Tη δημιουργία Εθνικού Φορέα Υιοθεσίας εισηγείται η Επιτροπή Βιοηθικής

Τοποθέτηση της Επιτροπής στο θέμα των αμβλώσεων

Σε σειρά εισηγήσεων που αφορούν το ζήτημα των αμβλώσεων προχώρησε χθες η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ) μέσα από Γνώμη που δημοσιοποίησε. Οι εισηγήσεις αφορούν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων και των επιλογών των ζευγαριών που προτίθενται να προχωρήσουν σε άμβλωση. Επίσης άλλες εισηγήσεις αποσκοπούν στη μείωση των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών, καθώς αναμένεται να έχουν μόνιμα και αξιόπιστα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου αφού αφορούν την αλλαγή κουλτούρας, μέσα από την ενδυνάμωση κομβικής σημασίας θεσμών για την κυπριακή κοινωνία, την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας για τα πραγματικά αίτια και τις επιπτώσεις των αμβλώσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνει με συστηματικό, δίκαιο και υπεύθυνο τρόπο.

Όπως σημειώνεται, όλες οι εισηγήσεις της ΕΕΒΚ απαιτούν από τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών να εγκύψουν στο ζήτημα των αμβλώσεων, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες ευθύνες και επενδύοντας πόρους με σκοπό την αντιμετώπισή τους, κατά τρόπο που θα καταξιώνει τη σημασία του ανθρώπινου προσώπου και των δικαιωμάτων κάθε ατόμου και θα συμβάλλει στη συνοχή και την πρόοδο της κοινωνίας.

Εναλλακτική επιλογή

Πρώτη εισήγηση αφορά την Ίδρυση Εθνικού Φορέα Υιοθεσίας, κάτι που σκοπό έχει να αυξήσει τις επιλογές των ζευγαριών στην περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα μέλη της ΕΕΒΚ πιστεύουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες θα πρέπει να έχουν ακόμη μία επιλογή και συγκεκριμένα την ολοκλήρωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα, από τη μια, της υιοθεσίας του παιδιού που θα γεννηθεί και, από την άλλη, της ουσιαστικής οικονομικής, προσωπικής και κοινωνικής στήριξης των ζευγαριών που θα επιλέξουν να ολοκληρώσουν την κύηση του εμβρύου.

Ο θεσμός αυτός θα πρέπει να είναι στελεχωμένος με επιστημονικά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα έχει την ικανότητα σε συνεργασία με κλινικές και με επαγγελματίες του χώρου της Υγείας, να ανιχνεύει εγκαίρως περιπτώσεις ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών, να προστρέχει άμεσα με εξειδικευμένη και επιστημονική γνώση στη στήριξη των γυναικών και, σεβόμενο τα δικαιώματά τους, να προτείνει τη δυνατότητα της ολοκλήρωσης της κυοφορίας και της υιοθεσίας.

Ακόμη επισημαίνεται η ανάγκη για λήψη θεσμικών και οικονομικών μέτρων για τη μείωση των αμβλώσεων όπως για παράδειγμα την επέκταση της πλήρως αμειβόμενης άδειας τοκετού σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να εξασφαλίζεται στήριξη των μητέρων να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρεπή τρόπο.

Σημαντικό επίσης είναι και η δημιουργία ενός αρχείου για τις αμβλώσεις, το οποίο να λειτουργεί σύμφωνα με τη Νομοθεσία Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τέλος, όπως σημειώνεται, οι εισηγήσεις δεν καλύπτουν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, μπορούν όμως να γίνουν η αφετηρία για μια συζήτηση.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy