Δεν τοποθετείται η κυβέρνηση για την αμερικανική βάση ελικοπτέρων Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο αναφορικά με αμερικανικό δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Κύπρο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Προδρόμου παρέπεμψε για το ζήτημα στις αμερικανικές Αρχές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ABC, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δαπάνησε περίπου 70 εκ. δολάρια για μια βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο, η οποία λειτούργησε από το 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση να παραπέμπει στις αμερικανικές Αρχές για δημοσιεύματα που αφορούν τη λειτουργία αμερικανικής μυστικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε απευθύνει ερωτήματα αν και κατά πόσον λειτούργησε μια τέτοια βάση στην Κύπρο. Αν λειτούργησε μια τέτοια βάση στην Κύπρο, καταλήγει το ΑΚΕΛ, είτε εν αγνοία και χωρίς την άδεια των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε εν γνώσει της κυβέρνησης, τότε υπάρχει θέμα.

Νέα αμερικανική βάση στην Ελλάδα

Σε επέκταση της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, ύστερα από συναντήσεις την Τρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, στο Πεντάγωνο και τον υπουργό, αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα και θα υπογραφούν και κοινές αμυντικές συμφωνίες».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο κ. Μάτις άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ως ενδεχόμενο την πιθανότητα για νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος είπε ότι «υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Dana W. White, «ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Καμμένο για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του με τη βάση Υποστήριξης Ναυτικής Δραστηριότητας της Σούδας, έναν κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού».