Οι δύο δήμαρχοι κάνουν απολογισμό στα μισά της θητείας και μιλούν για τα σχέδιά τους το υπόλοιπο μισό

Συνεντεύξεις στον Τάσο Περδίο

Σύντομη ανασκόπηση και αξιολόγηση για τα έργα που υλοποιήθηκαν, ενώ φτάνουμε στα μισά της θητείας τους, κάνουν, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», οι δήμαρχοι Δρομολαξιάς – Μενεού και Λευκάρων, Κύπρος Ανδρονίκου και Σοφοκλής Σοφοκλέους αντίστοιχα.
Οι επικεφαλής των δημοτικών αρχών σημειώνουν ότι έχουν εκτελεστεί χειροπιαστά και σημαντικά έργα, τα οποία αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών ταυτόχρονα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.
Πάντως σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο έργο, το οποίο και στους δύο δήμους συμπίπτει να είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, Λεύκαρα και Δρομολαξιά ακολουθούν βίους αντίθετους. Ενώ στα Λεύκαρα έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, στη Δρομολαξιά «κοιμάται» στα συρτάρια της γραφειοκρατίας. «Αυτό που γίνεται είναι σκανδαλώδες», είναι η καταγγελία του δημάρχου.

1. Τι έχετε να παρουσιάσετε στους δημότες σας στα μισά της θητείας;

1. Τι να αναμένουν για το υπόλοιπο μισό;

3. Πού βρίσκεται το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας;


ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ:
Εκτός ευρωπαϊκών κονδυλίων, χωρίς δική μας ευθύνη

1. Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος των μεγάλων και σημαντικών έργων για τον δήμο μας. Να αναφέρω συγκεκριμένα ότι αναμένουμε την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση του πυρήνα της Δρομολαξιάς, αποπερατώνεται το πάρκο Κάμειρος στο Μενεού με τη φύτευση, η οποία θεωρούμε θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και ολοκληρώνεται ο σύγχρονος παιχνιδότοπος εντός του πάρκου. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, το πάρκο αυτό θα αποτελεί στολίδι για τον δήμο μας τόσο για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του όσο και για τις χρήσεις που θα έχει. Να υπενθυμίσουμε ότι το πάρκο αυτό, εκτός από τη γενική χρήση του από τους δημότες μας, θα μπορεί να φιλοξενεί δεξιώσεις γάμων και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.
Όσον αφορά στο Πολυδύναμο Κέντρο στο Μενεού, έχουμε ήδη εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια και ο μελετητής του έργου σύντομα καταθέτει αίτηση για άδεια οικοδομής. Παράλληλα, εργάζεται για καταρτισμό των όρων για προσφορές με χρονικό ορίζοντα τέλη Απριλίου. Να σημειώσω εδώ ότι ο δήμος θα απαιτήσει οικονομική βοήθεια από το κράτος με ένα πλήρες δικαιολογητικό. Το γεγονός ότι ο δήμος μας έχει μείνει εκτός των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν είναι δική μας ευθύνη. Συνεπώς το κράτος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλύψει το «κενό», την αδικία που έγινε εις βάρος του δήμου μας. Έχουμε και άλλα επιχειρήματα και θα τα παραθέσουμε ενώπιον των αρμοδίων. Το Πολυδύναμο Κέντρο θα στεγάζει αίθουσα εκδηλώσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, αίθουσα για δημιουργικές και άλλες δραστηριότητες, σύγχρονο ιατρείο, καφετέρια και θα καλύπτει σημαντικές ανάγκες των νέων δημοτών μας και όχι μόνο. Είναι ένα έργο το οποίο θα προσδώσει περισσότερη ποιότητα στη ζωή των δημοτών μας.
Συνεχίζουμε την αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου, την οποία έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια με την εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού, την πλήρη ανακαίνιση των αποδυτηρίων, την επιδιόρθωση της τοιχοποιίας και τη βελτίωση των κερκίδων. Σύντομα προχωρούμε στη δημιουργία τεράστιου graffiti με θέμα τον αθλητισμό και την πλήρη αναβάθμιση της τοιχοποιίας στην πρόσοψη του γηπέδου.
Προχωρούμε επίσης στην τοπιοτέχνηση του μεγάλου κυκλικού κόμβου στον δήμο. Σημαντικό έργο και αυτό, καθότι θα δώσει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εικόνα του δήμου.

2. Πολύ απλά, να αναμένουν ότι το έργο μας, το όραμά μας για ένα σύγχρονο δήμο με σημαντικές υποδομές αλλά και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών θα συνεχιστεί γιατί έχουμε την ενέργεια, τη δύναμη και την αγάπη να το πράξουμε και το πράττουμε καθημερινώς, από τα πολύ μικρά μέχρι τα πολύ μεγάλα.

3. Θα πω λίγα λόγια γιατί το κράτος και οι υπηρεσίες του μας έχουν πραγματικά κουράσει με την αναβολή και την καθυστέρηση που έχουν επιφέρει στην υλοποίηση αυτού του έργου. Δεν γίνεται να είχαμε προϋπολογισμό, έτοιμα λεφτά στους προϋπολογισμούς του κράτους το 2017 και 2018 και να μην έχουν καταφέρει να σηκώσουν πέτρα. Αυτό είναι σκανδαλώδες. Εν πάση περιπτώσει, είχαμε συνάντηση στις 12 Μαρτίου 2019. Αν δεν ανταποκριθούν σ’ αυτά που αναμένουμε, τότε η αντίδρασή μας θα είναι πολύ έντονη και θα ζητήσουμε την παρέμβαση της Βουλής, του Υπουργού Εσωτερικών, ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας.


 

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ:
Να αφήσουμε έργο για τις επόμενες γενιές

1. Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις σημαντικές ανοικτές μεγάλες εκκρεμότητες που είχε ο δήμος και πιο συγκεκριμένα: Το ξενοδοχείο «Αγορά» στην καρδιά του δήμου είχε δυστυχώς κλείσει για περίπου δέκα ολόκληρα χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο. Ήταν μια ανοικτή διαρκής πληγή. Για μας ήταν μια προτεραιότητα η επίλυση του συγκεκριμένου μεγάλου προβλήματος. Υπήρχε ένας σχεδιασμός, μια ομόφωνη θετική αντίδραση του Δήμου και του Δ.Σ., και μετά από συναντήσεις που είχα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, τους Δανειστικούς Επιτρόπους και τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος, είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να ανακοινώσω ότι νέος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι η Εκκλησία Λευκάρων, που αυτό σημαίνει πρακτικά να έχουμε ένα νέο ιδιοκτήτη και απαιτούμε την τήρηση των συμφωνηθέντων. Δηλαδή να γίνει μια επένδυση και αξιοποίηση του χώρου, πράγμα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και κυρίως το τουριστικό μας προϊόν.
Το Κέντρο του Πολίτη έχει ολοκληρωθεί. Έχει παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία και αναμένεται η λειτουργία του μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Ένα έργο που θα βοηθήσει όχι μόνο τους δημότες των Λευκάρων με τις υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Ανοικτός χώρος στάθμευσης. Μετά από 20 και πλέον χρόνια προσπάθειας έχει απαλλοτριωθεί συγκεκριμένος χώρος στην καρδιά των Λευκάρων με σκοπό να χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Είναι γνωστό ότι με τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει έρθει στα Λεύκαρα και την επισκεψιμότητα που παρατηρείται καθημερινά, απουσίαζε ένας χώρος στάθμευσης και ο τόπος είχε αυτονόητα πολλά προβλήματα. Εδώ και λίγους μήνες αυτό το έργο είναι μια πραγματικότητα και ήρθε στην κατάλληλη στιγμή με πολλή προσπάθεια και κυρίως επιμονή.
Το συνεδριακό κέντρο φαίνεται να ολοκληρώνεται μετά από πολλά χρόνια εκκρεμότητας και εγκατάλειψής του από την εταιρεία που ανέλαβε την ανέγερσή του. Απλά υπενθυμίζω ότι σχεδιάστηκε και απαλλοτριώθηκε ο χώρος πολλά χρόνια πριν με μία και μοναδική φιλοδοξία: να προσθέσει και να βοηθήσει στην ανάπτυξη των Λευκάρων. Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να δηλώσω ότι συνεδριακό μας κέντρο δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα παρόμοιο χώρο στην Κύπρο και θα επιδιώξουμε να φιλοξενούμε συνέδρια από το εξωτερικό αλλά και από την Κύπρο, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει σίγουρα τους δημότες μας και θα ενισχύσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας. Έχει προβλεφθεί όλη η υποδομή ενός σύγχρονου συνεδριακού χώρου όπως θα πρέπει να είναι.

2. Λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε μια επιτυχημένη και κυρίως αποτελεσματική θητεία. Να αφήσουμε πίσω μας ένα έργο, όπως συνηθίζω να λέω, όχι για τις επόμενες εκλογές, αλλά για τις επόμενες γενιές. Αυτό το έργο θα περιλαμβάνει: επέκταση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, ολοκλήρωση της τυποποίησης και πιστοποίησης του λευκαρίτικου κεντήματος, προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, περισσότερη προβολή των Λευκάρων, επίλυση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με τα ετοιμόρροπα και εγκαταλειμμένα κτίρια, με προτεραιότητα την ασφάλεια των δημοτών.

3. Με το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας ό,τι είπαμε πραγματικά το κάναμε. Δηλαδή έχει επιλεγεί μεταξύ πολλών άλλων έργων. Είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολοκληρώθηκε όχι στον μήνα, αλλά στην ημέρα που είχαμε υποσχεθεί στους δημότες. Η τοπιοτέχνηση, ο φωτισμός, η υπογειοποίηση του δικτύου και η υδρολογική μελέτη που έγινε έχει πραγματικά αλλάξει την εικόνα των Λευκάρων. Έτσι συνεχίζουμε σ’ αυτή την προσπάθεια και με το ίδιο πάθος σαν να είναι η πρώτη μέρα στο δημαρχείο.