Τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου εισηγείται η κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος

Ζήτησαν από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει το αίτημα

Τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου στο ΥΠΟΙΚ ζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου θα πηγαίνουν τα χρήματα από την πώληση πλαστικών σακούλων για εκδηλώσεις και δράσεις που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου εξήγησε ότι θα χρειαστεί τροπολογία του άρθρου 6(1) για τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου και σήμερα ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ να μεταφέρει το αίτημα στον Υπουργό και αναλόγως της απάντησης θα συναντηθούν με τον ίδιο τον Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όσον αφορά το πού πάνε τα χρήματα από τις εισπράξεις της πώλησης των πλαστικών σακούλων, με την υφιστάμενη νομοθεσία να προνοεί όπως το 50% χρησιμοποιείται για την επαναχορήγηση δωρεάν σακούλων και το άλλο 50% για περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.


Το Τμήμα Περιβάλλοντος, είπε ο κ. Αδάμου, κάνει φιλότιμες προσπάθειες για τον έλεγχο που όμως δεν είναι αρκετές καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν τα μικρά παντοπωλεία, οι φούρνοι, τα περίπτερα και άλλοι χώροι όπου διατίθενται πλαστικές σακούλες. Έκανε λόγο για λίγες περιπτώσεις αισχροκέρδειας και την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είπε ότι πρόκειται για μεταβατικό στάδιο, στόχος είναι η πλήρης απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην απαγόρευση χρήσης άλλων 10 πλαστικών ειδών.

Τα αποτελέσματα από το μέτρο της χρέωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, ανέφερε ο Αδάμους Αδάμου είναι όντως εντυπωσιακά σημειώνοντας ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει στην Επιτροπή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου μόλις αυτό ολοκληρωθεί.


Η νομοθεσία είναι επιτυχής εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, παρατηρώντας ότι τα χρήματα από τις εισπράξεις πώλησης των πλαστικών σακούλων μεταφοράς μένουν σε αυτόν που τις πωλεί. Αλλά υπάρχουν και άλλες ανάγκες γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα Πράσινο Ταμείο και μια επιτροπή να το διαχειρίζεται και σε αυτό θα καταλήγουν τα χρήματα από τις εισπράξεις και άλλα ποσά που απορρέουν από την εφαρμογή άλλων νομοθεσιών, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την αναφορά στη συγκεκριμένη νομοθεσία σε «συλλογικό σύστημα» στο άρθρο 6 (1) και θα πρέπει να λυθεί σύντομα, αλλά και να γίνονται περισσότερες δράσεις που προνοούνται με τα χρήματα από τις εισπράξεις των πλαστικών σακούλων μεταφοράς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.