Τη Δευτέρα το πρωτόκολλο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το ειδικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, στη βάση του οποίου θα καλούνται να λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης, δήλωσε εκ νέου χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος είπε πως τη Δευτέρα θα ενημερωθούν οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι εντός της ίδιας μέρας θα αποφασίσουν τι μέτρα θα ανακοινωθούν.

Ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως έγιναν οι διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής για πρωτόκολλα και ότι έχει ακούσει τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, ωστόσο σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους ειδικούς τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από πλευράς κέντρων διασκέδασης υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με την πρόθεση διενέργειας τεστ έξω από υποστατικά, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι πρακτική λύση.

Εξάλλου, χθες εκδόθηκε το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τις χαλαρώσεις που τίθενται σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα μέτρα που αναφέρονται στο διάταγμα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, γάμους, βαπτίσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. Η είσοδος θα επιτρέπεται με SafePass, δηλαδή εν ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ή rapid test ισχύος 24 ωρών.

Επίσης, θα επιτρέπεται η αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 200 σε 250 άτομα, καθώς και η αύξηση του αριθμού προσώπων ανά τραπέζι από 8 σε 12 άτομα.

Επιπλέον, από 21 Φεβρουαρίου επιτρέπεται η συνολική παρουσία 20 προσώπων σε οικία, μη συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων προσώπων ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική, υποχρεούνται να διενεργούν rapid test μία φορά την εβδομάδα, ενώ από 21 Φεβρουαρίου μειώνεται το ποσοστό  τηλεργασίας από 50% σε 25%.

Επίσης, για εργαζόμενους σε δομές ημερήσιας φροντίδας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κέντρα ημέρας και δομές παιδικής προστασίας θα απαιτείται η επίδειξη είτε PCR 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Επιπροσθέτως, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από την προσεχή Δευτέρα την αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα στο 70% της χωρητικότητας και την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 75% της χωρητικότητας.

Τέλος, από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 θα επαναρχίσουν όλα τα χειρουργεία που αφορούν ψυχρά περιστατικά.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ την 21η Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 05.00 π.μ. και λήγουν την 14η Μαρτίου 2022 και ώρα 23.59 μ.μ.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.