληση να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, κοινωνική ευαισθησία και αποφασιστικότητα να εφαρμόσει πολιτικές για τους πολλούς, για όσους έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Επίσης, η πορεία του αποτελεί εγγύηση όσον αφορά την εφαρμογή του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την κοινωνία.

Από την άλλη, η πορεία των πολιτικών τέκνων του Νίκου Αναστασιάδη, του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη, εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια της χώρας και της κοινωνίας. Κυβέρνησαν μαζί για εννέα χρόνια. Μαζί χειρίστηκαν τα όσα οδήγησαν στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Μαζί επέβαλαν τις περικοπές στους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων. Μαζί χειρίστηκαν τα θέματα στεγαστικής και κοινωνικής πολιτικής. Άλλωστε και οι δύο έχουν δηλώσει ότι το όραμά τους είναι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών που εφάρμοσε ο πολιτικός τους πατέρας.

Την ερχόμενη Κυριακή η κοινωνία έχει τη δυνατότητα να βάλει τις βάσεις ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ώστε να είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών και στη συνέχεια να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Η Κύπρος μπορεί. Και θα το αποδείξει και αυτή την Κυριακή και την επόμενη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.