Τη δουλειά τους έκαναν με πλήρη επιτυχία

Του Γιάννη Κακαρή

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα για να λάβεις χρηματοδότηση (δάνειο) έπρεπε να αποταθείς σε τοκογλύφους, γεγονός που έφερνε συνήθως τα γνωστά αποτελέσματα.

Σου έβαζαν τεράστιους τόκους και πολύ μικρά χρονοδιαγράμματα για να αποπληρώσεις το «χρέος» σου, ώστε να μην μπορείς να αντεπεξέλθεις και να σου πάρουν όσα πιο πολλά μπορούσαν. Από τρακτέρ μέχρι σπίτια και χωράφια. Αν πάλι κατάφερνες να αποπληρώσεις κάποιες δόσεις, μετά από σκληρό αγώνα, αυτοί πρότασσαν νέες απαιτήσεις πατώντας σε στο λαιμό.

Για να αντεπεξέλθει ο φτωχός, ο μεροκαματιάρης, ως αντίβαρο αναγκάστηκε να δημιουργήσει τον Συνεργατισμό, ο οποίος πρόσφερε τα μέγιστα, εις βάρος των τοκογλύφων. Αργότερα δημιουργήθηκαν οι εμπορικές τράπεζες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο επειδή το κεφάλαιο θέλει να αυξάνεται συνεχώς, ήθελε να λαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Έτσι επιστρατεύθηκαν όλοι οι μηχανισμοί και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τις απαιτήσεις τους.

Ως προμελετημένο και καλά σχεδιασμένο το έγκλημα άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να πωληθεί ο Συνεργατισμός και το μερίδιο της αγοράς να μοιραστεί περίπου όπως όλοι γνωρίζουμε. Με αυτά τα δεδομένα και τον Συνεργατισμό να μην υπάρχει για να προστατεύσει τον άνθρωπο της εργασίας, επιστρέψαμε στις «παλιές καλές πρακτικές». Με παράνομες υπερχρεώσεις και μηδαμινά χρονοδιαγράμματα, οι τράπεζες ξεσπιτώνουν οικογένειες και επαγγελματίες για να πλουτίσουν περισσότερο. Και πριν προλάβετε να πείτε ότι «ο κόσμος δεν πλήρωνε άρα καλά του έκαναν», σκεφτείτε πόσες φορές έχουν πληρωθεί τα δάνεια που δόθηκαν, μέσα από τους τεράστιους τόκους και τις υπερχρεώσεις των τραπεζών. Σκεφτείτε ότι μπορεί κάποιος να αποπλήρωνε, μέχρι που τον επηρέασε η κρίση, την οποία και πάλι οι τράπεζες δημιούργησαν.

Το πόρισμα για τον Συνεργατισμό κατέδειξε ότι έγιναν εγκληματικά λάθη από πλευράς κυβέρνησης και ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο Χάρης Γεωργιάδης δεν είναι έξυπνος ή ότι δεν είναι καλός στη δουλειά του. Ούτε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε, αλλά δεν τον απέλυσε για να μην έχει εκλογικό κόστος. Μπορεί αυτά να ισχύουν σε ένα βαθμό, αλλά είναι επιμέρους. Η αλήθεια είναι ότι και έξυπνοι είναι και ικανοί είναι και γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν. Έκαναν αυτό που τους πρόσταζε η συνείδησή τους, η ιδεολογία τους και το κεφάλαιο που εκπροσωπούν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.