Για τη δολοφονία των Hikmet και Gürkan

Του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ*

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρέσβης στα κατεχόµενα µε ανάρτησή του στα µέσα µαζικής δικτύωσης, παραχαράσσοντας την ιστορία, ισχυρίστηκε ότι ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Ayhan Hikmet εκτελέστηκε από «τους Ελληνοκυπρίους κατά την απόπειρα γενοκτονίας κατά των Τούρκων το 1962».

∆ιαβάζοντας αυτόν τον εξωφρενικό ισχυρισµό, µου ήρθαν στο µυαλό τα λόγια της πολιτικής φιλοσόφου Hannah Arendt: «Ψέµατα υπάρχουν παντού, αλλά σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς το ψέµα αντικαθιστά την αλήθεια και η αλήθεια γίνεται ψέµα».

Οι Ayhan Hikmet και Muzaffer Ahmet Gürkan όντως δολοφονήθηκαν τον Απρίλιο του 1962, αλλά όχι από τους Ελληνοκυπρίους. Ο Hikmet και ο Gürkan µπήκαν στο στόχαστρο των οργισµένων στελεχών της ΤΜΤ ήδη από την πρώτη µέρα της ίδρυσης της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, όταν άρχισαν να εκδίδουν την εβδομαδιαία εφηµερίδα µε την ονοµασία Cumhuriyet («∆ηµοκρατία»). […] Οι δυο διανοούµενοι ήταν αποφασισµένοι να αγωνιστούν για την ειρηνική συνύπαρξη και την επιβίωση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Όµως ζούσαν σε σκοτεινούς καιρούς. Οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυµούσαν να συνεχίσει τη ζωή της η Κυπριακή ∆ηµοκρατία ως δικοινοτικό κράτος και το τουρκικό βαθύ κράτος έσπρωχνε προς το Ταξίµ.

Η Cumhuriyet από την πρώτη µέρα κυκλοφορίας της δεχόταν συστηµατικές επιθέσεις. Πριν ακόµη ξεκινήσουν την εφηµερίδα, οι Hikmet και Gürkan έγιναν στόχος επιθέσεων για την επικριτική τους στάση απέναντι στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Στις αρχές του 1960 ο Gürkan ξυλοκοπήθηκε από µέλη της ΤΜΤ και προειδοποιήθηκε ότι αν συνεχίσει να επικρίνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία, θα τον εκτελέσουν. Η εφηµερίδα Nacak, ιδιαίτερα, εκφραστικό όργανο της ΤΜΤ της οποίας ο Rauf Denktaş ήταν αρχισυντάκτης, κατηγορούσε και τους δυο ως φιλέλληνες. […] Λίγο καιρό µετά φιµώθηκαν …

Τα µεσάνυχτα της 23ης Απριλίου και τις πρωινές ώρες της 24ης Απριλίου του 1962 χτύπησαν οι δολοφόνοι της ΤΜΤ. Ο Muzaffer Gürkan πυροβολήθηκε θανάσιµα στις 8:30 µ.µ. µέσα στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθµευµένο στο σπίτι του. […]

Ο Ayhan Hikmet πυροβολήθηκε στη 01:45 π.µ. στο κρεβάτι του µπροστά στα µάτια της γυναίκας του. Οι συνδέσεις τηλεφώνου και ηλεκτρισµού στο σπίτι του ήταν κοµµένες… Η σύζυγός του δήλωσε ότι δύο µασκοφόροι τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές, ενώ ένας τρίτος φρουρούσε την πόρτα.

Ο Rauf Denktaş αντέδρασε µε έναν περίεργο τρόπο. Από την πρώτη στιγµή µίλησε για «προβοκάτσια των Ελληνοκυπρίων». Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Rauf Denktaş επέµενε ότι ο Hikmet και ο Gürkan ήταν «πράκτορες του Γιωρκάτζη» και εκτελέστηκαν από τους ανθρώπους του υπουργού.

Της δολοφονίας των δηµοσιογράφων είχε προηγηθεί η πυρπόληση των τζαµιών Ömeriye και Bayraktar. Οι δύο δηµοσιογράφοι της Cumhuriyet έγραφαν ότι θα αποκάλυπταν τους δράστες. Μάλιστα, στο τελευταίο τεύχος της εφηµερίδας που εκδόθηκε στις 23 Απριλίου 1962, δηλαδή µερικές ώρες πριν εκτελεστούν, διαβάζουµε τα εξής: «Κάθε λογικός άνθρωπος υποψιάζεται ποιος είναι ο αχρείος, ο πουληµένος και ο πωρωμένος που ευθύνεται για τις βόµβες στα τζαµιά. Πλησιάζει η µέρα που θα αφαιρεθεί η µάσκα από το πρόσωπο αυτού του αχρείου, αυτού του ξεπουληµένου…» […]

Ακόµα και µετά τις δολοφονίες, η εφηµερίδα Nacak συνέχισε να σκορπά µίσος κατά των δύο δηµοσιογράφων. Στις 31 Μαΐου η Nacak ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο Gürkan και ο Hikmet ήταν «πράκτορες του Γιωρκάτζη και εκτελέστηκαν από αυτόν γιατί είχαν σχέσεις µε κοµµουνιστές». Αλλά ο Arif Hasan Tahsin, ενεργό µέλος στην ΤΜΤ εκείνη την εποχή, έδωσε τέρµα σε αυτούς τους ψεύτικους ισχυρισµούς. Σε άρθρο του στην εφηµερίδα Avrupa, µε ηµεροµηνία 9 Ιανουαρίου 1998, γράφει: «Εκείνη την εποχή, όσοι υπηρετούσαν στην ΤΜΤ αλλά και οι οικείοι τους, δηλαδή χιλιάδες κόσµος, γνώριζαν ότι αυτοί οι δύο δικηγόροι σκοτώθηκαν µε τις εντολές που έδωσε ηγέτης της ΤΜΤ σε στελέχη της οργάνωσης».

Σε άλλο άρθρο του, µε ηµεροµηνία 25 Μαρτίου 1998, γράφει ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από την «ΤΜΤ Λευκωσίας» χωρίς να λάβουν εντολή από την Άγκυρα και το αποδίδει στη διάσταση απόψεων µεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία υπερασπιζόταν τις Συµφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η οποία επέµενε στη διχοτόµηση.[…]

* Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες ∆υνάµεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy